Storm in Nederland. Op het Kampereiland werd in januari voor het eerst de KEI-brigade ingezet om de dijk te verstevigen met zandzakken.
Volledig scherm
Storm in Nederland. Op het Kampereiland werd in januari voor het eerst de KEI-brigade ingezet om de dijk te verstevigen met zandzakken. © Foto Freddy Schinkel

Vrijwilligers Kampereiland Brigade beginnen aan laatste stormseizoen

De Kamper Eilandbrigade begint aan het laatste stormseizoen. Het legertje vrijwilligers dat zandzakken legt wordt overbodig, omdat de dijken langs het Kampereiland over een afstand van tien kilometer worden verstevigd. Naar verwachting is de klus in april geklaard, meldt Waterschap Drents Overijsselse Delta.

De KEI-brigade werd vier jaar geleden opgericht. De dijken langs het Kampereiland bleken niet meer aan de wettelijke normen te voldoen. Gedurende de winter staan 150 vrijwilligers uit de omgeving van Kampen klaar om bij nacht en ontij de dijken op te gaan. Zij leggen dan duizenden zandzakken om elf boerderijen in de buitenpolders te beschermen.

Eén keer kwam de KEI-brigade in actie omdat het écht nodig was. Dat was begin dit jaar, op 3 januari. Door de westerstorm steeg het water in het Zwarte Meer tot aan de kruin van de dijken.

Oefenen

Omdat het einde nabij is, oefenen de vrijwilligers op donderdag 13 september voor het laatst. Dan verkennen ze de dijken langs het Kampereiland voor het nieuwe stormseizoen. Aansluitend krijgen ze uitleg van het Waterschap over de dijkversterking.

Een dag eerder, op woensdag 12 september, oefent de hoogwaterbrigade van de stad Kampen. Zo'n tweehonderd vrijwilligers trainen het opzetten van de twee kilometer lange waterkering langs de IJssel. De mobiele waterkering werd in 2003 gebouwd en bestaat uit 84 mobiele elementen. Door de oefening zijn tussen 19.00 en 22.30 uur de IJsselkade, De la Sablonièrekade en alle tussenliggende stegen afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid.