Volledig scherm
Geert Meijering (CDA) wethouder jeugdzorg in de gemeente Kampen. © Freddy Schinkel

Wethouder moet op zoek naar oorzaak van miljoenentekort op jeugdzorg in Kampen

UpdateBurgemeester en wethouders van Kampen krijgen van de gemeenteraad de ruimte op zoek te gaan naar de oorzaken van de enorme tekorten op de jeugdzorg. Kritischer kijken naar de bestedingen en op tijd signaleren van tekorten, en zo nodig bijsturen, moeten de problemen voorkomen zoals die vorig jaar ontstonden.

Dat bleek gisteravond tijdens een debat over het tekort. In 2018 gaf de gemeente 4,5 miljoen euro meer aan jeugdzorg uit dan er vanuit het rijk voor dat doel binnen kwam. De tekorten ontstonden vooral in het laatste kwartaal van 2018.

Rekening

Volgens wethouder Geert Meijering kwam dat omdat sommige zorgaanbieders de zorg van maanden daarvoor nog in rekening brachten en in sommige gevallen zelfs nog van jaren daarvoor.

De raadscommissie Inwoners wilde gisteravond vooral van wethouder Meijering weten hoe die tekorten konden ontstaan en hoe ze eventueel voorkomen kunnen worden - meer nog dan alleen maar op zoek te gaan naar bezuinigingsmaatregelen.

,,Dat zou zijn alsof je het kind met het badwater weggooit’', aldus GroenLinks-commissielid Nieke Janssen met enig gevoel voor verbeelding van de jeugdzorg.

Ondersteuners

Ook gaat de gemeente uitzoeken waarom bijvoorbeeld het werken met praktijkondersteuners bij de huisartsenposten niet heeft geleid tot de beoogde vermindering van de druk op de jeugdzorg. Al laten de eerste cijfers over 2019 volgens wethouder Meijering een een lichte daling zien.

Brandbrief

Bovendien wordt de hoop gevestigd op een brandbrief die diverse gemeenten in heel Nederland naar het rijk hebben gestuurd.

Kampen is namelijk een van de vele gemeenten die te maken heeft met tekorten op de jeugdzorg.

  1. Organist Luuk (16) uit Dalfsen neemt zijn eerste cd op: in Bovenkerk in Kampen
    PREMIUM
    video

    Organist Luuk (16) uit Dalfsen neemt zijn eerste cd op: in Bovenkerk in Kampen

    De Bovenkerk in Kampen doemt in de verte langzaam maar zeker op. Op een sombere, grijze dag zorgt de orgelmuziek van de kerk voor toch nog wat kleur in de stad. Grote kans dat je op een willekeurige dag in mei de kunsten van Luuk Schuurman door de straten hebt horen klinken. De organist uit Dalfsen nam in Kampen namelijk zijn eerste cd op. Dat op 16-jarige leeftijd. ,,Ik dacht dat het een grapje was.’’