De politie deed kort na de woningoverval uitgebreid onderzoek in Kampen.
Volledig scherm
De politie deed kort na de woningoverval uitgebreid onderzoek in Kampen. © GinoPress B.V.

Verdachte brute woningoverval op bejaard echtpaar in Kampen ‘schaamt zich kapot’

,,Ik schaam me kapot.” Verdachte Chakir A. (19) las vanmiddag in de rechtbank in Zwolle een brief voor waarin hij zijn excuses aanbiedt voor een brute woningoverval op een bejaard echtpaar in Kampen. De rechter oordeelde dat A. voorlopig vast blijft zitten. Ook medeverdachte El B. betuigde spijt. ,,Het konden mijn opa en oma zijn.”

De twee ouderen (destijds 80 en 81 jaar) werden in januari van dit jaar thuis overvallen. De man werd eerst omvergeduwd en moest daarna onder dwang zijn woning openen. Zijn gehandicapte vrouw werd vastgebonden. De daders, van wie er één een mes toonde, schreeuwden dat ze 10.000 euro wilden. Ook dreigden ze de man iets aan te doen en werden er stompen uitgedeeld. Eén van de slachtoffers kreeg een bijtende vloeistof in het gezicht. De criminelen gingen er met een bankpas en sieraden vandoor.

Bekentenis

De politie pakte vier verdachten op, van wie er één minderjarig is. Het gaat om jongemannen uit Lelystad. Twee verdachten hebben een bekentenis afgelegd. Naast A. ook een medeverdachte, die zegt alleen op de uitkijk te hebben gestaan. Ook A. zegt dat zijn rol kleiner was dan die van de anderen. Volgens zijn advocaat heeft de 19-jarige niet meegedaan met het geweld.

De raadsman probeerde vanochtend tevergeefs zijn cliënt op vrije voeten te krijgen. Volgens hem heeft A. volledig openheid van zaken gegeven en excuus aangeboden. Ook heeft A. aangeboden in gesprek te gaan met de slachtoffers. ,,Om angst en pijn bij ze weg te nemen.” Het echtpaar uit Kampen heeft dat gesprek geweigerd. ,,Daar hebben wij begrip voor.”

Studie

A. is volgens zijn advocaat bijna klaar met zijn studie. Hij hoeft alleen nog het vak Nederlands te halen en een eindgesprek te doen. De raadsman leek het daarom goed dat A. de inhoudelijke behandeling van de zaak (in januari 2020) op vrije voeten, maar wel onder strenge voorwaarden, kan afwachten. A. probeerde dat betoog kracht bij te zetten door een brief voor te lezen. ,,Ik zit in de bloei van mijn leven en heb een domme fout gemaakt”, zei hij. Het liefst zou hij in gesprek gaan met de slachtoffers. ,,En anders schrijf ik ze een brief.”

De rechter oordeelde echter dat A. nu niet vrij kan komen, onder andere omdat het om zo’n ernstig incident gaat dat vervroegde vrijlating de rechtsorde zou schokken. De zaak gaat verder in januari. In de tussentijd worden nog enkele getuigen gehoord. 

Medeverdachte

Ook verdachte Mohammed El B. (18) verscheen vandaag voor de rechter in Zwolle. Zijn raadsman vroeg eveneens om een schorsing van de voorlopige hechtenis, waardoor El B. op vrije voeten zou kunnen komen. De verdachte heeft het volgens zijn raadsman heel erg zwaar in detentie, onder meer omdat zijn ouders kampen met een slechte gezondheid. Er is geprobeerd om hem over te plaatsen naar een gevangenis in de buurt van de woonplaats van zijn ouders, maar daar bleek al een medeverdachte te zitten.

De raadsman zet ook twijfels bij de rol van El B. Die zou kleiner zijn geweest dan door anderen wordt gesteld. El B. is volgens hem nog erg jong en daardoor kwetsbaar voor andere gedetineerden. Deze verdachte bekent een deel van de feiten, een andere deel ontkent hij.

Isoleercel

Ook El B. las een brief voor. Hij zegt mishandeld te worden in de gevangenis, omdat hij verklaringen zou hebben afgelegd. Zijn pols zou daarbij gebroken zijn. De verdachte verscheen met die pols in het gips in de rechtbank. ,,Ik zit tussen de moordenaars en de pedofielen. Heb onterecht in een isoleercel gezeten. Op sommige dagen dacht ik dat ik het niet zou overleven.” Ook beloofde hij dat hij nooit meer een overval zal plegen. ,,Ik vind het heel erg wat er in Kampen is gebeurd. het konden mijn opa en oma zijn.” 

De officier van justitie benadrukte dat vooral de slachtoffers een zware tijd hebben. Volgens haar blijkt uit het dossier dat El B. geen kleine rol heeft gehad. Ook in deze zaak oordeelde de rechter dat El B. niet op vrije voeten komt.