Volledig scherm
De traumahelikopter landde bij de plaats van het ongeval op de N50. © Stefan Verkerk

Werkstraf voor dodelijk ongeval op N50 bij Kampen na oppakken saucijzenbroodje

De vrachtwagenchauffeur die tijdens het rijden op de N50 bij Kampen even een saucijzenbroodje wilde oppakken, is veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar. Door het moment van onoplettendheid zag hij filevorming te laat en knalde op een voorganger. Die overleed als gevolg van het ongeluk.

Vrachtwagenchauffeur M.B. (31) had op de ochtend van 21 september 2017 de snack gekocht bij een tankstation, draaide de weg op en toen hij meende het overzicht te hebben greep hij naar het broodje naast zich. Volgens hem keek hij een tel even weg, bij het opkijken zag hij de rode lichten van een kleine personenauto vlak voor zich. Een botsing was niet te voorkomen, met een vaart van plusminus zeventig kilometer per uur ramde hij het autootje, dat als het ware gelanceerd werd. Voorliggers van de gecrashte auto hadden in hun achteruitkijkspiegel al gezien dat het mis moest gaan en waren uitgeweken in de berm.

De rechtbank stelt dat de veroorzaker ‘aanmerkelijk onvoorzichtig’ heeft gereden. Hij moet langer dan het enkele moment van het broodje pakken de aandacht niet op de weg hebben gehad.

Geraakt

Toch viel de straf lager uit dan was geëist door de officier van justitie. Geen voorwaardelijke gevangenisstraf en de voorwaardelijke rijontzegging een jaar korter. Er waren geen strafverzwarende omstandigheden. Ook hield de rechtbank er rekening mee dat de vrachtwagenchauffeur zeer geraakt is door de gebeurtenis en nog dagelijks terugdenkt aan het ongeluk. Op de zitting van twee weken geleden hebben nabestaanden van het slachtoffer, een man van 37 uit Smilde, laten weten dat dit een zaak is van alleen maar verliezers, voor hen, maar ook voor de veroorzaker, die het er heel moeilijk mee heeft.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
  1. Autoluw maken Flevoweg Kampen valt slecht bij ondernemers
    PREMIUM

    Autoluw maken Flevoweg Kampen valt slecht bij onderne­mers

    Een autoluwe toekomst voor de Flevoweg, een belangrijke toegangsweg naar het centrum van Kampen, valt slecht bij lokale ondernemers. Die vrezen dat klanten zullen wegblijven en de bevoorrading zal worden bemoeilijkt. Bovendien begrijpen ze er niets van dat de gemeente Kampen zo’n ingrijpend plan nog niet met belanghebbenden heeft besproken. „Dit is een moderne manier van burgers pesten”, vindt voorzitter Fré Helleman van de Ondernemersvereniging Kampen.