Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

Verbouwplannen monumentale paardenstal in Kampen stuit stichting tegen de borst

Bouwbedrijf Coupe uit Kampen wil een van de monumentale paardenstallen aan de Beltweg verbouwen tot twee appartementen voor de verhuur en heeft daar ook een vergunning voor. De Stichting Behoud Erfgoed Brunnepe is het niet eens met de bouwplannen en stapte naar de rechter.

In eerste instantie is het de stichting te doen om een bouwstop, zolang de vergunning nog niet onherroepelijk is. Mogelijk doet de bestuursrechter binnen twee weken gelijk ook uitspraak in de bodemprocedure. Daarna kan nog een gang naar de Raad van State volgen.

De loods annex paardenstal aan de Beltweg 27 is circa 1880 gebouwd als gemeentelijke paardenstal, met ernaast een montagewerkplaats. Het pand stond in de jaren 2011 en 2012 nog op de nominatie om gesloopt te worden, maar is na protest van de stichting Behoud Erfgoed Brunnepe op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Bouwbedrijf Coupe heeft ook het naastliggende pand opgeknapt en wil zo gauw mogelijk beginnen met de restauratie van het tweede gebouw. .

Formaat

De stichting vindt dat het aanzien van het gebouw te veel wordt aangetast, door grotere en extra ramen. Coupe stelt dat hij als bouwer vastzit aan minimale vereisten voor daglichttoetreding in de woningen. De rechter kon tijdens de zitting zo gauw geen grote verschillen opmerken: ‘ik vind de ramen bescheiden van formaat’, zegt hij op grond van de tekeningen.

Het bouwbedrijf en de gemeente hebben nog gepoogd met de stichting om tafel te gaan, om te kijken of zij een beter voorstel hebben. Dat is gestuit op onwil van de stichting. Die zegt dat er procedurefouten door de gemeente zijn gemaakt.

Over uiterlijk twee weken doet de rechter uitspraak