Volledig scherm
Wis die meisje? Het SNS Historisch Centrum in Kampen wil graag weten wie de jonge vrouw is die schilder Emile Moulin (1875-1938) portretteerde. © SNS Historisch Centrum

Wie is dit meisje? Historisch Archief Kampen vraagt hulp van publiek na bijzondere aankoop

Archief-directeur Herman Harder is op zoek naar het verhaal achter het meisje op dit portret: ,,De waarde is hoger als je weet wie is afgebeeld.''

Was dit meisje de dochter van een industrieel? Behoorde ze tot een rijke familie in Kampen? Of kwam ze bij kunstenaar Emile Moulin over de vloer als pianoleerling van zijn vrouw? Het SNS Historisch Archief in Kampen tast in het duister over de identiteit van het meisje op een schilderij dat nog kort in zijn bezit is. Om te weten wie het meisje is, roept het archief de hulp in van het publiek.

Het archief vond het portret van het onbekende meisje op Marktplaats. Het gaat om een topstuk in de Moulin-collectie van het archief dat zo'n tientallen werken omvat. ,,Een prachtig portret in een goede conditie", zegt directeur Herman Harder. Een portret dat intrigeert. ,,Kijk eens naar haar kleding. Dat zwartje stukje. Een befje, een vlaggetje? Was ze in de rouw? Geen idee. Daar willen we graag meer over weten."

Met zorg gemaakt

Over het schilderij is weinig bekend. Het is gemaakt in 1918, door Emile Moulin (1875-1938). Het meisje zal een jaar of twaalf, dertien zijn geweest. Naar alle waarschijnlijkheid schilderde Moulin het portret in zijn atelier aan de Vloeddijk in Kampen waar hij woonde en meestal werkte. Het portret is 50 bij 60 centimeter, met een kwalitatief goede lijst. Het schilderij is met zorg gemaakt, zegt Harder, waarschijnlijk voor iemand die zich zoiets kon veroorloven. ,,Uit geldgebrek schilderde Moulin nog wel eens met inferieure materialen. Maar als hij iets in opdracht maakte, investeerde hij in goed doek. Het portret van het meisje is op zo'n doek gemaakt. Ik denk in opdracht van iemand uit een hoge klasse, die had daar geld voor. Misschien was ze wel een leerling van zijn vrouw die in Kampen een bekende pianopedagoge was. Die kwamen ook bij hem over de vloer. Misschien pikte hij af en toe er wel een meisje uit dat hij graag wilde portretteren."

De Kamper collectie van Moulin omvat zo'n 45 tekeningen en olieverfschilderijen, vooral stillevens, vrouwportretten en naakten. Met een lijst namen in de hand zoekt een vrijwilliger van het archief constant naar aanvullingen op de museumcollectie. Het schilderij van het onbekende meisje past er prima in, zegt Harder. ,,Zeker gezien de kwaliteit van dit portret. Moulin kon impressionistische schilderijen maken met een ruwe toets. Maar als je goed kijkt naar dit portret zie je dat hij ook laag-voor-laag kon zorgen voor een doorgewerkt portret. Daar heb je er niet zoveel van, zoiets krijg je maar zelden in handen. Echt een topstuk."

Een man uit Soest wilde ervan af omdat hij kleiner ging wonen. Tegen vergoeding van restauratiekosten kreeg het Kamper archief het schilderij vijf weken geleden in bezit. Een koopje? ,,Het bedrag waarvoor we hebben gekocht ga ik niet noemen", zegt Harder. ,,De waarde van zo'n schilderij is hoger als je weet wie is afgebeeld. Dat we nu willen weten wie het meisje is, heeft overigens niet met waarde te maken. Het gaat ons niet om de handel, maar om het verhaal achter het schilderij. Wie was dit meisje?"

Het schilderij is sinds kort middelpunt van een expositie in het archief met werken van Moulin. Het archief had gehoopt dat bezoekers meer konden vertellen over het portret, maar tot nu toe heeft niemand zich gemeld.

Oproep

Weet u wie zij is, herkent u haar familieportretten? Neem dan contact op met Herman Harder, e-mail: herman.harder@devolksbank.nl.

De expositie met het portret van het onbekende meisje is nog tot 8 juni te zien in het SNS Historisch Archief aan de Burgwal 43 in Kampen, elke woensdag en donderdag van 14-17 uur.