Alcoholvrije sterke drank: laf drankje of goede vervanger van echte borrel?
En IS HET WAT?Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal reviewen experts de alcoholvrije sterke drank van Lyre’s.
Delen per e-mail
Het prijswinnende merk Lyre’s maakt alcoholvrije sterke dranken en likeurtjes. Volgens trendwatcher Anneke Ammerlaan zijn ze daarin zeker niet de enige, want bij de Hanos struikel je bijna over de alcoholvrije sterke alternatieven. ,,Een bekend merk is Seedlip, een producent van alcoholvrije spirits. Zelfs Martini verkoopt nu alcoholvrij. Ik gebruik beide weleens voor een cocktail, maar het is nooit het echte werk’’, vindt zij.
In tegenstelling tot andere merken, is het assortiment van Lyre’s wel opvallend groot. De producent heeft maar liefst dertien verschillende smaken in hun collectie, allemaal gebaseerd op alcoholische klassiekers. Verwacht daarom geen originele smaken, aldus de producent. Juist niet. Het zijn de smaken die je kent waarmee je net zulke lekkere cocktails kunt brouwen.
De producten zijn sinds september ook in Nederland verkrijgbaar. Je koopt ze online voor 24,99 euro per fles en dat is best prijzig, vindt Ammerlaan. ,,Zeker omdat je geen accijns hoeft te betalen zoals bij alcohol. Maar de ontwikkeling is nog vrij nieuw en bedoeld voor een kleinschalig publiek. Dat maakt de productie waarschijnlijk zo duur.’’
Laffe borrel
Wie nooit kan wachten om de nieuwste alcoholvervangers te proberen is cocktailkoningin Tess Posthumus. Volgens de in 2018 uitgeroepen ‘beste barvrouw ter wereld’ kan een alcoholvrij alternatief heel goed werken in een cocktail. ,,Al is de uitdaging groot. Alcohol is een smaakmaker, het zorgt voor smaaknuances en complexiteit. Laat je dat weg, riskeer je al snel dat je eindigt met een laf vruchtensapje in plaats van een volwassen borrel.
Alcoholvrije brouwers als Lyre’s proberen dat te maskeren door hun dranken op een zelfde manier te brouwen als alcohol. Bijvoorbeeld door het destilleren van de dranken. Daarmee krijg je diepere smaken dan dat je enkel geur- en smaakstoffen zou toevoegen. Volgens mij is dat precies wat een goede alcoholvrije borrel maakt: complexiteit.’’ Met dat in gedachte probeerde Posthumus drie producten van Lyre’s: De London Dry Spirit (gin), American Malt, (whisky) en tot slot Aperitif Rosso (Campari).
Tekst gaat door onder de foto
Laf of niet?
Het eerste product: de Londen Dry Spirit, oftewel de neppe gin, probeerde Posthumus in combinatie met tonic en een fruitige maar droge soda van het merk Londen Essence. ,,Een soort Gin Tonic dus’’, vertelt zij. ,,Het viel mij een beetje tegen, want de mixdranken ‘klappen’ er makkelijk overheen. De ‘gin’ was ver te zoeken. De alternatieven van Seedlip vind ik beter passen bij zo’n cocktail. Daarom geef ik deze een 5.’’
De American Malt was daarentegen verrassend goed. ,,Die dronk ik in een mix met ginger ale en sinaasappel zest. Lekker, je proeft het kruidige wat een bourbon brengt. Dus ik snap wat ze bedoelen met een vervanger van whisky, al is en blijft het wel iets heel anders. Daarna maakte ik een cocktail met citroensap en wat honing- en gembersiroop. Een soort Penicillin dus. Wederom lekker. Een 7.5!’’
Tot slot de Aperitif Rosso: ,,Die was een beetje bitter maar vlak naar mijn smaak. Ik miste de viscositeit, wat een aperitief zoals campari meestal wel heeft. Ik probeerde deze drank met een alcoholvrije vermouth van een ander merk Æcorn en de American Malt van Lyre’s. Een soort Negroni, een klassieke Italiaanse cocktail, maakte ik ervan. Het was lekker, maar hij haalt het niet bij een klassieke Crodino, een ander alcoholvrij aperitief uit Italië. Deze krijgt van mij daarom een 6.’’
Tekst gaat door onder de foto
Eindoordeel
De vraag is of Posthumus de producten ook in haar eigen cocktailbars ‘Flying Dutchman Cocktails’ en ‘Dutch Courage’ zou schenken. ,,Voor de American Malt kan ik wel een plekje vinden’’, is haar antwoord. ,,De kwaliteit van de producten is goed, al vind ik het stom dat ze in koeienletters ‘London Dry’, ‘American Malt’ en ‘Aperitif’ op de fles zetten. Dan ga je het automatisch vergelijken met het echte werk en dat is het nou eenmaal niet. Volgens mij moet Lyre’s trots zijn dat ze alcoholvrije en complexe smaakmakers op de markt hebben gebracht.’’
Voor de thuismixers adviseert Posthumus om de alcoholvrije versies voor het gebruik in cocktailrecepten wel te vergelijken met de alcoholische klassiekers. Is je alcoholvrije drank fris, circusachtig of licht van kleur? Dan is het een goede vervanger van gin, jonge jenever of wodka, in diezelfde hoeveelheden. Een drank als American Malt gaat meer de donkere en kruidige kant op en gebruik je het liefst in plaats van de donkere spirits. Maak daar bijvoorbeeld een Dacquiri mee. Mijn advies is: denk vooral niet te lastig. De winnende ingrediënten om makkelijk non-alcoholisch mee te mixen zijn: tonic, flavoured soda’s, ginger ale of ginger beer.’’
Tot slot is het puur drinken van de alcoholvrije dranken af te raden. ,,Daar is het niet voor bedoeld. Dat is veel te heftig, een soort parfumwater drink je dan. Alcoholvrije spirits hebben verwatering nodig in de vorm van sap, soda of tonic zodat alle smaken mooi vrij kunnen komen. Niet doen dus.’’
Hieronder vind je video’s met de lekkerste recepten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Voor jou getest Zakjes knijpfruit getest: ‘Vier soorten fruit is wel veel voor een baby’
Knijpfruit: kinderen zijn er dol op. Het is lekker zacht en je mag ongegeneerd slurpen. Maar of dat nu wel zo’n goed idee is... Ons panel testte acht zakjes voor baby’s vanaf zes maanden. -
PREMIUM
Koken & eten Niet meer diëten, maar ‘intuïtief eten’: zin in een koekje, dan néém je een koekje
Intuïtief eten is een stroming binnen de voedingsleer die veel overhoop gooit. Zo bestaat er geen goede of slechte voeding, mag je eigenlijk gewoon alles eten, zijn er geen vaste tijden, noch een minimum- of maximumaantal maaltijden. -
Koken & eten Krankzinnig duur dieetboek bevat 40 heel gezonde recepten
Met elke hap die je eruit zou nemen, ben je een godsvermogen kwijt. Het eerste op zoete aardappel gedrukte boek ter wereld kost een slordige 11.000 euro. Vanaf eind deze maand zijn er vijf van te koop. Twee exemplaren zijn gereserveerd voor musea. -
PREMIUM
Zo komt Heineken weer tot leven in Rotterdam
Veel mensen - ook toeristen - kennen Heineken vooral van de Experience in de hoofdstad. Terwijl de brouwerij Rotterdamse wortels heeft. Die krijgen nu een gezicht in het voormalige kantoor van de bierbrouwer in Crooswijk. Het museum (en vergadercentrum) krijgt naam Heineken's Beerlab. Het wordt de kroon op het werk van Stadsherstel Rotterdam, dat al 40 jaar vervallen gebouwen-met-een-verhaal opknapt en ze een publieke functie geeft. -
Koken & eten Deelnemers Heel Holland Bakt worstelen met een broodje in de knoop: ‘Wat een hel’
In de derde aflevering van bakshow Heel Holland Bakt krijgen de bakkers het zwaar te verduren. Een brioche blijkt een ingewikkelde puzzel en hoe maak je taartjes die patisserie-waardig zijn? Een zenuwachtige bakker doet het onverwachts heel goed en een goede bakker valt door de mand.
-
PREMIUM
Koken & eten Mysterieuze hoofdinspecteur Michelin over nieuwe Belgische gids: 'Natuurlijk kunnen er morgen sterren sneuvelen’
Eindelijk een feestje of het zoveelste verdriet? Morgen weet de culinaire elite het, want ondanks een dubbele lockdown wordt dan de nieuwe Belgische Michelingids — en dus de bijbehorende verzameling sterren — voorgesteld. Nederland komt in het voorjaar pas aan de beurt. -
risico's onderschat Bijna 60 procent denkt onterecht dat in een fles wijn zes glazen alcohol zitten
Nederlanders onderschatten de gevaren van alcohol. Risico’s zoals dementie en kanker zijn veelal onbekend. Vooral mensen die veel drinken hebben niet goed door welk effect drank op hun gezondheid kan hebben. Ook vinden zij het erg moeilijk een drankje te weigeren als hun vrienden wel drinken. -
PREMIUM
FIT Challenge: dag 5
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten.