App leert je welk biertje bij welk gerecht past
Koken & etenEen biertje bij je eten kiezen, wordt straks net zo normaal als het selecteren van een geschikte wijn. De populaire 'Bier Butler’-app biedt alvast een cursus aan waar je leert hoe je bier en spijs kunt combineren. Zo kun je jouw lievelingsbier koppelen aan een bijpassend gerecht.
Steeds meer bierdrinkers kiezen tegenwoordig een passend biertje bij het eten, zo blijkt uit een enquête die de biersector deze zomer uitvoerde. Het wordt - als het aan de brouwers ligt - net zo gewoon als een passende wijn bij je eten uitzoeken. Een op de drie ondervraagden zou dat inmiddels al doen.
In de horeca wordt het fenomeen ook steeds bekender. Bij Café restaurant Rootz in Den Haag is het bijvoorbeeld al heel gewoon om gerechten op de kaart aan een bijpassend biertje te koppelen. Zo kun je hier bijvoorbeeld een bier- en spijsarrangement boeken onder leiding van biersommelier Arvid Bergström met 4 of 5 verschillende bieren met bijpassend gerecht en uitleg.
Coquilles met buikspek, bosui en gepofte knoflook kunnen hier met twee totaal verschillende bieren gecombineerd worden: De Molen Hugs & Kisses (Session IPA) en Jopen Extra Stout. Volgens Kika Buurman, bedrijfsleider van Rootz geven beide een eigen ‘verrassend effect’ in combinatie met het gerecht.
Cursus
Wie niet wil wachten op professioneel advies, kan ook gewoon een cursus doen die sinds vandaag beschikbaar is. Op de Bier Butler-app is de gratis cursus Bier&Spijs te vinden, die door Bierista is samengesteld en die inmiddels al door zo'n 20.000 bierfans is gedownload. ,,Spijs combineren met speciaalbier is een trend”, zegt Alain Schepers, oprichter van Bierista en bierdeskundige. ,,Vaak weten mensen al wat voor soort wijn goed gaat met welk eten, maar hoe dat bij bier werkt is minder bekend.”
Inspiratie
De cursus leert bierliefhebbers hoe ze hun favoriete drank het beste kunnen combineren. Door middel van video’s en do’s-en-don’ts leer je binnen een paar lessen de basis van het combineren van bier en spijzen. Wanneer je de cursus succesvol hebt afgerond, ontvang je zelfs je eigen certificaat in de mail. ,,Daarna kun je tegen vrienden opscheppen dat je ‘Bier Butler’ bent.’’
De app heeft alle beschikbare bieren in Nederland in de database staan. Dat komt neer op zo’n 1500 verschillende soorten bier. Daarnaast bevat de app 1500 verschillende gerechten waarmee je deze bieren kunt combineren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Ramadan is bijna voorbij dus is het tijd voor véél lekkers: waarom op elke tafel andere hapjes staan
De maand Ramadan zit er bijna op. Dat betekent dat er veel lekkers op tafel komt bij het feest Eid al-Fitr. Wat voor lekkers je eet bij dit feest, hangt er maar net af waar je familie vandaan komt. Maar één ding is overal hetzelfde: de jonge mensen gaan bij de ouderen langs. -
Koken & Eten
Geen bier zonder schuim: hoe krijg je de perfecte schuimkraag?
Niets beter dan een mooie schuimkraag op je bier. Alleen gaat het soms mis als je het zelf inschenkt. Hoe zorg je dat je toch een goede laag schuim krijgt? En als het mislukt, helpt het dan om met een mes erin te roeren? De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem legt uit. -
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zoeken een kok
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zoeken een zelfstandige kok, die goed kan samenwerken en organiseren. Wie belangstelling heeft, moet snel zijn want de sollicitatieperiode sluit over een paar dagen. -
AUTOTEST
Test Hyundai Kona Electric: kleine SUV met grote kwaliteiten
Om de snel groeiende concurrentie weer aan te kunnen, kreeg de Hyundai Kona een opfrisbeurt. Zeker de elektrische versie verdient een plekje op de shortlist. Tenzij je veel spullen of grote passagiers wilt meenemen. -
Energierekening
Jan (68): 'Energierekening omlaag brengen om rond te komen tijdens mijn pensioen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan Zonneveld (68) uit Rotterdam.
-
17
Dermatoloog Soe Janssens: ‘Zonnebrandcrème kan echt ónmogelijk je huidcellen aantasten’
Na een waarschuwing van de Consumentenbond over een drietal zonnebrandcrèmes is er ophef ontstaan over het krijgen van huidkanker door deze crèmes. Dermatoloog Soe Janssens van het Antoni van Leeuwenhoek schept duidelijkheid over de huidziekte en beantwoordt vijf vragen. -
Koken & eten
Bier blijkt meer van vis te houden dan we wisten
Bij vis hoort witte wijn. Maar waarom zou je er ook niet eens een biertje bij drinken? Het smaakt heel goed, zegt chef-kok Marnix Benschop. Hoe goed liet hij gisteren zien in het Rotterdamse restaurant Kaapse Maria. -
Wat Eten We Vandaag: Ovenschotel met saucijzen, erwtjes en prei
Deze ovenschotel zit boordevol groenten en ziet er ook nog eens geweldig uit. De bovenkant bestaat uit toefjes zelfgemaakte aardappelpuree. Onder de laag romige puree zitten verrukkelijke ingrediënten zoals saucijzen, erwten en prei verstopt.