Beter eten: deze pannenkoeken helpen bij je concentratie
Komt een kok bij de dokterIn de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen.
Welke ingrediënten helpen je om het maximale uit je dag te halen? Chef-kok Ramon Beuk wil ontdekken of van verantwoorde ingrediënten ook echt lekkere gerechten te maken zijn. Daarom gaat hij wekelijks in gesprek met arts Rutger Verhoeff. Met de ingrediënten die Verhoeff voorschrijft, ontwikkelt Ramon de lekkerste gerechten. ,,De gerechten zijn allemaal bedoeld ter ondersteuning van dagelijkse activiteiten zoals slapen, concentreren, sporten en ontspannen", legt Beuk uit.
Na het eten van zo’n bord zilvervliesrijst met kip, broccoli en gekruide yoghurt voelde ik de ontspanning en begon het creatieve proces
Voordat je aan je dag begint, moet je niet vergeten goed te eten, aldus huisarts Verhoeff. Maar wat is goed eten dan, vraagt de chef-kok zich af. ,,Een maaltijd met in ieder geval koolhydraten", aldus Verhoeff. ,,De hersenen hebben namelijk koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. En dan het liefst koolhydraatbronnen waar veel vezels in zitten. Het geeft je langer energie en een vol gevoel. Ter voorkoming van die dip. Het klinkt altijd een beetje abracadabra. Maar in de juiste verhoudingen en goede combinaties zal je merken dat de prestaties echt omhoog gaan.”
Bij ‘koolhydraten met vezels’ loopt het water bij Beuk niet direct in de mond. ,,Ook de creatieve ontploffingen blijven achterwege", zegt hij. ,,Maar na het eten van zo’n bord zilvervliesrijst met kip, broccoli en gekruide yoghurt voelde ik de ontspanning en begon het creatieve proces. Het enige doel dat ik ooit met eten had was mensen vermaken. Ze verrassen met smaken en een onvergetelijke herinnering achterlaten. Nu is het doel ‘presteren’. En dat is toch net even anders met eten omgaan.”
Verhoeff: ,,Studeren en werken vereisen een goede concentratie. Het liefst zo lang mogelijk. Onze hersenen leveren die concentratie. En voor een goede werking van onze hersenen is energie nodig. Net als voor de rest van ons lichaam. Ongeveer 20 procent van alle energie die we met onze voeding binnenkrijgen gaat naar onze hersenen. Onze hersenen zijn namelijk altijd aan het werk. Overdag en in de nacht. Bij wakkere en slapende toestand. Dit betekent dus dat we voldoende energie op een dag binnen moeten krijgen om ons goed te kunnen concentreren.”
Onze hersenen halen die energie uit glucose, aldus Verhoeff. ,,Glucose die in de vorm van allerlei soorten koolhydraten met onze voeding binnenkomt. Dat kan die snelle hap uit de kantine zijn. Die magnetronpizza. Of die maaltijd met volkoren boterhammen of volkorenpasta met groenten en fruit. Misschien is het antwoord iets te voor de hand liggend. Maar vezelrijke voeding en voeding met langzame koolhydraten levert nu eenmaal voor een lange tijd de benodigde energie. Nodig voor het oplossen van dat ene vraagstuk of voor het schrijven van dat lange essay.”
Mueslipannenkoeken met frambozen-bramenyoghurt en honing
Ingrediënten
100 g volkorenmeel
200 ml halfvolle melk
1 ei
zout
100 g muesli (zonder toegevoegde suiker)
1 eetl. sojaolie
100 g frambozen
50 g bramen
100 g (magere) yoghurt 3 eetl. honing
Bereiding
- Doe het volkorenmeel in een mengkom en voeg twee derde van de melk toe. Roer alles met een garde tot een papje, voeg het ei toe en klop ook dit erdoor tot het een glad beslag is. Voeg de overige melk, wat zout en de muesli aan het beslag toe en meng alles nogmaals goed door elkaar.
- Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en doe er 1 eetlepel olie in.
- Schep een flinke lepel beslag in de pan en beweeg de pan iets om het beslag over de bodem uit te laten lopen. Bak de pannenkoek aan beide kanten mooi bruin en gaar. Bak alle pannenkoeken op deze manier.
- Meng de frambozen en bramen door de yoghurt en voeg 2 eetlepels honing toe.
- Verdeel de pannenkoeken over de borden. Schep de frambozen-bramenyoghurt eroverheen en besprenkel met de overgebleven honing.
Dit artikel is een bewerkte versie van een hoofdstuk uit het boek Lekker beter dat Ramon Beuk en Rutger Verhoeff samen schreven. Het doel van dit boek is bewuster en gezonder leren eten en daar maximaal van genieten. Het boek is alleen online te bestellen via deze site.
Bij eten koken gaat het vaak om de kleine details die een groot verschil maken. Ramon Beuk legt in deze video uit hoe je biefstuk zo bakt, dat hij niet kan mislukken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM4
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
En IS HET WAT?
Nieuwste Nespresso-machine en cups getest: helaas wéér te weinig koffie
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordelen experts producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal test topbarista Rob Clarijs de nieuwste Nespresso-koffiemachine samen met de nieuwe capsules. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUMKoken & eten
Diëtiste over 8 soorten honger: ‘Veel eetmomenten hebben weinig te maken met echte honger’
Geen buikgevoel is zo bedrieglijk als honger. Want het komt in alle vormen en maten: van alcoholhonger tot harthonger. Het is dus goed om te weten wat er precies knaagt in je maag, als je om tien uur ’s ochtends naar chocolade wil grijpen omdat je buik bromt. Diëtiste Sanne Mouha legt uit hoe je acht verschillende hongers van elkaar onderscheidt. -
Wat Eten We Vandaag: Crèmebrûléetaart
Wie houdt er nou niet van een crème brûlée als dessert? Kenmerkend is de zachte, romige binnenkant en de knapperige gekarameliseerde suikerlaag. Ditmaal maken we er taart van.
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Geen vlees eten echt niet ongezond, zegt deze diëtist: ijzer zit ook in boerenkool en spinazie
Voor veel mensen is januari hét moment om gezonder en bewuster te gaan eten, met meer groenten en minder vlees. Lobke Faasen, plantaardig diëtist, vertelt hoe je dat aanpakt. -
Wat Eten We Vandaag: Bietenstamppot met geitenkaas en rucola
Met stamppot kun je eindeloos variëren qua ingrediënten. Wij kiezen ditmaal voor een stamppot met typische wintergroenten: rode biet en knolselderij. Lekker met balsamicoazijn en geitenkaas.