Aanvullend onderzoek in de Nieuwe Buitenhaven in Kampen op de plek waar medio oktober vervuiling is aangetroffen tijdens baggerwerkzaamheden.Op de foto zijn specialisten aan het werk om monsters van de waterbodem te nemen.
Volledig scherm
Aanvullend onderzoek in de Nieuwe Buitenhaven in Kampen op de plek waar medio oktober vervuiling is aangetroffen tijdens baggerwerkzaamheden.Op de foto zijn specialisten aan het werk om monsters van de waterbodem te nemen. © Freddy Schinkel

Vervuiling in Buitenhaven Kampen blijft onduidelijk na twee onderzoeken

VideoWat is er toch aan de hand in de Nieuwe Buitenhaven in Kampen? Voor de derde keer is aanvullend onderzoek nodig naar de bodemvervuiling. Wat blijkt: ook in het midden van de haven is een sterk verhoogde concentratie zware metalen aangetroffen.

Dat blijkt uit de resultaten van het meest recente onderzoek, zo maakte de gemeente Kampen woensdagmiddag bekend. In het midden van de haven worden slibmonsters genomen om een completer beeld te krijgen van de kwaliteit van het slib op de bodem van de haven. De monsters worden donderdag en vrijdag genomen. Het analyseren van de monsters wordt versneld uitgevoerd. Over een paar weken moeten de resultaten bekend zijn.

Onduidelijk

Het meest recente onderzoek bevestigde ook een eerdere conclusie. Namelijk dat er in de hoek bij het havenkantoor een sterk verhoogde concentratie PAK en zware metalen in het slib zitten. Ondanks twee eerdere onderzoeken is de omvang van deze vervuiling nog onduidelijk. Ook op deze plek worden donderdag en vrijdag monsters genomen. 

De vervuiling werd medio oktober aangetroffen tijdens het baggeren van de Nieuwe Buitenhaven. De werkzaamheden zijn direct stilgelegd, omdat baggeraars in aanraking kwamen met een lage concentratie van het zeer giftige blauwzuurgas. De GGD concludeerde dat het gif niet gevaarlijk is voor de volksgezondheid, zolang het onaangeroerd blijft. De haven ligt pal naast de nieuwe parkeergarage, waarvan de bouw een jaar stil lag, nadat heiers ziek werden na het werken in vervuilde grond. Een verrassing was de vondst niet. 

Op basis van het meest recente onderzoek is besloten om de baggerwerkzaamheden voorlopig niet te hervatten.

Bekijk de videoreportage uit oktober over de vervuiling:

  1. Overijssel zet vol in op Nederlandse toerist om pijn coronacrisis te verzachten: ‘Voor de zomer ziet het er goed uit’
    PREMIUM

    Overijssel zet vol in op Nederland­se toerist om pijn coronacri­sis te verzachten: ‘Voor de zomer ziet het er goed uit’

    De toerismesector in Nederland heeft door de coronacrisis een flinke knauw gekregen. Het aantal gasten, uit zowel binnen- als buitenland, lag in de eerste drie maanden van dit jaar 17 procent lager dan in 2019. De provincie Overijssel werd minder hard geraakt, maar wil niet op zijn lauweren rusten en probeert juist nu de Nederlandse toerist weer te verleiden. ,,Voor een bezoek aan een wijngaard of kajakken in een Nationaal Park hoef je niet naar het buitenland.”