Volledig scherm

Video | Truck kiest sluiproute om N50 te vermijden

KAMPEN - Grote transportbedrijven in deze regio zien de Rijksweg bij Kampen liever vandaag dan morgen uitgebreid worden met extra rijstroken. De talloze files op de belangrijke verbinding tussen het noorden en zuiden kosten deze ondernemers omzet.

Eigenaar Gert Wezenberg van de gelijknamige transportonderneming uit IJsselmuiden geeft eerlijk toe dat veel van zijn chauffeurs de N50 mijden en sluiproutes nemen. „We rijden via ‘s-Heerenbroek. En die weg is eigenlijk niet bedoeld voor zwaar verkeer, dus heel erg veilig is dat niet.” Wezenberg zegt echter geen andere optie te hebben, omdat de N50 regelmatig ‘vol staat’. „Stilstaan kost centen.” Hij zou het liefst vier rijbanen zien op heel het traject. „Gewoon de snelweg A50 doortrekken.”

Veiligheid
Zijn bestuurders moeten af en toe toch over de N50. „We hebben een klant aan die weg zitten, dan kun je niet anders. We staan daar elke dag in de file. Het is echt een probleem en het kost ons geld.” Voor de ondernemer zijn niet alleen de opstoppingen een doorn in het oog, hij vindt ook dat de veiligheid te wensen over laat. „Je ziet veel inhaalpogingen, waarbij auto’s nog net voor vrachtwagens langs schieten.”

Omrijden geen optie
Dat beaamt ook operationeel manager Harm van Wieren van transportbedrijf Van Wieren in Emmeloord. Vrachtwagens van dat bedrijf gaan dagelijks over de N50. „Omrijden is voor ons geen optie. Dan maken we te veel kilometers.” Van Wieren is met name kritisch over de korte inhaalstroken die op de route van Zwolle naar Kampen liggen. „Die bevorderen de doorstroming niet. Allerlei auto’s proberen trucks in te halen, dat is vaak erg krap.”

Flessenhals
Hij merkt een toename aan ongevallen en files. „Er is gewoon meer verkeer dan enkele jaren geleden. De economie trekt aan. Ik heb liever dat ze vandaag de N50 vierbaans maken, dan morgen. Eigenlijk hadden ze dat meteen bij de aanleg van de weg moeten doen. Het is een flessenhals nu.” Ook Van Wieren stelt omzet te verliezen door de files.

Volledige snelweg
Werkgeversorganisatie VNO-NCW pleitte eerder in deze krant al voor verbreding. „Het liefst zien wij een volledige snelweg tussen Lelystad en Zwolle”, zei een woordvoerder.

N50 Meldpunt
De Stentor roept transporteurs die over deze Rijksweg rijden op om de enquête op ons N50 Meldpunt in te vullen. Bij dat meldpunt kwamen de afgelopen dagen al bijna 200 reacties binnen, vooral van automobilisten. Enkele chauffeurs stuurden beelden vanuit de cabine door, waarop duidelijk te zien is dat er bij de inhaalstroken bijna ongevallen ontstaan.