2020 is het troost-eten-jaar bij uitstek: wat is jouw favoriete comfortfood?
FRANK IN QUARANTAINEFrank Poorthuis schrijft dagelijks over het gezinsleven tijdens corona. Tweede golf, dag 70. Lees alle eerdere afleveringen hier terug.
Delen per e-mail
Excuses aan alle vegetariërs: maar ik vertel graag aan mijn kleintjes hoe wij vroeger op zondag kippensoep aten en dan als kinderen vochten om het nekje van de kip. Dat was de hoofdprijs: lekker alle vlees tussen de werveltjes uitzuigen. Vette vingers, vette lippen. Mmmh. De soep zelf was natuurlijk ook smikkelen. De kip had al zes uur getrokken in een grote pan met wat groenten. Langzaam kwamen de vetbolletjes bovendrijven. Dan werd dat beest eruit gehaald, leeggeplukt van z'n volle witte vlees. (Ik wil niet zeggen dat de kippen vroeger beter waren dan nu, maar ik vrees dat het wel zo was. Gelukkiger in ieder geval.) En dan ging dat vlees weer allemaal terug in de soep.
Manman, als ik eraan denk... Ik zie ons nog allemaal zitten, negen kinderen, pa aan het hoofd van die lange uittrektafel, mijn moeder aan het middenschip staand, met de grote sleef een voor een onze diepe borden volscheppend.
Zondags, de feestdagen, dat waren de dagen van het bijzondere eten. Dan bakte mijn moeder ook enorme witte broden en stollen. Roomboter dik erop gesmeerd. Ik probeer het zelf wel eens, zulke broden, maar het wordt nooit als wat zij maakte. Ook haar kippensoep heb ik nooit meer gemaakt. Maar dat is omdat wij geen ongelukkige kippen eten. Ik mag wel graag in het weekend een pan vol draadjesvlees op tafel zetten, die eveneens tot haar repertoire behoorde. Van het bereiden ervan word ik al heel gelukkig. Als ik dan aan tafel zo'n schep diepbruine vleesjus over de hutspot heen drapeer, glaasje rode wijn erbij. Echt.. klaar. Ben ik alles sores van de week even kwijt.
Ik denk niet dat mijn moeder de term 'troosteten' al kende, of comfortfood. Maar dat was het natuurlijk wel wat zij maakte, en ik nu. Het is er ook meer dan ooit de tijd voor: 2020 is het troost-eten-jaar bij uitstek, met z'n corona en lockdowns. En het mooie is: troosteten hoeft niet groots te zijn. Soms werkt ook de geur van een kop warme chocolademelk al hemels, de smaak van op de tong wegsmeltende speculaaspop.
Ik zou graag van u weten wat uw favoriete troostvoedsel is en wat het verhaal erbij is. Een kop gemberthee, een tosti Hawaï, pruimentaart of een compleet viergangendiner voor uzelf en uw partner? Herinnert het gerecht u aan vroeger, een speciale geliefde, opa, oma?
Vertel het: frankpoorthuis@dpgmedia.nl
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten Waarom je beter geen light frisdrank drinkt als je fit wilt worden
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. In deze video geeft ze antwoord op vragen van deelnemers aan haar challenge. -
FRANK IN QUARANTAINE Een streep door de 2020-versie van ‘hoe je vrouw braaf stofzuigt en aardappels kookt’
Frank Poorthuis schrijft dagelijks over het gezinsleven tijdens corona. Tweede golf, dag 69. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUM
De Pollepel thuis Lockdown-hamstertip: diepvriespasta van Holy Ravioli, in een handomdraai een topgerecht
Het einde van de crisis is voor de horeca nog altijd niet in zicht. Toch zijn ondernemers inventief en zetten hun schouders eronder. Bij Holy Ravioli aan het Zwaanshals verkopen ze sinds kort diepgevroren ravioli, met keuze uit bijna twintig verschillende vullingen. Een uitkomst tijdens deze uitzichtloze lockdown. -
PREMIUM
Koken & eten Bitter vinden we brrrrr... maar het is o zo gezond
In het kader van goede voornemens: kies eens wat vaker voor bitter. Voedingsmiddelen met deze smaak, zoals witlof en broccoli, zijn goed voor je gezondheid. Niet lekker? Je kunt ze makkelijk leren eten. -
Wat Eten We Vandaag: Kip uit de oven met wortel en mandarijn
Geef een frisse draai aan je kipgerecht met onze kip uit de oven met wortel en mandarijn. De regenboogwortelen en gele biet zorgen voor een kleurrijke touch.
-
Wat Eten We Vandaag: Pasta ovenschotel met zalm en broccoli
Ovenschotels zijn niet alleen lekker, maar ook makkelijk te maken. De variaties zijn eindeloos en wij kiezen er deze keer voor om pasta te combineren met broccoli onder een laagje kaas met daarop zalmfilet. -
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde quesadilla met avocado
Quesadilla betekent in het Mexicaans letterlijk ‘kaasdingetje’. Kaas ontbreekt dan ook zeker niet in dit recept. Samen met de avocado en bonen is het een flink gevulde quesadilla die ook prima geschikt is als avondmaaltijd. Lekker met salsa, ga jij voor mild of pittig? -
PREMIUM
Lezersreacties Vrienden op afstand? ‘We besloten vanaf toen de 1,5 meter niet meer aan te houden’
Frank Poorthuis deed deze week in zijn rubriek Frank in quarantaine een vijfde oproep: vertel over vriendschappen in coronatijd. Een kleine selectie uit alle inzendingen.