Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

‘Apps die helpen om af te vallen kunnen eetstoornissen in de hand werken’

Koken & etenDe makers van apps als MyFitnessPal en Lose It! krijgen felle kritiek van sommige mensen die ze gebruiken. De Britse omroep BBC maakte een reportage waaruit blijkt dat de apps die je helpen om af te vallen eetstoornissen ook in de hand kunnen werken of zelfs verergeren.

Tientallen miljoenen mensen wereldwijd gebruiken apps om gewicht te verliezen en hun calorie-inname en lichaamsbeweging bij te houden. Uit onderzoek van de BBC blijkt nu dat die eetstoornissen juist kunnen creëren of erger maken. 

De Britse journalisten ontdekten dat gebruikers bij bepaalde apps konden ingeven hoe ze zich voelden. Emoties varieerden van ‘uitgehongerd’, ‘mislukking, vet’ tot ‘ik heb veel te veel gegeten, ik haat mezelf’. Dit soort negatieve typeringen zou kunnen aanzetten tot eetstoornissen. ,,Het meest belachelijke wat ik ooit woog, was een blad sla”, vertelt Holly Moyse aan de Britse omroep. Moyse ontwikkelde anorexia tijdens het gebruik van de MyFitnessPal-app omdat ze zó gedetailleerd haar voedingsinname ging bijhouden dat het niet normaal meer was.

Hoewel medisch specialisten zeggen dat de eetstoornissen meestal niet door het gebruik van de app zelf veroorzaakt worden, wijzen ze wel op de gevaren ervan. ,,Veel mensen met een eetstoornis tellen calorieën of houden hun gewichtsverlies obsessief bij. Dergelijke apps ondersteunen dat gedrag of verergeren het zelfs waardoor het moeilijker wordt om te herstellen”, vertelt Tom Quinn, directeur van Beat, een hulppunt voor eetstoornissen.

MyFitnessPal heeft al aangegeven dat het onmiddellijk de ongezonde meldingen zal verwijderen en mensen die dagelijks niet aan hun caloriebehoefte komen, zal aanmoedigen dat wel te doen. ,,Gebruikers die zich aanmelden en een BMI lager dan 18,5 nastreven, worden aangemoedigd een hoger gewichtsdoel te stellen”, vertelt een woordvoerder van MyFitnessPal.

Diëtiste Lotte Lemoine vindt het geen zwart-witverhaal. ,,Sommige mensen met overgewicht hebben er baat bij om te werken met een voedingsdagboek, of je dat nu online bijhoudt of op de ouderwets manier. Het gaat namelijk over een bewustwordingsproces van wat je allemaal eet. Daarnaast kan het motiverend werken en handig zijn als diëtist om te kijken waar het nou precies fout loopt.”

Aan de andere kant kunnen de apps ook voor een verkeerd beeld zorgen, vindt Lemoine. ,,Het grote nadeel aan de apps is dat ze te veel focussen op het aantal calorieën dat opgenomen wordt en minder op een gezond voedingspatroon. Als diëtist is het dan ook uitermate belangrijk om te kijken bij wie je ermee werkt, en bij wie niet.”

Waarom worden we zo snel dik? Dat zie je in onderstaande video:

  1. Chef-koks en de druk van Michelinsterren: ‘Daar moet je mee leren dealen’
    PREMIUM
    Video

    Chef-koks en de druk van Michelin­ster­ren: ‘Daar moet je mee leren dealen’

    Ineens trokken ze de stekker uit hun driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen. Jacob Jan Boerma en zijn vrouw Kim Veldman kiezen voor hun gezin en andere, nieuwe culinaire uitdagingen. Is het koken op dit niveau inderdaad zo’n dief van een privéleven en de druk van de Michelinster te groot? Chef-koks Peter Gast (voorheen ’t Schultenhues in Zutphen) en Michel van der Kroft (’t Nonnetje in Harderwijk) vertellen over hoe zij werk en privé in balans houden. Of niet konden.