Volledig scherm
stockpzc stockadr camera bewaking camerabewaking beveiliging cameracontrole © Thinkstock

Welles-nietesdiscussie dreigt over camera's bij station Kampen Zuid

PollKomt er cameratoezicht op station Kampen Zuid? Burgemeester en wethouders verwachten in het najaar antwoord te kunnen geven. Dat moet eerder, vindt het CDA.

Reizigers voelen zich onveilig op- en rondom het tochtige, donkere station langs de N50. Dat blijkt uit enquêtes en polls. Reden voor de lokale politiek om, onder aanvoering van het CDA, op te roepen werk te maken van cameratoezicht. Dat gebeurde in november. Burgemeester Bort Koelewijn zegde toe in mei met een voorstel te komen.

Najaar

Nu is het mei en ligt er geen voorstel. Een reden is dat het onderzoek nog niet is afgerond. Kampen wil nog met NS en ProRail spreken over het verbeteren van het veiligheidsgevoel en welke rol cameratoezicht daarin kan spelen. In het najaar wordt meer duidelijkheid verwacht.

Het CDA dringt aan op snelheid. ,,Veiligheid is gediend met snel en adequaat handelen", vindt raadslid Janine de Kleine. 

Nut

Partijen zijn overtuigd van het nut van cameratoezicht. Burgemeester en wethouders niet. Bij afwezigheid van burgemeester Bort Koelewijn, zegt wethouder Geert Meijering: ,,Camera's dragen bij aan het veiligheidsgevoel, maar er is geen onomstotelijk bewijs voor de preventieve werking." 

Uit politiecijfers blijkt dat de stationsomgeving veilig is. In hoeverre is het proportioneel om - voor tienduizenden euro's - twee camera's te plaatsen? Zeker nu in de omgeving in rap tempo wordt gebouwd. Gesuggereerd wordt dat het wellicht verstandiger is om voor één of twee jaar camera's te huren in plaats van aankoop voor langere termijn.

Korte termijn

CDA vindt huren prima, om al op korte termijn het veiligheidsgevoel te verbeteren. De theorie dat meer bouwen de situatie verbetert, gaat er bij De Kleine niet in. ,,Het station blijft afgelegen liggen."

poll

Er moet cameratoezicht komen bij station Kampen Zuid

  • Eens (87%)
  • Oneens (11%)
  • Geen mening (2%)
322 stemmen