Verwaarloosde kitten Daan is klaar om te gaan, maar hij kan blijven

videoMoederziel alleen bleef hij achter na ontruiming van een overvol kattenhuis in IJsselmuiden waar hij zat met zestig soortgenoten. Bij een laatste ronde door het huis werd het katertje nog net gevonden. Dit is zijn verhaal.

Een paar dagen oud was hij. De nageboorte hing nog aan zijn buikje, zijn oogjes zaten nog dicht. Bij een laatste rondje door het kattenhuis werd hij onder een dekbed vandaan gevist, op het nippertje ontsnapt aan een eenzame dood. Piepklein is hij, nog geen honderd gram.

Terwijl zijn huisgenoten klaar worden gemaakt voor transport naar asiels in Enschede en Almelo, bespreekt de Dierenbescherming wat te doen met dit hulpeloze wezentje. Een lange reis is geen optie. Zijn conditie is goed, maar hij moet meteen aan de fles, heeft een warm nest nodig. Op zijn moeder kan hij niet meer rekenen. Die is in geen velden of wegen te bekennen, in paniek geraakt door de stressvolle ontruiming van een tjokvol kattenhuis.

Flesje kittenmelk

Volledig scherm
Daan, het jongste katje van het kattenhuis aan de Oester in IJsselmuiden waar in februari katten werden weggehaald. © Freddy Schinkel

De jongste, de kleinste en nummer 61 belandt in Kampen, in eerste instantie bij het plaatselijke dierenasiel dat meteen een fles kittenmelk voor hem klaarmaakt. Dat heeft hij nodig, hongerig als een jong kitten kan zijn. Hij hapt meteen toe, laat zich de melk goed smaken. Het blijkt een doorzetter. Bij een van de dierenverzorgers in huis krijgt hij de naam Daan. Want volgens de achtjarige zoon des huizes is dit katertje een echte Daan. Het kind kan het weten, hij zag al vaker kittens voorbij komen. Nummer 61 gaat als Daan naar een opvangadres in de binnenstad van Kampen, naar een huis met een kattenluik. De bewoners hebben eerder kittens grootgebracht, al waren dat katten die de fles al ontgroeid waren.

Daan is andere koek: die moet elke twee tot drie uur aan de fles, dag en nacht, voor het pleeggezin voelt het alsof ze weer een baby hebben. Met kunst- en vliegwerk krijgt hij zijn eten. Daan is niet de enige kat in huis. Bink en Ronja wonen er ook. Poes Ronja is erg op zichzelf en moet weinig van Daan hebben. Maar Bink ontpopt tot zijn beste vriend die moedert over zijn miniatuurformaat soortgenoot. Ze kunnen wel vader en zoon zijn. Ze lijken uiterlijk op elkaar: beide een grijs met witte vacht, met witte sokjes aan elke poot. Bink heeft eerder laten zien dat hij wel raad weet met moederloze kittens. Een volwassen kat die zich over een moederloos jong ontfermt, zo ziet de Dierenbescherming het graag. Zo kan hij op een natuurlijke manier opgroeien en socialiseren, tussen mens en dier.

Volledig scherm
Kater Bink heeft zich over Daan ontfermt. © Freddy Schinkel

Bink

Daan leert van Bink hoe het is om kat te zijn. Moet hij zijn behoefte doen? Bink likt hem over zijn vacht. Dat werkt beter dan een mens dat over zijn buikje wrijft. Poepen en plassen op de kattenbak? Bink doet het hem wel voor. Melk kan Bink niet geven, maar vast voedsel leren eten? Dat kan hij wel van hem leren. Angst? Hij leert van Bink waar hij op moet letten. Als hij te ver gaat, haalt Bink hem terug. Dat is mooi, want menige volwassen kat die moederloos is opgegroeid gaat op later leeftijd in de fout omdat die niet heeft geleerd wat angst is.

Het gaat goed met Daan, hij groeit goed, al zal hij geen grote kater worden. Hij waggelt door de woonkamer waar zoveel te ontdekken is. Alleen of met Bink, zijn grote voorbeeld. Stoeien vindt hij prachtig, al is Bink soms wel wat ruw. Als de baasjes weg zijn, moet Daan in een afgesloten kantoor. Je weet maar nooit wat pardoes gebeurt. En stel je voor dat de buurtkatten die via het kattenluik in - en uitlopen, iets met hem uitvreten. Hij is nog zo klein.

Na een week of acht is Daan klaar om te gaan. De dierenarts voelt aan zijn buikje, bekijkt zijn kopje en knikt tevreden. Met een gewicht van 770 gram is hij wat aan de kleine kant, maar zijn conditie is prima, hij mankeert niets. Hij lijkt niks te hebben over gehouden aan zijn traumatische start in een huis vol katten dat plotsklaps werd leeggehaald.

Belangstelling

Over belangstelling heeft hij niet te klagen. Iedereen wil hem hebben, bij het dierenasiel is hij de eerste kitten die dit jaar geplaatst kan worden. Maar de baasjes van Bink kunnen moeilijk afscheid van hem nemen. Ze vinden hem lief, aanhankelijk en ondeugend. En hij brengt iets wat ze vooraf nooit hadden gedacht: Bink wordt blij van Daan. Eigenlijk kan Bink niet meer zonder Daan. Daarom mag Daan blijven, het springlevende cadeautje uit een dekbed.

Lees ook: 

Dierenbescherming haalt 30 katten uit huis

Volledig scherm
Daan. © SCreenshot