Bierdrinker is geen grote avonturier
De Nederlandse bierdrinker is bijzonder gesteld op zijn pilsje. Hoewel hij of zij weleens iets nieuws wil proberen, moet het gerstenat bij voorkeur een bekende smaak hebben. En liefst ook van een vertrouwd merk zijn.
Delen per e-mail
Echt avontuurlijk is de bierdrinker gemiddeld niet, zo blijkt uit een enquête die Nederlandse Brouwers hielden onder 1059 bierdrinkers. De laatste jaren komen er steeds meer soorten bier bij en dat vinden de fans leuk. Maar: experimenteren met smaken blijkt meer iets voor jongere drinkers (tot 50 jaar), dan voor de oudere garde.
De uitkomsten, die volgens de brouwers uit het Nationaal Bieronderzoek komen, laten zien dat 70 procent van de bierdrinkers smaak het belangrijkst vindt. Daarna komen pas factoren als de bekendheid met het bier (40 procent), het soort bier (37 procent), de prijs (35 procent) en het merk (33 procent) om de hoek kijken.
Het pilsje is nog steeds favoriet: dat klokken we graag naar binnen bij een feestje met familie (62 procent noemt deze gelegenheid), een feestje thuis (59 procent) en bij een borrel met vrienden (55 procent).
Bierdrinkers die alcoholvrij, alcoholarm of laagalcoholisch bier drinken, doen dit vaker dan twee jaar geleden. Vooral in de jongste groep: tussen 18 en 30 jaar, kiezen ze relatief vaak voor laagalcoholische bier: 57 procent zegt weleens een bierversie met minder of zonder alcohol te drinken.
Mannen en vrouwen
Op de vraag van welke smaak de bierdrinkers het meest hielden, gaf 41 procent van de respondenten aan een voorkeur te koesteren voor fruitig. Daarna lopen de smaken van mannen en vrouwen uiteen: mannen noemen als tweede en derde favoriete smaak kruidig (23 procent) en bitter (20 procent), vrouwen zeggen meer van zoet (24 procent) en karamel (18 procent) te houden.
Bier bij het eten
Het combineren van bier met specifieke gerechten is inmiddels behoorlijk ingeburgerd. Een op de drie bierdrinkers kiest ook een passend bier bij het eten. Dat kan nog groeien, vinden de brouwers. Daarom wijzen ze bierdrinkers graag op de app Bier Butler waar je een passend biertje bij een gerecht kunt vinden, net zoals dat bij wijn gebruikelijk is.
Wie heeft gezegd dat je bier alleen kunt opdrinken? Zet je bier eens in als marinade voor je vlees op de barbecue. Marvin legt uit hoe je dat doet:
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
In de overgang? Dit eet je beter wel en niet
Eet eens een banaan, als je klachten hebt tijdens de overgang. Of dadels. Desirée Marsman weet alles van voeding tijdens de menopauze en geeft negen tips. -
Gember is zeer geschikt voor thuisteelt
Als student had Ronald Giphart een huisgenoot die grootverbruiker was van gember. Hij teelde de wortelstok zelf, gewoon in zijn kamer. -
PREMIUM
Ilona proeft Ilona proeft voor het eerst kaas: ‘Brie verandert in je mond in smurrie’
Ilona Braat (21) lust weinig. Tijd voor verandering, vindt ze. Aan de hand van adviezen van smaakdeskundige Bob Cramwinckel probeert ze al die dingen die ze voorheen altijd liet staan. In deze eerste aflevering proeft ze voor het eerst in haar leven een plakje kaas. Ja, écht waar. -
PREMIUM
Over de Tong + Video Graag puntjes op de i bij Boode in Bathmen
Boode in Bathmen is al jaren een begrip. De wijde regio ging er uit, vierde er huwelijken en at in het restaurant. Dit jaar ging het over in nieuwe handen. Met wat puntjes op de i, kan het nog decennia voort. -
Wat Eten We Vandaag: Rollade met kruiden en knoflook
Door er inkepingen in te maken, trekt de smaak van de rozemarijn, tijm en knoflook goed in het vlees. Ziet er nog leuk uit ook. Rollade over? Snijd ’m flinterdun en eet de volgende dag op brood.
-
Dit is waarom je beter een hamburger kunt eten dan een salade als je ziek bent
Als we professor Elisabeth De Waele, van de Vrije Universeit Brussel, mogen geloven, is ‘fastfood als je ziek bent soms beter dan een salade met tomaat’. Dat klinkt wellicht gek, maar de hoogleraar legt het allemaal uit in een aflevering van de ‘Universiteit van Vlaanderen’. Het toverwoord in De Waeles uitleg is ‘ondervoeding’. -
PREMIUM
Ilona Proeft Ilona lust bijna niets: 'Van m’n hamburger schraap ik alles af’
Ilona Braat (21) heeft een gebrekkige smaakontwikkeling en lust weinig. Omdat ze hiervan af wil heeft ze hulp gezocht bij smaakdeskundigen, waardoor ze nu voor het eerst in haar leven ei, kaas, kibbeling en een kroket gaat proeven. Hoe haar dat bevalt is te lezen in het persoonlijke verslag dat ze hiervan heeft gemaakt. -
Italiaanse politicus Salvini stopt met eten van Nutella: niet Italiaans genoeg
Matteo Salvini stopt met het eten van Nutella. De leider van de rechtse Italiaanse partij Lega vindt het product niet Italiaans genoeg. Hij zegt dat hij alleen nog maar brood met salami en sardientjes eet.