Volledig scherm
PREMIUM
Biodiesel Kampen wordt verdacht van biodieselfraude. © Foto Freddy Schinkel

Waarom is fraude met biodiesel erg? Het is ‘stuitende zelfverrijking’, over de rug van het milieu

‘De Veluwse Vetkoning’ Cees B. werd vorig jaar door zakenblad Quote nog neergezet als een van de vijfhonderd rijkste mensen van Nederland (met een geschat vermogen van 130 miljoen euro). Maar justitie stelt dat de ondernemer (51) uit Harderwijk een flink deel van dat vermogen bij elkaar heeft geharkt ten koste van het milieu. En zijn Kamper vet- en biodieselimperium? Dat staat op omvallen.

Er zijn strenge Europese afspraken om de uitstoot van CO2 te verminderen om zo klimaatopwarming tegen te gaan. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het gebruik van schonere brandstof te stimuleren of zelfs te verplichten. Biodiesel, gemaakt uit plantaardige olie of dierlijk vet, is zo’n duurzame brandstof. Europese landen hebben de verplichting om een steeds hoger percentage biodiesel te stoppen in een liter diesel zoals dat bij de pomp wordt verkocht. 

  1. PREMIUM
    video

    Vliegens­vlug­ge vingers van Rick en Lilian lossen 24 uur Rubiks kubussen op om geld op te halen voor onderzoek kinderkan­ker

    Binnen luttele seconden lossen Rick Hamburger uit IJsselmuiden en Lilian van den Brink uit Kampen (beiden 16 jaar) ogenschijnlijk zonder moeite een Rubiks kubus op. Een keer, twee keer, vliegensvlug draaien hun handen de kleurrijke kubussen tot alle vlakken weer dezelfde kleur hebben. Ze staan voor een flinke uitdaging, 24 uur non-stop kubussen oplossen om geld in te zamelen voor stichting Nikai 4 Life.