Volledig scherm
PREMIUM
Biodiesel Kampen wordt verdacht van biodieselfraude. © Foto Freddy Schinkel

Waarom is fraude met biodiesel erg? Het is ‘stuitende zelfverrijking’, over de rug van het milieu

‘De Veluwse Vetkoning’ Cees B. werd vorig jaar door zakenblad Quote nog neergezet als een van de vijfhonderd rijkste mensen van Nederland (met een geschat vermogen van 130 miljoen euro). Maar justitie stelt dat de ondernemer (51) uit Harderwijk een flink deel van dat vermogen bij elkaar heeft geharkt ten koste van het milieu. En zijn Kamper vet- en biodieselimperium? Dat staat op omvallen.

Er zijn strenge Europese afspraken om de uitstoot van CO2 te verminderen om zo klimaatopwarming tegen te gaan. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het gebruik van schonere brandstof te stimuleren of zelfs te verplichten. Biodiesel, gemaakt uit plantaardige olie of dierlijk vet, is zo’n duurzame brandstof. Europese landen hebben de verplichting om een steeds hoger percentage biodiesel te stoppen in een liter diesel zoals dat bij de pomp wordt verkocht. 

  1. Burgemeesters Kampen en Hardenberg pleiten voor betere verdeling van vluchtelingen over Nederland

    Burgemees­ters Kampen en Hardenberg pleiten voor betere verdeling van vluchtelin­gen over Nederland

    Gemeente in IJsselland hebben nog geen verzoek gekregen om extra opvangplekken voor asielzoekers te huisvesten. Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is op zoek naar 5000 extra opvangplekken vanwege verwachte groei van het aantal vluchtelingen. Burgemeesters bort Koelewijn (Kampen) en Jan Willem Wiggers (Hardenberg) pleiten alvast voor een evenwichtiger verdeling van vluchtelingen over het land.
  2. Gemeente Kampen prijst Schuttersgilde rond aanwijzen carbidschietplekken

    Gemeente Kampen prijst Schutters­gil­de rond aanwijzen carbid­schiet­plek­ken

    De gemeente Kampen zet steeds vaker het Schuttersgilde in als overlegorgaan tussen schutters en eventuele bezwaarmakers tegen carbidschietplekken in hun omgeving. ,,Hun grote kracht is dat ze makkelijker toegang hebben tot de individuele schutters’’, aldus burgemeester Bort Koelewijn van de gemeente Kampen over het gilde. ,,Gemakkelijker dan wanneer wij het als gemeente of ik als burgemeester dat doen.’’