Belgische fabriek ontdekte salmonellabesmetting al in december, toch geen terugroepactie
De met salmonella besmette chocolade van fabrikant Ferrero werd al op 15 december ontdekt in een fabriek in Aarlen, België. Oorzaak was een verstopte filter ergens in het productieproces. De besmette chocolade-eieren mochten de fabriek niet meer verlaten. Toch zijn er in Europa meer dan honderd salmonellabesmettingen gemeld. Hoe dat kan wordt onderzocht.
Chocoladefabrikant Ferrero laat vandaag in een persbericht weten dat de aanwezigheid van salmonella op 15 december werd ontdekt. Dat gebeurde in de fabriek in Aarlen.
Die melding komt overeen met gegevens van voedselwaakhond FAVV, de Belgische NVWA. Tegen VTM Nieuws vertelt FAVV-woordvoerder Helene Bonte dat er een duidelijke link is tussen de Ferrero-fabriek en mensen die ziek werden.
Bonte: ,,Die link werd op twee manieren gelegd. Onderzoekers hebben zieke patiënten in het Verenigd Koninkrijk bevraagd over hun eetgewoonten in de dagen voordat ze klachten kregen. Kinder Suprise kwam daar heel vaak in voor.” Verder weet Bonte dat Kinder Surprise voor de Britse markt uitsluitend in België geproduceerd wordt. ,,Een belangrijker verband dat gelegd is: het dna van de salmonella in de stoelgang van patiënten matcht met het aangetroffen dna in de fabriek.”
Het dna van de salmonella in de stoelgang van patiënten matcht met het aangetroffen dna in de fabriek
Helene Bonte, woordvoerder FAVV
Australië
Er zijn sinds dinsdag meer dan honderd besmettingen aan het licht gekomen. De meeste in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland en België, al zijn die in ons buurland nog niet officieel bevestigd. Australië haalt intussen ook Kinder-eitjes uit de winkelschappen.
Volgens Ferrero is na grondig onderzoek gebleken dat de oorsprong van de salmonella in de fabriek bij een verstopt filter ligt. Het gaat om een filter bij de uitgang van twee tanks voor grondstoffen. ‘De halffabricaten en afgewerkte producten werden apart gezet en niet vrijgegeven. De zaak wordt momenteel samen met de voedselveiligheidsautoriteiten onderzocht.’ Het bedrijf zegt maatregelen te hebben genomen naar aanleiding van de ontdekking. Zo is de filter verwijderd en het aantal controles sterk opgevoerd.
De fabrikant zegt de zaak ten zeerste te betreuren. ‘Ferrero neemt voedselveiligheid extreem serieus en elke stap die wij nemen is voor de veiligheid van onze klanten.’
'Serieus schrikken’
In België raakte de 5-jarige Letty besmet na het eten van zo'n Kinder Surprise-ei. Dat vertelt haar moeder tegen Het Laatste Nieuws.
Vorige week lag haar dochter dagenlang doodziek op de bank in hun woonkamer. Ze was niet fit en had geen kleur in haar gezichtje. ,,Ik maakte me zorgen”, zegt moeder Katrien Van Roy. ,,Het leek op een griep, maar dan toch een hele zware. Uit het kreeg Letty dinsdagochtend hoge koorts en erge buikpijn. Ook moest ze constant naar de wc met diarree. Op een bepaald moment zo’n dertig keer per dag.”
Excuses
Volgens Van Roy konden ze soms zelfs niet weg van het toilet. ,,Dan bleef ik bij haar op de grond. Ik nam de rest van de week zelfs onbetaald verlof om voor haar te zorgen.”
Het vermoeden van Van Roy werd na de media-aandacht kan ook snel bevestigd. Het serienummer op het Kinder Surprise-eitje dat Letty elke dag at, kwam overeen met een nummer op de ‘zwarte lijst’ van Ferrero. Van Roy stuurde afgelopen week een mail naar het FAVV met haar verhaal. Maar verder dan excuses en een standaardreactie kwam het niet. ,,,Letty wordt door hen dan ook niet officieel beschouwd als iemand die ziek is geworden door de chocolade. Het blijft bij ‘vermoedelijk besmet’.”
‘Salmonella in chocola komt amper voor’
Volgens het Voedingscentrum komt salmonella van nature niet voor in cacao. Maar is het mogelijk dat één van de ingrediënten ermee in aanraking komt, bijvoorbeeld melkpoeder. Of dat er in de fabriek salmonella op de apparatuur zat en zo de chocolade heeft besmet. ‘Salmonella in chocolade komt heel weinig voor, maar het kan wel’, schrijft het centrum op zijn website.
Omdat chocolade zo vet is, beschermt het de salmonellabacterie. Daarom kan de ziekmaker zo lang overleven in bijvoorbeeld een chocolade-ei.
Meestal kan salmonella weinig kwaad. Kleine kinderen kunnen wel klachten krijgen zoals diarree, buikpijn en koorts. ‘Krijgen jonge kinderen klachten en is de diarree aanhoudend met uitdrogingsverschijnselen? Ga dan wel naar de huisarts. Uitdrogingsverschijnselen zijn weinig plassen, veel dorst en je suf voelen.’
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.