Volledig scherm
PREMIUM
Jans Pepping van Enexis tijdens controles in IJsselmuiden. © Foto Freddy Schinkel

Wietkwekers trekken naar woonwijken: ‘Levensgevaarlijk’

reportageEen enorme hoeveelheid stroom die via een gebrekkige verbinding naar een zolder loopt, terwijl een huis verder kinderen liggen te slapen. Wietkwekers in een woonwijk: je moet er niet aan denken, toch trekken ze steeds meer naartoe. Oost Nederland is koploper en slechts een fractie wordt opgerold. De Stentor ging met Enexis Netbeheer mee naar een controle in een woonwijk in IJsselmuiden.

De agenten bezoeken vrijdagochtend geen kelder, schuur of loods, maar een doodnormaal, keurig opgeruimd rijtjeshuis in IJsselmuiden. Er staan nota bene kinderfietsjes voor de deur. ,,Je kunt het echt zo gek niet bedenken. In ieder gehucht, dorp of stad treffen we kwekerijen aan.’’ zegt Dirk Postma, districtscoördinator Hennep bij politie Oost Nederland. Hij en twee andere agenten hebben kort daarvoor op het politiebureau in Kampen een briefing gehad met de twee mannen van Enexis. Eén daarvan is regionaal ketenmanager Jans Pepping. De ander, een fraude-inspecteur, moet anoniem blijven.

 1. Rechercheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’
  PREMIUM
  video

  Recher­cheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’

  Henrieke Schoonekamp (39) schrijft over de soms inktzwarte schaduwzijde van haar werk als forensisch rechercheur bij de politie in Oost-Nederland. Daarmee raakt ze bij veel mensen een gevoelige snaar. Twintig verhalen zijn nu gebundeld in het boekje Ontsporen, voorlopig alleen voor intern gebruik. ,,De verhalen gaan over wie ik was en wat ik het liefste deed en weer zou doen. Dat is best pijnlijk.’’
 2. Gemist? ‘Wolf’ in Schoonheten en Staatsloterij verklaart levende Kampenaar dood
  Jouw regionieuws gemist?

  Gemist? ‘Wolf’ in Schoonhe­ten en Staatslote­rij verklaart levende Kampenaar dood

  De gemeente Raalte werd afgelopen week opgeschrikt door een Wolf, althans dat werd in eerste instantie gedacht. Een filmpje circuleerde over een dier dat mogelijk bloed van de weg zat te likken bij Schoonheten. Die ‘wolf’ bleek uiteindelijk de Duitse Herder Beer van Ans Spijker. ,,Het was een boterham. Ik kan je de plek zo aanwijzen,’’ aldus de eigenaresse. Dit verhaal was één van de opmerkelijkste verhalen van afgelopen week. Een overzicht van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard zijn: