Volledig scherm
Zestien Koninklijke onderscheidingen tijdens Lintjesregen 2019. Echtpaar Mannie en Betsy Vaandering uit IJsselmuiden kregen ook een lintje. © Foto Freddy Schinkel

Zestien lintjes uitgedeeld in Kampen

Betsy en Mannie Vaandering zijn vanochtend allebei gedecoreerd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het echtpaar zet al jaren samen de schouders onder de IJsselmuider Tennisclub - en nog een flink aantal andere clubs. Zij al meer dan 25 jaar als bestuurslid en lid van diverse commissies, hij sinds jaar en dag als allround vrijwilliger voor baanonderhoud en coördinator van de andere vrijwilligers. 

Daarnaast was Mannie betrokken bij de uitbreiding van het tennispark met nieuwe faciliteiten, hield hij toezicht op de financiën van de club en diende hij als competitieleider. Ook bij andere verenigingen is het stel actief. Betsy bij gemengd popkoor Mjoezik in Kampen, als vrijwilliger bij het Stedelijk Museum en als bestuurslid bij de christelijk-maatschappelijke vrouwenvereniging Passage. En dat over een lange reeks van jaren.

Mannie kennen velen als voetballer in de selectie van IJVV en later als jeugdtrainer en - tot op de dag van vandaag - voorzitter van de club. Inmiddels is ook zijn 25e jaar als voorzitter van IJsclub Eensgezindheid IJsselmuiden aangebroken.

In Kampen werden  14  inwoners koninklijk onderscheiden:

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Lia Kok-Van den Berg, IJsselmuiden: sinds 2000 vrijwilliger bij St. Terminale Thuiszorg Kampen en al veel langer vrijwilliger in Theehuis Zalkerveer.

Jennie van ’t Ende-Ten Brinke, Kampen: was samen met haar man 31 jaar als kosterspaar verantwoordelijk voor de Noorderkerk. Nu koster in de Westerkerk, oprichter en vrijwilliger bij Stichting Leven met Kanker.

Hennie van Dieren-Heinkens, IJsselmuiden: sinds 1991 actief als bestuurslid en vrijwilligster bij drumband Oranje. Daarnaast vrijwilliger bij Algemeen Sociaal Cultureel Werk en Kringloopwinkel IJsselmuiden.

Jan Hoekman, Zalk: was 31 jaar voorzitter van de Oranjevereniging in Zalk en al 35 jaar de drijvende kracht achter de toneelvereniging. Was 15 jaar betrokken bij de buurtbus en zet zich in voor behoud en verbetering van Verbeterd Roodbont vee.

Jan Hofstede, IJsselmuiden: sinds 1992 ambtsdrager in de Hervormde Gemeente. Zette zich in het bijzonder in voor het jeugdwerk van de kerk.

Theo van der Horst, Kampen: sinds 1965 bestuurlijk actief binnen kerkelijke verenigingen en Groen van Prinstererschool. Drijvende kracht achter diverse kerkelijke uitgaven.

Nel Beekhof-Ten Hove, Kampen: sinds 2008 actief als vrijwillige zorgcoördinator in het diaconaal vakantiewerk. Ook actief in de Gereformeerde kerk en bij de Zonnebloem.

Bep Messelink-Huizinga, Kampen: al 21 jaar actief binnen de vrouwenvereniging van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Was pastoraal werker en lid van de Familieraad van verpleeghuis Myositis, waar zij nu nog steeds vrijwilliger is.

Frank Riezebos, Kampen: veertig jaar ambtsdrager en vrijwilliger in de Hervormde Kerk. Stadsgids en actief lid van mannenkoor DEV.

Warner van Spijker, Wilsum: bijna 40 jaar actief als ouderling en kerkenraadslid in de Hervormde Gemeente. Was schoolbestuurder en is nu nog beheerder van het kerkelijk verenigingsgebouw.

Marrie Spijkerboer-Stoel, Kampen: vrijwilliger bij de kostuumploeg van St. Jeugdtheater Ventura. Voorheen 70 jaar actief voor gymnastiekvereniging Wilhelmina, die haar erelid maakte.

Wim Vos, Kampen: pleitbezorger voor de watersport in diverse besturen en belangenorganisaties. Nu lid van de klankbordgroep IJsseldelta Zuid, bestuurslid van de Voedselbank en lid van het thuisfrontcomité van de Baptistengemeente. 

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Hanjo IJkhout, Kampen: oprichter en tot voor kort beheerder van Kinderboerderij Cantecleer. Oprichter van Stichting Natuurspeelplaats Kampen en mede-organisator van het Full Color Festival. Begeleidde tientallen jaren jongeren met een taakstraf. Wordt omschreven als ‘een toonbeeld van gevraagd en ongevraagd burgerinitiatief en daadkracht’.

Paul Reichenbach, Kampen: ontwikkelde met zijn broer de gitaar lesmethode Frank Rich en leerde zo wereldwijd kinderen gitaar spelen. Organiseerde als betrokken ondernemer belangeloos evenementen in Kampen. Grondlegger en organisator van het Kamper Stripspektakel.