Al zin in Heel Holland Bakt? Met dit boek kun je je voorbereiden
Koken & etenWeet jij welke limoenen in een key lime pie horen? Of wat de oorsprong van janhagel is? René Dings spoorde de verhalen op achter de bekendste koeken en gebaksoorten die wij eten. Hij bracht ze samen in zijn gebakwoordenboek.
Hij nam tijdens een vakantie in de Ardennen een hap van een frangipanegebakje dat hij die middag had gekocht bij de bakker en vroeg zich ineens af waarom dat taartje eigenlijk heet zoals het heet.
René Dings vraagt zich zulke dingen wel vaker af, vertelt hij in een telefonisch interview. ,,Met mijn gebakje in de ene hand en de telefoon in de andere ging ik googelen. Toen kwam ik allerlei verhalen tegen over tompouce en de tarte tatin maar niet over de frangipane. Ik verdronk een beetje in de mooie verhalen en ik vond uiteindelijk ook het verhaal achter de frangipane.”
Daar zit een boek in, dacht hij al snel. Dat werd Van Appelbol tot Zeeuwse bolus dat onlangs verscheen. ,,In bakboeken staat wel vaak iets over een recept. Zoiets als ‘wist je dat speculaas al 500 jaar oud is en vroeger werd het zo en zo gebakken’, maar er staan vaak kort-door-de-bochtwaarheden in. Net niet helemaal waar of net niet helemaal compleet.”
Bestond zo’n boek nog niet? Bakkers hebben toch hun instructieboeken.
,,Ik heb het niet gevonden en dan nog. Ik denk natuurlijk dat ik het beter en completer heb gedaan. Ik heb veel bronnen gebruikt en ik heb weer een andere invalshoek gekozen. In bakboeken gaat het over hoe spatelen moet en wat ganache precies is.”
Het is een lange lijst en uw boek staat vol verhalen. Bent u geen koekje vergeten?
,,Ik vrees het moment dat iemand zegt: waarom staat dat gebak er niet in? Of dat koekje? Maar ik heb heel erg mijn best gedaan om de belangrijkste soorten te noemen. De vraag blijft: wat is gebak? Worstenbroodjes staan er niet in en wentelteefjes ook niet. Donuts juist weer wel, dat is zo’n populaire koek dat die erbij moest. Oliebollen vind ik juist weer niet echt gebak. Er zullen mensen zijn die zich afvragen waarom de Vlaardingse ijzerkoekjes er niet in staan of de Weesper moppen, maar dat zou echt te veel worden. Oranjekoek staat er weer wel in, omdat die zo bekend is en niet alleen bij Friese bakkers maar ook in supermarkten te koop is.”
Het lijkt me een ideaal boek om bij de hand te hebben tijdens het bakprogramma Heel Holland Bakt.
,,Ja, zeker. Ik weet dat de kandidaten een keer bij de technische opdracht de croquembouche gingen maken. Je vraagt je dan af waarom die soezentoren zo heet. In mijn boek kun je meteen zien hoe het zit.”
Tipje van de sluier: de soesjestoren wordt overgoten met gekarameliseerde suiker en is vaak versierd met amandelen, chocolade en ander lekkers. Dings schrijft: ‘In het begin van de negentiende eeuw werd de croquembouche voor het eerst gemaakt in Frankrijk. De naam 'croquembouche’ komt dan ook uit het Frans en betekent letterlijk: knispert in de mond.’
In het boek krijg je ook antwoord op de vraag wat het verschil is tussen een cupcake en een muffin, de vermoedelijke oorsprong van de naam financiertje en die van frangipane natuurlijk. Het is niet helemaal duidelijk waar het gebakje met amandelspijs, boter, ei, citroenrasp en bloem de naam aan te danken heeft, maar Dings - die eerder onder meer een boek schreef over straatnamen - heeft er een aantal verhalen erover achterhaald die vertellen hoe het mogelijk zit.
Was het frustrerend om niet altijd precies te weten wat de herkomst was?
,,Ik heb daar gemengde gevoelens over. Het is frustrerend maar ook mooi als iets lekkers al zo oud is dat je het niet meer kunt achterhalen. Dat mysterieuze is leuk, als het maar niet te vaak gebeurt. Gelukkig heb ik heel veel wel kunnen vinden in oude kookboeken en tijdschriften en kranten.”
De eerste uitzending van Heel Holland Bakt is op zondag 15 december. Het boek van René Dings heet Van Appelbol tot Zeeuwse bolus en ligt nu in de winkel.
Appeltaart staat uiteraard ook in het boek van Dings. Deze versie van Miljuschka is heerlijk en heel makkelijk om te maken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Rauwe kip afspoelen verspreidt juist meer bacteriën dan dat het wegneemt
Meer dan een kwart van de kip etende Nederlanders spoelt rauwe kip af onder de kraan om bacteriën weg te krijgen. Logisch, denk je misschien, maar juist door de spetters en het sap van de rauwe kip verspreiden de bacteriën zich door de keuken. Het Voedingscentrum raadt dan ook af om rauwe kip te wassen. -
Wat Eten We Vandaag: Pizza shoarma uit de airfryer
Je kunt veel gerechten bereiden in een airfryer; zo ook pizza’s. De winst zit hem onder andere in de bereidingstijd: een pizza uit de airfryer is sneller klaar dan een pizza uit de oven. Wij bereiden deze pizza met shoarma en maken ’m af met knoflooksaus. -
Wat Eten We Vandaag: Noedels uit de oven
Woknoedels zijn op verschillende manieren te bereiden. Volgens dit recept mogen de noedels na het koken nog eens de oven in. Het leuke aan noedels is dat je gemakkelijk allerlei voorradige ingrediënten kunt toevoegen. Denk aan kool, paprika, taugé of tofu en kip. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
Koken & Eten
Zo zorg je ervoor dat vis niet aan de pan blijft plakken tijdens het bakken
In de keuken moet het zeker niet altijd ingewikkeld zijn. Soms word je al gelukkig van gewoon een lekker stukje gebakken vis met wat aardappelen en groenten. Toch blijft die vis soms plakken aan de pan of valt hij uit elkaar. Hoe voorkom je dat? Chef-kok Sean Uytterhaegen van het Antwerpse visrestaurant Marineau gidst je naar de lekkerste versie op je bord. -
PREMIUMVoor jou getest
Deze pepernoten uit de supermarkt komen als beste uit de test
Help, de traditionele pepernoot sterft uit! Door de opmars van de knapperige kruidnoot verliest het traditionele strooigoed rap terrein. Ons panel proeft noodlijdende noten. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?