Volledig scherm
PREMIUM
Wilsum ontmoet Wilsum. De besturen van beide dorpsverenigingen, links het Nederlandse, op de foto bij het plaatsnaambord in het Nederlandse dorpje. © Dorpsbelangen Wilsum

Wilsum wil na halve eeuw weer samenwerken met... Wilsum

Er zijn twee Wilsums. Op amper een uur rijden van elkaar. Alleen zit er een landsgrens tussen. Dat hoeft geen barrière te zijn, want na een halve eeuw willen de Nederlanders en Duitsers weer samenwerken.

Wilsum ontmoet Wilsum. Dat klinkt als een stripboek.

,,Hahaha", lacht Steffen Hofstra, voorzitter van Dorpsbelangen Wilsum - het Nederlandse - uitbundig. ,,Het zorgt wel eens voor verwarring. Wil een vrachtwagenchauffeur hier lossen, terwijl hij in Duitsland moet zijn. Vroeger, circa 45 jaar terug, waren er op onregelmatige basis uitwisselingen tussen beide dorpen. Enkele jaren geleden is dat door onze wielerclub nieuw leven ingeblazen met een fietsrondje Wilsum-Wilsum. Maar de enige Duitsers die zij zagen, waren toevallig in de kroeg bij een tussenstop. Daarop hebben wij als bestuur gezegd: ‘Is het niet handig om een samenwerking te verkennen?’ Zaterdag waren de Duitsers bij ons op bezoek.”