Volledig scherm
Winkelend publiek. © Creative Commons

Vooral wennen aan nieuwe winkeltijden in Kampen

KAMPEN - De nieuwe koopavonden in Kampen mislukt noemen? Dat vindt Huib Lubbers een te snelle conclusie. De directeur van adviesbureau RMC zegt: "Onze ervaring is dat het meer dan een jaar duurt, voordat iedereen gewend is aan de nieuwe tijden."

De deskundige reageert op de nieuwe winkeltijden, die sinds afgelopen weekend in de Kamper binnenstad zijn. Op vrijdag sluiten de winkels om 20.00 uur, een uurtje eerder. Op zaterdag gaan winkels om 18.00 uur op slot, een uurtje later.

De eerste keer bleek dat lang niet alle winkeliers de afgesproken tijden opvolgden. Dat zorgde voor verwarring. OVK-voorzitter Fre Helleman vond de eerste editie 'mislukt'.

Lubbers is juist te spreken over de nieuwe tijden. Vooral het extra uurtje op zaterdag vindt hij positief. Dat past bij een veranderende manier van winkelen. Uit onderzoek blijkt dat het steeds later op de dag drukker wordt in winkelstraten.

"De combinatie tussen winkelen en horeca wordt belangrijker", legt Lubbers uit. "Na het winkelen stoppen we de spullen in de kofferbak en gaan daarna nog eten of drinken een borrel. Dat doe je eerder om 18.00 uur dan om 17.00 uur."