Animal Rights: ‘Grana Padano-kaas bron van ernstig dierenleed, moet uit supermarktschap’
Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft supermarkten Jumbo, Albert Heijn en ook het Belgische supermarktconcern Delhaize gevraagd om Italiaanse Grana Padano-kaas uit de schappen te halen. Animal Rights stuurde undercoverbeelden van de Italiaanse actiegroep Essere Animali mee en heeft de supermarktketens gevraagd te kijken hoe de kalveren worden behandeld op een van de plekken waar de kaas vandaan komt.
,,Op de beelden is te zien dat een kalf op hardhandige wijze direct na de geboorte bij de moeder wordt weggehaald en vervolgens in een kruiwagen wordt gegooid. Het dier wordt eerst bij de achterpoten opgetild, half in de kruiwagen gelegd en vervolgens aan de huid omhoog getrokken. Het kalf probeert er weer uit te klimmen, maar wordt hardhandig naar beneden gedrukt. Het lichaam wordt in een onnatuurlijke houding gewrongen om ontsnappen te voorkomen”, schetst Animal Rights een van de voorvallen in de film.
Andere beelden tonen een pasgeboren kalf dat met de achterpoten op een hek is gehangen. De kalfjes worden verder in kleine kooien gestopt. Ook de melkkoeien hebben er volgens de organisatie eigenlijk geen leven. ,,Hun kinderen worden direct weggehaald en met de placenta nog aan het lichaam worden ze direct aan de melkmachine gekoppeld.”
Onderzoek
De Belgische supermarktketen Delhaize heeft Animal Rights inmiddels laten weten meteen onderzoek te zullen doen naar de behandeling van de kalfjes. Albert Heijn laat weten helemaal geen Grana Padona-kaas van de door Animal Rights genoemde melkveehouderij in het assortiment te hebben.
,,Zanetti, de leverancier van de AH Grana Padano-kaas, kent zijn melkveehouders en verzekert ons dat deze melkveehouderij niet in hun keten zit en geen zuivel van het in de video betrokken bedrijf afneemt’’, zegt een Albert Heijn-woordvoerder. ,,De melkveehouders waar de leverancier mee samenwerkt, nemen hun verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn. De leverancier ziet erop toe dat de dieren correct behandeld worden en dat wet- en regelgeving continu wordt nageleefd.’’
Graatmagere koeien
Grana Padano wordt in een groot deel van Noord-Italië gemaakt en gepromoot als een harde kaas van topkwaliteit. Toch is het merk opnieuw in verlegenheid gebracht door beelden die bij bedrijven zijn gemaakt, die melk produceren waarvan uiteindelijk de beroemde kaas wordt gemaakt.
Ook in 2017 kwam via een undercoveroperatie van dierenrechtenorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) naar buiten dat het niet best was gesteld met het dierenwelzijn in Italië. Leden van CIWF zagen vier jaar geleden op negen boerderijen vooral graatmagere koeien in onverzorgde stallen. De meeste dieren konden niet naar buiten.
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom we dierenmishandeling niet langer pikken: ‘Wie in de fout gaat, krijgt de volle laag’
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
Waarom Emmentaler geen beschermde kaas is en Edammer wel
De gatenkaas Emmentaler hoeft niet uit het Zwitserse Emmental te komen om in de EU Emmentaler te mogen heten. Dat heeft het Europese Hof van Justitie woensdag geoordeeld. -
Wat Eten We Vandaag: Witte chocolade macadamia boterkoek
We hebben de perfecte combinatie gevonden: witte chocolade en macadamianoten. Een combinatie die je steeds vaker terugziet in bijvoorbeeld koekjes. Ga aan de slag met deze boterkoek en ontdek zelf hoe ongelofelijk lekker deze twee ingrediënten samengaan. -
Wat Eten We Vandaag: Traditionele moussaka
Moussaka is een traditionele Griekse ovenschotel op basis van aubergines, aardappel en gehakt in kruidige tomatensaus, afgetopt met bechamelsaus. Voor het ontstaan ervan gaan we terug naar het begin van de twintigste eeuw, toen een Griekse chef naar verluidt Franse invloeden introduceerde in de Griekse keuken, waaronder bechamelsaus.
-
PREMIUM1
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
-
-
PREMIUMvideo
Gruwelijkheden in het slachthuis, zien we het topje van de ijsberg? ‘Dit is een wereldje van bad boys’
Nederland walgde vorige week van de beelden van misstanden met varkens en koeien bij slachthuis Gosschalk in Epe. Grote afnemers als McDonald’s, Albert Heijn en Jumbo verbraken de samenwerking en het bedrijf moest voor straf op slot. Volgens de vleessector gaat het om een incident, maar is dat wel zo? -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerjos zoet
jos zoet