Eerder dit jaar werd het 30-jarig bestaan in de kerncentrale van Borssele gevierd, terwijl demonstranten buiten vaten radioactief afval neerzetten. Opvallend veel Europese landen lijken weer meer interesse in kernenergie te krijgen.
Volledig scherm
Eerder dit jaar werd het 30-jarig bestaan in de kerncentrale van Borssele gevierd, terwijl demonstranten buiten vaten radioactief afval neerzetten. Opvallend veel Europese landen lijken weer meer interesse in kernenergie te krijgen. © Hollandse Hoogte / ANP

Kernenergie plotseling weer populair in Europa

Opvallend veel Europese landen lijken opeens weer brood te zien in kernenergie. Zij wachten met spanning op Brusselse voorstellen die atoomsplijting binnenkort als ‘schone’ (in de zin van: CO2-vrije) bron moeten bestempelen. Dat zet dan namelijk de deur wijd open voor banken, verzekeraars en andere vermogensbeheerders om vrijuit in kernenergie te investeren.

  1. Wereld Natuur Fonds: Milieuactivisten worden vermoord voor onze import
    PREMIUM

    Wereld Natuur Fonds: Milieuacti­vis­ten worden vermoord voor onze import

    De gevolgen van het kappen van bos voor de productie van grondstoffen gaan verder dan ontbossing, CO2-uitstoot en mensenrechtenschending. Zo werden in 2020 over de hele wereld ten minste 227 milieuactivisten vermoord, blijkt uit cijfers die het Wereld Natuur Fonds (WNF) deelt. Dat zijn er meer dan ooit. De organisatie wijst naar bedrijven die op grote schaal bos laten kappen voor landbouwgrond, waarop ze grondstoffen verbouwen die ook Nederland massaal afneemt.