‘Aan stoppen met drinken zitten alleen maar goede kanten’

Koken & etenHet Voedingscentrum wil gewone mannen helpen op een gezonde manier gewicht te verliezen. In de videoserie en podcast Als Jan het kan volgen we Jan Heemskerk, schrijver en voormalig hoofdredacteur van de Playboy, die zichzelf en anderen tussen Moederdag en Vaderdag een gezonde leefstijl aanleert. Vandaag aflevering 4 over alcohol.

Wat? Stoppen met drinken? Meende ze dat nou echt, vroeg Jan Heemskerk zich af toen zijn diëtiste voorstelde om alcohol te schrappen. Het afvallen verliep goed. En nu ging die boze toverkol hem zijn drank ontzeggen! ,,Ben je gek geworden”, zegt Jan vandaag in de nieuwe aflevering over het idee van zijn diëtiste. ,,Dan heb ik helemaal niets meer in mijn leven. Voor de eerste keer dat Wendy (de diëtiste) in mijn leven was voelde ik mij genaaid. Was het nog niet genoeg?”

Het zal herkenbaar zijn voor veel mensen, denkt Heemskerk. ,,Dat gevoel dat je iets ontnomen wordt. Of ze je iets dierbaars willen afpakken.” Toch wil hij de vijftiger-met-buikje uitdagen om te onderzoeken of de drank misschien toch een stomme gewoonte is, een slechte verslaving die zich listig van jou meester heeft gemaakt. Toen hij zelf stopte, ging er al snel 10 kilo af. ,,Tien kilo pure witte wijn.”

Drie biertjes

Quote

Je bent altijd paraat in bed, ook een voordeel

Jan Heemskerk

Alcohol is misschien makkelijk als je een vrijgezel van 28 jaar bent en je een vrouw wilt versieren. Misschien heb je dan drie biertjes nodig om haar aan te spreken, meent de schrijver. Maar verder? Nergens voor nodig. ,,Het enige is misschien dat mensen in het begin raar doen tegen je en dat je iets eerder bent uitgepraat op een verjaardag. Maar verder: alleen maar voordelen. Je hebt nooit meer katers, je bent veel energieker en scherper dan voorheen. Je kunt altijd auto rijden. Je slaapt beter. En je bent altijd paraat in bed, ook een voordeel.”

Schrijver, journalist en voormalig hoofdredacteur van het maandblad Playboy: Jan Heemskerk.
Volledig scherm
Schrijver, journalist en voormalig hoofdredacteur van het maandblad Playboy: Jan Heemskerk. © Shody Careman

Er kleeft wel een sociaal voordeel aan drank, erkent Roel Hermans, voedings- en gedragsdeskundige bij het Voedingscentrum. Je hebt minder remmingen, alcohol geeft een plezierig gevoel. En toch is minderen (of beter nog: stoppen) veel beter, vindt expert voeding en gezondheid Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum. ,,In een glas zitten ongeveer 100 kilocalorieën. Dus als je op een avond zes drankjes neemt, dan is dat evenveel als een hele pizza.”

Het risico op ziektes is daarnaast groter als je wel drinkt. Stoppen met drinken heeft meteen voordelen, benadrukt Postma-Smeets. ,,Je hebt geen kater de dag erna, je slaapt beter. Er zijn maar weinig effecten bij gedragsveranderingen die je zo snel voelt.” 

Jan Heemskerk kan dat alleen maar beamen. ,,Ik wil erbij zeggen dat ik een gezelligheidsdrinker was. Biertje bij het voetbal, een glaasje rode wijn bij het eten. Maar als je het niet doet...” Hij schiet in de lach. ,,Allerlei functies komen terug. Je geheugen bijvoorbeeld.”

Komende week kunnen deelnemers steun en tips vinden op de besloten Facebookpagina Als Jan het kan. Mensen kunnen vragen stellen in de groep, die Jan en de experts volgende week behandelen.

Dit doet een maand niet drinken met je lichaam: