Volledig scherm
IVN-oppruimactie schone IJssel is zaterdag in Kampen. © Rick Mellink

Verenigingen maken oevers van IJssel langs Kampen schoon

Zo’n 60 vrijwilligers van vier sport- en cultuurverenigingen uit Kampen gaan zaterdag het zwerfafval langs de IJssel opruimen. Elke vereniging krijgt een stuk van 1 tot 2 kilometer oever toegewezen. In ruil voor hun inzet ontvangen de verenigingen een bijdrage voor de clubkas.

De gemeente Kampen sluit zich aan bij het riviernetwerk Schone IJssel: in Overijssel en Gelderland maken verenigingen via deze actie de oevers van de IJssel schoon. Het is een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel van de opruimacties: geen plastic afval meer via de rivieren naar zee en daarmee schade aan het zeeleven door een plastic soep voorkomen. Naast de opruimacties loopt ook er een grootschalig meerjarig afvalonderzoek.

Bedrag

In Kampen doen vier verenigingen mee: de Bijenvereniging, de Kamper Wieler Club, Scoutinggroep de Hanzeluiden en Gymnastiekvereniging ‘s-Heerenbroek. ,,Ze hebben zich aangemeld na onze wervingscampagne. Ook in Deventer, Zwolle en Olst-Wijhe doen er organisaties mee. Voor de werkzaamheden ontvangt iedere vereniging 250 euro. Allemaal hetzelfde bedrag’’, aldus Marloes Beerling van het IVN.

Wethouder Jan Peter van der Sluis van de gemeente Kampen trapt de opruimactie zaterdagochtend om 09.00 uur af.