Volledig scherm
De binnenstad van Kampen. © Jaap Selles

Winkelpandeigenaren verenigen zich in Kampen

Hoe kun je als pandeigenaren bijdragen aan de leefbaarheid van de Kamper binnenstad? Door eerst met één mond te spreken. Dick Westerink richtte de Vereniging Vastgoedeigenaren Binnenstad Kampen op.

De teller staat op zeven leden. Samen bezitten zij zo'n veertien panden in de binnenstad. Westerink hoopt dat uiteindelijk tientallen eigenaren die honderden panden bezitten lid worden. ,,Om niet individueel, maar gezamenlijk met de gemeente en ondernemers te kunnen optrekken voor een leefbare binnenstad", aldus de voorzitter.

De oprichters hebben een aantal concrete doelen opgesteld, die zij willen bereiken:

1) Tijdelijke invulling voor leegstaande panden

Westerink: ,,Kan een goed doel zijn, maar ook een pop up-winkel. Het is verkapte leegstand, maar een gevulde winkel krijgt meer aandacht."

2) Flexibele inrichting

Westerink: ,,Het wisselen tussen wonen, werken en horeca moet sneller kunnen en flexibeler worden. Er moeten niet te veel procedures aan vastzitten, zodat panden soms maandenlang leeg blijven staan, terwijl er al een nieuwe huurder voor is." 

3) Geen nieuwe winkelruimte

Westerink: ,,Een aantal ondernemers uit de binnenstad is vertrokken naar het Melmerpark. Zonde. Wij willen zo min mogelijk nieuwe winkelgebieden buiten de binnenstad. Anders krijg je overal leegstand."

4) Fietsparkeerplekken Oudestraat

Westerink: ,,De winkelstraat is te vol met fietsen, het ziet er niet uit. Wij willen komen tot een aantal vaste plekken om te fiets te parkeren. Jarenlang probeerden wij om consumenten op de fiets naar de stad te krijgen, dan moet je nu niet zeggen: het is te vol."

 1. Een bijbelambulance, mag dat?
  PREMIUM

  Een bij­be­lam­bu­lan­ce, mag dat?

  Jezus leeft! staat op de ambulance. De blauwe sterren met een wit esculaap zijn vervangen door blauwe kruizen met Jezus redt in een klein letterkorps. Verder lijkt de ‘Bijbelbus’ sprekend op een echte ziekenauto. Links en rechts zieltjes winnend rijdt evangelist Joop van Ooijen ermee door Nederland. De ambulance duikt straks overal op. In Zeewolde, in Zwolle en de biblebelt – waarschuwt Van Ooijen. Op alle plekken namelijk waar ‘Jezus leeft’ als politieke partij bij de raadsverkiezingen een duwtje moet krijgen.
 2. Hasselt ook de komende jaren naar Hanzedagen

  Hasselt ook de komende jaren naar Hanzedagen

  Hasselt blijft in ieder geval tot en met 2021 deelnemen aan de internationale Hanzedagen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwartewaterland heeft besloten dat Hasselt, sinds 1986 van de partij, er ook de komende jaren bij is. Voor de activiteiten is in de begroting 2.500 euro opgenomen. Dat is al zo sinds het college in 2012 besloot de deelname wat te versoberen en de bijdrage te verlagen van 5.000 naar 2.500 euro.