Volledig scherm
© Thinkstock

Werkstraf voor Kampenaar voor stelen van geld hulporganisatie

KAMPEN/ZWOLLE - De rechtbank in Zwolle heeft de 19-jarige Jari V. uit Kampen veroordeeld tot werkstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken. V. stal 2400 euro van Stichting Immi.

De jongeman werkt zich al jaren in de nesten. Hij gaat om met foute vrienden uit het drugscircuit, spijbelt op school en pleegt diefstallen. Elke dag gebruikt hij cannabis en in de zomer van vorig jaar zit V. elke dag aan de cocaïne. Hij wordt zijn ouderlijk huis uitgezet en vindt onderdak bij de Stichting Immi, die zich bezighoudt met het aanbrengen van meer structuur bij cliënten.

Naar eigen zeggen helpt die aanpak hem ook. Hij sport, doet klusjes in huis en leert over hoe je een huishouden runt. De stichting schenkt hem vertrouwen en laat hem de pinpas gebruiken om boodschappen te doen. Daar gaat het mis. Samen met een paar vrienden, ‘Bram’ en ‘Chavez’, gebruikt Jari V. de bankpas om geld uit de muur te halen. In nog geen twee weken tijd mist op de Immi-rekening ruim 2.400 euro. V.’s begeleider confronteert hem en weet met ‘een zekere drang’ een bekentenis af te dwingen.

V. is in januari veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf voor andere diefstallen, maar komt de afspraken met de reclassering keer op keer niet na. „Daar heb ik geen specifieke reden voor. Een soort laksheid. Inmiddels ben ik wel veranderd”, verklaart V.

Voor de reclassering houdt het in elk geval op. „We zien dat Jari steeds beterschap belooft, maar woorden worden niet omgezet in daden.” Jammer, noemt de officier van justitie het. „Je bent een leuke jongen, je kunt goed praten, je zit er goed bij. Volgens mij kun je prima met een studie beginnen en er een leuk baantje bij nemen.”

Conform de eis van de officier veroordeelt de politierechter Jari V. tot een werkstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken. Omdat hij zich niet aan de voorwaarden van twee oude veroordelingen houdt, moeten werkstraffen van dertig en zestig uur ook nog worden uitgevoerd.