Volledig scherm
De IJsselkogge lag na de lichting ruim een week voor de kade van Kampen. © Jaap Selles

Video | Archeoloog: Tijd voor concrete plannen IJsselkogge

KAMPEN - Een jaar na de lichting wordt het tijd om met concrete plannen te komen voor het exposeren van de IJsselkogge. Dat vindt archeoloog Wouter Waldus. "Hoe langer wordt gewacht, hoe minder interesse er is. Dan verlies je het momentum."

Het kan zijn dat de video niet goed toont in de app of op een tablet. Klik dan hier.

Maritiem archeoloog Waldus doet onderzoek naar het historie van het wrak dat in de IJssel bij Kampen werd gevonden. Ook leidde hij exact een jaar geleden de grootscheepse berging. De compleetheid van het wrak zorgde voor koggekoorts in de Hanzestad en plannen om een museum rond het wrak te bouwen.

In de lade
Een jaar later is de euforie fors minder. Het enige concrete plan dat op tafel ligt is de 'terugvaloptie' van een paar jaar geleden: een vitrine op een grasveldje. Ambitieuzere plannen liggen in een lade en over financiering is amper nagedacht. Waldus vreest dat naar mate de tijd vordert het draagvlak vermindert. Hij oppert dat de IJsselkogge beter in het Lelystadse conserveringsstation kan blijven en dat Kampen moet kiezen voor een bescheiden expositie.

Vaart maken
Burgemeester Bort Koelewijn schrikt niet van Waldus' woorden. "Het is meer een stimulans." Koelewijn kan zich niet voorstellen dat het wrak ergens anders wordt geëxposeerd dan in Kampen. Eerst wil hij zekerheid dat het wrak wordt geconserveerd. Dat besluit valt in maart. "Daarna kunnen we vaart maken", belooft Koelewijn.

Volledig scherm
De IJsselkogge staat in een loods bij Bataviawerf in Lelystad om geconserveerd te worden. © Jaap Selles
Het is alweer een jaar geleden dat scheepswrak de IJsselkogge werd geborgen. Het schip werd in 2011 tijdens rivierwerkzaamheden gevonden. De IJsselkogge ligt momenteel in Lelystad in een conserveringscentrum. Beeld: Ruimte voor de Rivier