Volledig scherm
© Thinkstock

Vrouw wilde zoon zien en zorgde voor onrust op school in Kampen: twee weken voorwaardelijk cel

Ze vond het ‘onverteerbaar’ dat haar zoon bij haar was weggenomen. En bleef naar zijn school in Kampen komen in de hoop hem te zien, ondanks een gebiedsverbod. Vrijdag stond ze voor de rechter.   

Meerdere keren is de geboren Afrikaanse (33) weggestuurd en aangehouden bij de Wegwijzer, de basisschool van haar 9-jarige zoon. Ze belde aan, stond op het schoolplein terwijl de lessen aan de gang waren, zorgde voor onrust onder leerlingen, ouders en leraren. De vrouw, die nu in Kampen woont, wilde haar zoon zien die tegen haar wil is ondergebracht in een pleeggezin. ‘Onverteerbaar’ vindt ze dit, zei haar raadsvrouw vrijdag.  

Bijzonder is dat haar zoon nu, in de woorden van de advocate, ‘om de hoek’ woont. En hij zit nog op dezelfde school. De vrouw hoeft niet ver te lopen om hem te zien. Ze begrijpt inmiddels dat ze niet in de buurt van de school mag komen - er is haar meerdere keren een gebiedsverbod opgelegd - ze snapt alleen niet waaróm.  

Quote

Vermoede­lijk heeft ze een lichte verstande­lij­ke beperking

De advocate over haar cliënt

De Kampense heeft psychische problemen. ,,Vermoedelijk een lichte verstandelijke beperking’’, zei haar raadsvrouw. Ze kan zeer onrustig zijn, schrijft haar naam soms verkeerd en moest tijdens de zitting haar geboortedatum opzoeken. Ze weigert zich te laten onderzoeken. 

Hinderlijk 

,,Ik kan me voorstellen dat het hinderlijk is dat ze bij school staat’’, zei haar advocate. Toch pleitte ze voor vrijspraak. De gebiedsverboden zijn niet uitgereikt in Edo, de moedertaal van de vrouw (tevens een staat in Nigeria). Kortom, wilde de raadsvrouw maar zeggen, de 33-jarige (die werd bijgestaan door een tolk) kón aanvankelijk niet weten wat er van haar werd verwacht. Verder werd het terrein van de school niet beschreven in gebiedsverbod - het was niet duidelijk waar ze wel en niet mocht komen.    

De rechter weersprak beide punten en legde de vrouw een voorwaardelijke celstraf op van twee weken met een proeftijd van twee jaar. Een lagere straf dan de eis. Gaat de vrouw weer de fout in dan kan haar verblijfsvergunning, die ze net heeft, in gevaar komen. Eind 2023 moet ze een nieuwe vergunning aanvragen en bij een celstraf zit er geen verlenging in. 

 1. Gemist? Vechtende steenmarters in Colmschate, brandstichter Ermelo zet zichzelf in de fik

  Gemist? Vechtende steenmar­ters in Colmschate, brandstich­ter Ermelo zet zichzelf in de fik

  Je bent ze liever kwijt dan rijk als ze zich rondom je huis begeven: steenmarters. De dieren richten veel schade aan, terwijl je ze overdag amper ziet. In Colmschate lieten twee steenmarters zich deze week wel overdag zien, tijdens een potje vechten in een woonwijk. Het verhaal over de vechtende steenmarters was een van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard is. Een overzicht van nog meer verhalen die het teruglezen waard zijn:
 2. Kan ik mijn verplichte mondkapje voor het openbaar vervoer declareren bij mijn baas?
  PREMIUM
  Vraag bij het nieuws

  Kan ik mijn verplichte mondkapje voor het openbaar vervoer declareren bij mijn baas?

  Het thuiswerken gaat nog wel even duren, maar nu alles gefaseerd weer open gaat zie je dat steeds meer mensen ook naar kantoor gaan. Welke thuiswerkkosten mag je wel declareren nu het warmer gaat worden en draai je straks zelf ook op voor het verplichte mondkapje in het openbaar vervoer als je naar je werk gaat? Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht DAS Rechtsbijstand, geeft tekst en uitleg.