Eerder dit jaar werd het 30-jarig bestaan in de kerncentrale van Borssele gevierd, terwijl demonstranten buiten vaten radioactief afval neerzetten. Opvallend veel Europese landen lijken weer meer interesse in kernenergie te krijgen.
Volledig scherm
Eerder dit jaar werd het 30-jarig bestaan in de kerncentrale van Borssele gevierd, terwijl demonstranten buiten vaten radioactief afval neerzetten. Opvallend veel Europese landen lijken weer meer interesse in kernenergie te krijgen. © Hollandse Hoogte / ANP

Kernenergie plotseling weer populair in Europa

Opvallend veel Europese landen lijken opeens weer brood te zien in kernenergie. Zij wachten met spanning op Brusselse voorstellen die atoomsplijting binnenkort als ‘schone’ (in de zin van: CO2-vrije) bron moeten bestempelen. Dat zet dan namelijk de deur wijd open voor banken, verzekeraars en andere vermogensbeheerders om vrijuit in kernenergie te investeren.

  1. Rutte: 'Moeten ons aanpassen aan klimaat, dat zit Nederlanders ook in het dna’
    Klimaattop Glasgow

    Rutte: 'Moeten ons aanpassen aan klimaat, dat zit Nederlan­ders ook in het dna’

    De klimaattop in Glasgow is vandaag begonnen met een reeks toespraken waarin de ene na de andere regeringsleiders waarschuwde voor het eind van de menselijke beschaving. Er moet meer actie worden ondernomen tegen de opwarming van de aarde, zo was de boodschap, zonder dat daarbij vaak tot concrete maatregelen werd gekomen. ,,U kunt rekenen op Nederland. Net zoals wij op u allen rekenen’’, sprak demissionair premier Mark Rutte de wereld toe. Lees hieronder ons liveblog over de klimaattop terug. Morgen zetten de wereldleiders hun gesprekken over de klimaatverandering voort in Glasgow.