Bedrijf belooft: 40 procent minder suiker zonder dat je het proeft
Taart bakken met minder suiker betekent vaak dat de smaak tegenvalt. Suiker van het Israëlische bedrijf DouxMatok lijkt er echter voor te zorgen dat het suikergehalte met 40 procent omlaag kan, terwijl de smaak zoet blijft.
De smaakpapillen op de tong spelen de grootste rol bij deze nieuwe vinding. Suikermoleculen moeten hierop landen om zoet waar te nemen. Vaak raakt echter maar een vijfde van de suiker de papillen, terwijl de rest in de maag terechtkomt zonder geproefd te zijn.
De nieuwe technologie van DouxMatok, waarop het bedrijf patent heeft aangevraagd, voegt suikermoleculen toe aan smaakloze mineralen. Deze mineralen zorgen ervoor dat de suiker rechtstreeks naar smaakpapillen worden gestuurd, zoals ook medicijnmoleculen worden toegevoegd aan 'dragers' die ze naar het juiste deel van het lichaam sturen. Hierdoor kan de zoetheid efficiënter afgeleverd worden en kan met minder suiker dezelfde zoetheid worden bereikt.
De resultaten zijn zo veelbelovend dat Südzucker, het leidende suikerbedrijf in Europa, een samenwerkingsverband met DouxMatok heeft afgesloten. Met het partnerschap hopen ze bedrijven te helpen om tegemoet te komen aan de groeiende behoefte van consumenten om het suikergehalte te verlagen zonder afbreuk te doen aan de smaak. Het reduceren van het suikergehalte wordt steeds belangrijker. Zo maakte het Duitse bedrijf Savanna Ingredients begin juli bekend een manier gevonden te hebben om suiker te verbouwen waarin geen calorieën zitten.
Voor DouxMatok ligt de focus nu vooral op het opschalen van de productie. Het is de bedoeling dat het bedrijf in de tweede helft van 2019 het product kan aanbieden aan Europese voedingsproducenten van zoetwaren als chocolade, koekjes, gebak en snoep. In gesprek met FoodIngredientsFirst geeft Eran Baniel, CEO van DouxMatok, aan waarom het reduceren van het suikergehalte nodig is. ,,De vraag naar suikerverlaging neemt snel toe en meer dan 60 procent van de consumenten zoekt naar gezondere en evenwichtige voeding'', aldus Baniel.
De techniek van DouxMatok is getest en gevalideerd door professionele testpanels en grote voedselbedrijven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Wat eten we met Moederdag? Dit zijn de vijf lekkerste high-teahapjes
Zondag is het Moederdag. Naar een leuk restaurant voor een high tea kan nog niet, maar haar thuis in de watten leggen wel. Met deze heerlijke hartige en zoete gerechten is succes gegarandeerd, alleen al omdat je het zelf voor haar klaarmaakt. -
Suiker in de maak die niet dik maakt
Een Duits bedrijf heeft een manier gevonden om suiker te verbouwen waarin geen calorieën zitten. Het gaat om een nieuwe onderneming die wordt gefinancierd door het Duitse ministerie van voedsel en landbouw. De eerste productie is begonnen, zo melden enkele Duitse vakbladen. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
PREMIUMKoken & Eten
Hoe hobby van Rogier en Joost compleet uit de hand loopt: ‘Vakantiehuisje in Italië zou leuk zijn’
Rogier Duits (38) en Joost van den Heuvel (40) waren wel klaar met Nintendo en Netflix tijdens de lockdowns. ‘Laten we een limoncello brouwen’, bedachten de Oudewaterse vrienden tijdens een wandeling. Nog geen jaar later staat hun brouwsel bijna overal in het stadje op de kaart én zijn ze de trotse winnaars van een ‘Silver Medal’ van de International Wine & Spirit Competition. -
Redacteur ging in acht weken van bierbuik naar wasbord, zonder privétrainer
Hij wordt dit jaar voor de eerste keer vader. Dus nam de Brit Jon Lipsey (37) een belangrijk besluit. Als hoofdredacteur van het magazine Men’s Fitness zag hij elke dag perfecte lichamen passeren, terwijl hij zelf al jaren een klein bierbuikje met zich meezeulde. Omdat hij zijn overgewicht beu was, besloot hij er iets aan te doen. Op eigen kracht.
-
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Wat Eten We Vandaag: Tempeh saté met zilvervliesrijst en sperziebonen
Deze tempeh saté met zilvervliesrijst en sperziebonen is de perfecte keuze wanneer je gezonder wilt eten. Tempeh is een vleesvervanger en bestaat uit gefermenteerde sojabonen. Het bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen, zoals vitamine B2, ijzer en calcium.