Volledig scherm
© ANP

Vrijspraak voor trailerbouwer Broshuis uit Kampen na dodelijk ongeval

Trailerbouwer Broshuis uit Kampen is vandaag vrijgesproken in de strafzaak rond een dodelijk ongeval op de werkvloer. De rechtbank in Zwolle achtte niet bewezen dat het bedrijf nalatig is geweest.

Op 17 maart 2016 overleed een werknemer nadat de nek van een zware trailer naar beneden klapte. De man was net onder de trailer bezig om gereedschap op te ruimen. Het Openbaar Ministerie verweet Broshuis dat het niets heeft gedaan met een constructiefout in de trailer. 

Zware nek

De trailer bevat een constructie die, als het gevaarte geparkeerd staat, voorkomt dat de zware nek langzaam in de bodem van het terrein wegzakt. Volgens het OM werd door een constructiefout niet voorkomen dat de nek langzaam zakte toen de werknemer eronder lag. Broshuis echter gaf aan dat die constructie niet bedoeld is om de veiligheid van werknemers te borgen. Als er aan de trailer gewerkt wordt, moet deze juist gestut worden. Duidelijk is dat tot vlak voor het ongeval inderdaad stutten gebruikt zijn.

De rechtbank meent dat Broshuis eventuele fouten aan deze constructie niet verweten kan worden in de zaak rond dit ongeval. Medewerkers wisten hoe ze veilig moesten werken en hielden zich ook aan die voorschriften. ,,Het bedrijf wees ze ook nadrukkelijk op die regels'', aldus de rechtbank. Ook van belang is dat het ongeval plaats had op de afdeling Afmontage waar gewerkt wordt met een product dat nog niet langs de eindcontrole is geweest.

Dat maakt dat de trailerbouwer niet nalatig heeft gehandeld en dus wordt vrijgesproken. De officier van justitie had een boete van 71.250 euro geëist en wilde dat bij een volgend incident het bedrijf een halfjaar stilgelegd kon worden. In 2012 kreeg het bedrijf nog een boete voor een dodelijk ongeval op de werkvloer.