Volledig scherm
© shutterstock

‘Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier’ is een fabeltje, volgorde doet er niet toe

Er zijn zo van die regeltjes waar we aan blijven vasthouden. We drinken geen bier na een goed glas wijn, maar een glas wijn na bier kan dan weer geen kwaad. Al toont onderzoek aan dat we ons van dat advies niet te veel moeten aantrekken. Die regel zou namelijk een mythe zijn: de volgorde waarin je alcohol drinkt, doet er niet toe. 

Ze bestaan haast in alle talen: ‘Grape or grain, but never the twain’, ‘Wein auf Bier, das rat’ ich dir, Bier auf Wein, das lass’ sein’ en ‘Bière sur vin est venin, vin sur bière est belle manière’. Maar kloppen ze ook? In de volksmond worden de gezegdes vaak uitgesproken om een geliefde of vriend een vreselijke kater te besparen. Maar heeft de volgorde waarop we alcohol drinken ook écht een effect op onze kater? 

Duitse onderzoekers van de Witten/Herdecke Universität en onderzoekers van de universiteit van Cambridge ontkrachten die grote mythe nu. Ze ontdekten dat de volgorde waarin je alcohol drinkt, geen effect heeft op hoe sterk je kater is de volgende dag. Hun studie, waarvoor ze 90 vrijwilligers gebruikten, werd gepubliceerd in het vakblad The American Journal of Clinical Nutrition. De vrijwilligers kregen allemaal dezelfde hoeveelheid alcohol aangeboden, maar in een verschillende volgorde: (witte) wijn dan bier, bier dan wijn of alleen wijn of alleen bier. De volgende week werd de volgorde omgedraaid. 

De groep werd een nacht in de gaten gehouden en een deel van hen moest tijdens het experiment door de hoeveelheid alcohol overgeven. Er werd bijgehouden hoe ernstig hun kater was. De volgende dag werd gevraagd een score te geven op hoe slecht ze zich voelden. Ze moesten aangeven hoeveel dorst ze hadden, of ze zich duizelig voelden en of ze hoofd- of buikpijn hadden en een verhoogde hartslag. 

,,We konden niet aantonen dat bier voor wijn drinken je een mildere kater bezorgt”, legt onderzoeker Joran Kochling van de Duitse Witten/Herdecke Universität uit. ,,De enige manier om te voorspellen hoe slecht je je de komende dag gaat voelen, is aan hoe dronken je bent”, voegt hij daar nog aan toe. 

Financiële situatie 

Een andere mythe is dat de uitdrukking gaat over je financiële situatie in de Middeleeuwen. Bier was de drank van het 'normale’ volk, terwijl wijn bestemd was voor de gegoede burgerij. Ging je van wijn naar bier, dan had je blijkbaar minder geld te besteden en kon je geen wijn kopen. Ging je van bier naar wijn, dan was je er financieel juist op vooruit gegaan. Dat zou dan plezier geven, in plaats van venijn. 

Foodhistoricus Onno Kleyn betwijfelt deze mythe ten zeerste. ,,Ik vind het mooi verzonnen, maar ik betwijfel of de uitspraak daarop slaat. Het is met dit soort dingen heel lastig om de oorsprong te achterhalen.’’

Je kunt bier ook goed combineren met chocolade. In de onderstaande video vind je een recept voor chocoladetaart met peren en bier & whiskey-witte chocoladeijs.