Volledig scherm
Leerlingen van het VIA College in Kampen wachten buiten na de ontruiming. © AS Media

VIA College in Kampen ontruimd na mogelijk gaslek: kinderen naar huis gestuurd

UpdateHet VIA College aan de Flevoweg in Kampen is vanochtend enige tijd ontruimd geweest vanwege een mogelijke gaslekkage. De oorzaak daarvan is niet gevonden. De kinderen zijn uit voorzorg voor de rest van de dag naar huis gestuurd. ,,Wij nemen geen enkel risico met hen”, zegt de school.

Iets na 10.00 uur kwamen er diverse meldingen binnen dat er een gaslucht op de school werd geroken. Direct nadat het vermoeden van een gaslek ontstond, werd de school ontruimd en stonden zo’n 300 leerlingen en medewerkers buiten. Zij werden opgevangen op het sportveld. Leerlingen die in sportkleding buiten stonden, werden vanwege het koude weer opgevangen in de nabijgelegen McDonald’s, zo laat de school weten. ,,Andere leerlingen werden buiten met warmtefolie warm gehouden”, vertelt wijkagent Gerald Horst. 

Leerlingen naar huis

De brandweer begon meteen een onderzoek om te achterhalen of er inderdaad een gaslekkage was. ,,Maar we hebben niks kunnen vinden”, zegt woordvoerder Jan Wittenberg van de Veiligheidsregio IJsselland. Alhoewel de school na een uur weer open was, werd er kort daarvoor toch besloten alle leerlingen naar huis te sturen. ,,We nemen geen enkel risico, zeker niet met onze leerlingen”, aldus een teamleider van de school. ,,Dit doet natuurlijk ook wat met de leerlingen.”

De gemeente Kampen heeft begrip voor de actie van de school om de leerlingen naar huis te sturen. ,,Gezien de risico’s die er waren is dat altijd een goede beslissing”, zegt gemeentewoordvoerder Esther Wagteveld. 

Quote

Dit doet natuurlijk ook wat met de leerlingen

Teamleider VIA College

De ontruiming verliep volgens haar volledig volgens plan. Mede doordat leraren vandaag staken, waren niet alle leerlingen op de school. ,,De onderbouw was sowieso niet aanwezig”, zegt de teamleider. ,,Dus alles was overzichtelijk.” De school blijft voor de rest van de dag dicht. Morgen moeten de scholieren zich gewoon weer melden. De school houdt de ouders op de hoogte. 

Onderzoek 

Nadat de situatie veilig was, vertrokken de brandweer en de politie weer. Een installatiebedrijf doet vandaag nog onderzoek in de hoop alsnog een oorzaak van de mogelijke gaslek vast te kunnen stellen. De gemeente Kampen zal geen extra onderzoek laten instellen naar de mogelijke gaslek, omdat dat in hun ogen een verantwoordelijkheid van de school is.