Anna’s dochter (3) weigert warm avondeten: ‘Na een lange strijd eet ze nu brood voor de tv’
Koken & EtenAnna Guldemonds dochter (3) weigert om warm te eten. Na een lange strijd – en op advies van een consultatiebureau – hebben zij en haar man dat geaccepteerd. Het dochtertje eet nu iedere avond een broodje voor de tv, terwijl haar ouders aan tafel weer rustig van hun maaltijd kunnen genieten. Want: ‘Wie bepaalt wat normaal is?’ Een vraag die volgens Anna vaker gesteld mag worden. Oók in het bedrijfsleven, en dus deelt ze haar verhaal op LinkedIn.
De rust is inmiddels teruggekeerd in huize Guldemond, maar die was lange tijd ver te zoeken. Twee jaar lang voerden Anna (33) en haar man een strijd met hun dochter om het avondeten. ,,Het begon toen we haar fruithapjes vervingen door warm eten. In het begin was ze nieuwsgierig, maar al vrij snel spuugde ze het weer uit. Eerst dachten we: dit hoort erbij, want het is nieuw voor haar. Maar hoe langer het duurde, hoe minder gezellig het werd.”
De ouders probeerden van alles: ,,Andere potjes, andere merken, zelf koken, aardappelen, pasta, ga zo maar door: niets hield ze binnen.” Wanneer hun dochter doorkrijgt dat ze ook gewoon haar mond stijf dicht kan houden, slaat de wanhoop bij de ouders toe. ,,Op een gegeven moment begon het bijna op dwangvoeding te lijken: we propten het nog net niet in haar mond. Dat ging met krijsen gepaard, en uiteindelijk zat iedereen huilend aan tafel.”
Hoe langer het duurde, hoe minder gezellig het werd
Strijd om het avondeten
Al die tijd blijft hun dochter overdag wel goed eten, wat opvallend is, vinden de ouders. ,,Warme groenten, aardappelen, pasta en rijst weigert ze, maar koude dingen eet ze met smaak op.” Totdat hun dochter ook die maaltijden niet meer wil. ,,Toen dacht ik: nu gaat het écht mis.” Met een knoop in haar maag maakt Anna een afspraak bij een consultatiebureau. ,,Ik zette me schrap voor de preek van m’n leven.”
Maar wanneer de moeder wanhopig en schaamtevol haar verhaal opbiecht, krijgt ze een reactie die ze totaal niet verwachtte. ,,Die mevrouw zei: ‘Wie heeft bepaald dat ze warm moet eten? Wie heeft bepaald dat dat zo hoort?’ Ik kon mijn oren niet geloven, maar voelde tegelijkertijd een enorme opluchting. Ook kregen we de tip om haar niet te dwingen om aan tafel te eten, maar haar een plekje in haar eentje te geven.”
Zelf groeide Anna met een hele andere regel op. ,,Ik mocht pas van tafel als ik mijn bord leeg had.” Een regel die velen herkennen , en vervolgens zelf als ouder ook gaan hanteren. Net zoals Anna en haar man. ,,Het is een welbekende norm waar je je eigen opvoeding mee start. En ja, het voelt best een beetje gek om dat los te laten.”
Brood voor de tv
Toch gaan Anna en haar man direct met het advies aan de slag. Al snel krijgen ze ook de tip van de peuterspeelzaal om hun dochter geen aandacht te schenken tijdens het eten. ,,Zij merkten dat als ze haar op die momenten negeren, ze dan rustig haar bordje leeg eet. Dus dat hebben we toen ook geprobeerd.”
Met succes. Vanaf de keuken zien de glurende ouders hoe hun dochter eindelijk weer een weliswaar koude, maar volwaardige maaltijd eet.
Inmiddels is de woonkamer de vaste plek waar de peuter in de avond haar broodje en fruit eet. Op de tafel in de keuken, waar haar ouders eten, ligt voor haar een placemat. ,,Steeds vaker komt ze weer bij ons zitten, omdat ze dat gezellig vindt. Maar dat hoeft ze niet; als ze wil mag ze gewoon in de woonkamer voor de tv eten.”
Wat is normaal?
Dat veel mensen dit raar vinden, is Anna inmiddels wel gewend. Ook op LinkedIn klinkt wederom een tegengeluid. En dat begrijpt Anna. ,,Ik denk dat iedereen al dan niet onbewust ergens iets van vindt. Aan de andere kant denk ik: als we nou iets meer naar elkaar zouden luisteren en minder zouden oordelen, dan zou dat voor iedereen fijner zijn. Het zijn altijd de mensen die reageren die zoiets zelf niet hebben meegemaakt. Het is heel makkelijk om alleen van je eigen ervaringen uit te gaan.”
Bovendien zegt deze nieuwe regel in huize Guldemond niets over de rest van de opvoeding, benadrukt Anna. ,,Het is maar zo’n klein stukje. Dat wij de strijdbijl na al die jaren hebben begraven – omdat iedereen eronder leed – betekent niet dat ik mijn dochter op andere vlakken niet voorbereid op de maatschappij, iets wat op LinkedIn wel wordt beweerd. Ik denk dat ieder gezin wel z’n eigen, uitzonderlijke crisissituaties heeft.”
Van Anna mogen ouders die situaties wel iets vaker tonen. Inmiddels doet ze dit zelf zonder schaamte. ,,Laten we elkaar herkenning geven en het perfecte plaatje van het ouderschap loslaten.”
Als we nou iets meer naar elkaar zouden luisteren en minder zouden oordelen, dan zou dat voor iedereen fijner zijn
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met The Best Social Media.
Mag ik van tafel? Dat is misschien wel de meest gestelde vraag aan tafel bij gezinnen. In de videoserie hieronder zie je hoe ouders omgaan met die vraag.
Ouders van NU geeft hier experttips hoe je omgaat met een peuter die niet wil eten.
Bekijk hier al onze video’s over koken eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Oesters, asperges, chocolade: kun je zin krijgen in seks van eten?
We kunnen nog een paar weken genieten van asperges. Een lustopwekkende groente, als je verhalen daarover mag geloven. Maar bestaat er wel zoiets als eten waar je opgewonden van wordt? En hoe werkt dat dan? -
koken&eten
Cola zit vol met suiker, maar zijn de light-varianten dan een gezondere keuze?
Van light tot zero en van ‘normale’ cola tot cola’s met smaken als vanille of cherry: de schappen in supermarkten liggen vol met allerlei soorten cola. Maar welke cola kun je het beste drinken als je wilt gaan voor de minst ongezonde optie? En maakt het nog uit of je voor Pepsi, Coca-Cola of gewoon een huismerk kiest? -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
PREMIUMGeen nonsens!
Franse wijn-nonnen in de Provence: ‘Wijn speelt een belangrijke rol in de Bijbelse cultuur’
In een idyllisch klooster in de Provence wordt wijn gemaakt door uitsluitend nonnen. Met flitsende dronebeelden van hun wijngaard en een online actie hopen ze geld binnen te halen om nóg meer rosé te maken.
-
Wat Eten We Vandaag: Wentelteefje van boerencake met mascarpone en mango
Wentelteefjes zijn een groot succes bij jong en oud. Voor de bereiding van deze wentelteefjes is gekozen voor boerencake in plaats van oud brood. Een heerlijk zoet dessert van de bakplaat voor een gezellige zomeravond. -
Koken & Eten
Tobias (33) zegde zijn baan op en maakt nu kaas in Colombia: ‘Ik kwam al nooit op tijd’
Als Gouwenaar zit de kaascultuur in zijn bloed, maar dat Tobias Rijnsdorp (33) zich ooit Colombiaanse kaasmaker zou mogen noemen, had de Nederlander nooit gedacht. Toch laat hij in 2016 zijn hebben en houwen achter om zijn droom achterna te gaan en een kaasmakerij van de grond te krijgen in Colombia. Nu, ruim vijf jaar later, deelt de ondernemer zijn succesverhaal op LinkedIn. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf.