Volledig scherm
In 2010 drongen Richard en Annet Kalter nog door tot de finale van Helden van de Smaak. Sinds anderhalf jaar hebben de aardbeienkwekers te maken met inbraken. © Sacha Wunderink

Weer inbraak bij aardbeienkweker Kalter: derde keer in 1,5 jaar

In de nacht van donderdag op vrijdag hebben dieven hun slag geslagen bij in ieder geval twee bedrijven in de Koekoekspolder in IJsselmuiden. Voor de bekende aardbeienkweker Kalter is het al de derde keer in anderhalf jaar dat er wordt ingebroken.

De politie schrijft op Facebook dat bij de inbraken een groot aantal goederen zijn weggenomen. Dat betreft vooral komkommerkweker Ni+Co aan de Tuindersweg. Het bedrijf loopt volgens eigenaar Nico van Adrichem voor circa duizend euro aan schade op. ,,Ze hebben onder meer een accuboormachine, slijptol en decoupeerzaag meegenomen. Allemaal goed materiaal”, treurt hij. ,,Ik liep ’s ochtends 07.00 uur de schuur in en zag dat in de kantine een kastje was leeg getrokken. Ik pak een kop koffie, loop mijn kantoor binnen en zie dat ze alles overhoop hebben gehaald. Toen ben ik naar de andere kant van de schuur gelopen en zag ik dat die goederen weg waren.”

Winkelkarretje

Voor het vervoer van die goederen hebben de dieven volgens Van Adrichem brutaal gebruik gemaakt van een winkelkarretje op zijn erf. ,,Die is teruggevonden bij de buren. Daar hebben ze de boel ingeladen.” Van Adrichem heeft weliswaar een paar grote honden, maar die zaten op dat moment binnen in huis. ,,Ze zijn via het raam naar binnengekomen. Nee, niet ingeslagen, ik weet niet precies hoe ze dat gedaan hebben.” Met de schrik valt het mee. ,,Maar je bent een halve dag zoet met allerlei geregel. Ik wil betere camera’s aanschaffen. Ik heb wel beelden, van drie mensen met capuchons op en handschoentjes aan.”

Geld

Bij Kalter waren de dieven vooral op zoek naar geld, zegt mede-eigenaar Annet Kalter aan de telefoon. ,,Het is al de derde keer in anderhalf jaar. Vorige week was een ander groot bedrijf nog aan de beurt. De buit is minimaal, het is vooral schade aan het pand. Ze hebben alles op de grond gegooid, dingen kapotgetrokken. Zo ging het de vorige keren ook. Ze zijn dit keer via een kas binnengekomen. Eerder gebeurde dit via een wc-raam dat we daarna gebarricadeerd hebben, de tweede keer hebben ze een roldeur ingegooid. We hebben sindsdien meer verlichting. Je kunt niet alles in de spotlights zetten, dan denken mensen weer dat de Koekoek in brand staat. Het houdt een keer op. Moet je er dan een hek omheen zetten!? Als ze erin willen, komen ze er toch wel in.”

Brutaliteit

Het geeft volgens Kalter vooral ‘gezeik’. ,,Je bent de hele dag weer druk met niks. Ja, we hebben camerabeelden. Die brutaliteit! Het waren jonge gasten, hoe ze op hun gemakje rondlopen. Kijken niet angstig om zich heen, alsof het normaal is, dat baart mij de grootste zorgen. Ga toch werken voor je geld.”