-
In april 2005 vindt op het Kamperveen de eerste informatiebijeenkomst plaats over de bypass. Gedeputeerde Theo Rietkerk (links) en wethouder Aart van der Maat geven uitleg aan de inwoners.
© Archieffoto Freddy Schinkel
-
Het gebied ten zuiden van Kampen is in juni 2006 nog een aaneenschakeling van weilanden. Hier komt de hoogwatergeul, die overtollig IJsselwater afvoert richting het Drontermeer.
© Archieffoto Freddy Schinkel
-
De plannen voor de bypass zorgen voor protest. Er is bezwaar tegen het weidse landschap dat ‘onherkenbaar’ wordt, stellen tegenstanders. En er zijn twijfels over het nut van de hoogwatergeul. Tegenstanders schromen niet om in het centrum van Kampen te protesteren.
© Archieffoto Freddy Schinkel
-
Theo Rietkerk (links) en Bert Boerman. De bestuurders worden gezien als de drijvende krachten achter de plannen voor de bypass. In april 2010 nemen ze een kijkje bij het bodemonderzoek in het gebied. Dat gebeurt met een speciale hoovercraft.
© Archieffoto Freddy Schinkel
-
De bypass zorgt ervoor dat boeren hun land verliezen. Zij worden uitgekocht. De een gaat rentenieren, de ander bouwt elders een nieuw bestaan op. Gerrit Netjes is de eerste boer die vertrekt. Naar een nieuwe boerderij in Eemdijk.
© Archieffoto Tom van Dijke
-
Door de bypass gaat natuur verloren, stellen tegenstanders. Om dat te compenseren wordt extra natuur aangelegd, zoals moeras nabij de tunnel van de Hanzelijn. Dat levert in de zomer van 2015 mooie foto's op. De nieuwe natuur is al klaar, terwijl nog niet is begonnen met het graven van Het Reevediep. In deze periode woedt een rechtszaak over de nut en noodzaak van de bypass en het dorp Reeve op de oever.
© Archieffoto Freddy Schinkel
-
De aanleg van Het Reevediep hoort bij het project Ruimte voor de Rivier. Een ander onderdeel is het verlagen van het zomerbed in de IJssel. Dat gebeurt in 2016. Over een lengte van 7,5 kilometer wordt de rivier 2 meter uitgediept. De twee miljoen kuub zand die vrij kwam is gebruikt voor de dijken van de bypass.
© Archieffoto Freddy Schinkel
-
Die grote zwarte sliert? Dat is de klimaatdijk. Hier in het najaar van 2016 in aanleg. Groter en breder dan de andere waterkeringen langs Het Reevediep. Op deze dijk wil Kampen woningen bouwen voor het dorp Reeve. Als de Raad van State daar toestemming voor geeft. Een uitspraak wordt binnenkort verwacht.
© Archieffoto Freddy Schinkel
-
Pleziervaart mag vanaf 1 april 2019 Het Reevediep op. Om het verschil in waterstand tussen bypass en IJssel te overbruggen, is bij Kampen een sluis gebouwd. Op de foto worden in 2017 de sluisdeuren geplaatst. De bypass heeft wel een open verbinding met het Drontermeer. Alleen mag hier (nog) niet worden gevaren om zeldzame vogels te beschermen.
© Archieffoto Freddy Schinkel
-
Ken je de tweede foto nog? Een luchtfoto van ruim tien jaar geleden? Die situatie is tegenwoordig helemaal anders. Er is een bypass gegraven, er zijn dijken opgespoten en de Kamperstraatweg is verlegd. Dit om onder meer ruimte te maken voor de inlaat. Dat is een brug waar bij een zeer hoge stand het water uit de IJssel in de hoogwatergeul stroomt.
© Freddy Schinkel
-
Een historisch moment, eind november 2018. Door het afgraven van een tijdelijke waterkering is na ruim twee jaar graven is de 6 kilometer lange bypass een feit. Er is een open verbinding tussen Het Reevediep en het Drontermeer. Het afronden van de werkzaamheden kan beginnen voor de oplevering in maart 2019.
© Freddy Schinkel
-
1
van
11
-
2
van
11
-
3
van
11
-
4
van
11
-
5
van
11
-
6
van
11
-
7
van
11
-
8
van
11
-
9
van
11
-
10
van
11
-
11
van
11