Volledig scherm
© Quintus

Voormalig trompettist leidt zelfstandig Quintus

KAMPEN - Hendrik Jan Houtsma is de nieuwe directeur van Quintus in Kampen. Houtsma is de eerste die leiding geeft aan Quintus als zelfstandige organisatie.

Vanaf 1 januari valt het centrum voor kunst en kunsteducatie niet meer onder de gemeente Kampen. Houtsma is afgestudeerd als trompettist en dirigent. Hij speelde in diverse ensembles en orkesten en gaf leiding aan instituten voor kunsteducatie in onder meer Amersfoort en Groningen.

Hij volgt Eize Koenen op die sinds november interim-directeur. was van Quintus. Koenen was al gepensioneerd, maar besloot toch de kar in Kampen te trekken nadat Maaike Deckers om persoonlijke redenen vertrok bij Quintus. "Het was zwaar, maar ik heb er geen moment spijt van gehad", blikt Koenen terug. "Maar ik ga nu wel, herhaald, met pensioen."

De verzelfstandiging van Quintus is zo goed als rond. Het afgelopen jaar stond in het teken van een reorganisatie. Dat proces is volgens Koenen 'prettig' verlopen. "Bij reorganisaties denk je vaak aan narigheid en ellende, maar dat is bij Quintus absoluut niet het geval geweest.Het was een leuke klus om te doen." De financiële perikelen vielen mee, zegt Koenen. En dat scheelt. "De situatie was niet zo somber als gedacht. Daar waren we toch wel opgelucht over."

Op 1 januari staat Quintus op eigen benen en gaat het verder als een stichting. Op die dag treedt ook Houtsma aan die door de nieuwe stichting is benoemd. Houtsma wil 'zo veel mogelijk mensen de kans te geven kunst en cultuur te beleven in al die mooie vormen die er zijn'.

Quintus geeft jaarlijks les aan zo'n 2500 cursisten en leerlingen. Circa 60 g mensen werken bij het centrum, vooral in kleine banen.