Drukte op de N50 bij Kampen, waar al jaren gelobbyd en gesproken wordt over het verbreden van een deel van de weg.
Volledig scherm
PREMIUM
Drukte op de N50 bij Kampen, waar al jaren gelobbyd en gesproken wordt over het verbreden van een deel van de weg. © Freddy Schinkel

Verkeerspsycholoog: ‘Richtlijnen voor 100 kilometerwegen zoals de N50 voldoen na dertig jaar niet meer aan huidige verkeer’

De snelheid omlaag op de N50 bij Kampen? Onzin, vindt een meerderheid van de lezers die een enquête van de Stentor invulde over de veiligheid op de ongelukkenweg.  ‘Het ligt niet aan de weg, maar aan de bestuurders’, zeggen zij. ,,In de basis klopt dat, in 95 procent van de ongevallen is het handelen van de mens de oorzaak’’, zegt verkeerspsycholoog Matthijs Dicke. 

4 reacties

 • jos zoet

  3 maanden geleden
  Trajectcontrole .... En vooraf niet waarschuwen.. wel achteraf betalen...
 • Aalt Ubels

  3 maanden geleden
  Ja natuurlijk ligt het aan de bestuurders op de N50 maar daar kun je weinig aan veranderen. Als de inhaalstroken weg worden gehaald is het al een stuk veiliger je krijgt dat gejakker dan niet meer om nog gauw een auto of vrachtwagen in te gaan halen met alle gevaren van dien. En nogmaals wat is er mis als je de max. snelheid naar 80 brengt de tijd die je inleverd is minimaal. Minder (ernstige) ongevallen dus minder files en ook nog eens de goedkoopste oplossing zoals middenbermafscheiding.
 • JAN WILLEM VAN DEN BELD

  3 maanden geleden
  Om te beginnen trajectcontrole invoeren. Want incidenteel wordt er grof te hard gereden er daarmee wordt iedere fout die men maakt direct gestraft. Snelheidsverlaging lijkt mij geen oplossing, aangezien daarmee de alertheid van de bestuurder ook daalt. Dus voordeel van iets meer reactietijd wordt hiermee ondermijnt.
 • marco staverden

  3 maanden geleden
  Niet te veel over doorzeuren, gewoon een vangrail op de wegas zetten en de snelheid verlagen naar 80 km. Is de beste en goedkoopste oplossing. En meer controles laten uitvoeren, en bij aso gedrag het rijbewijs voor goed afpakken.