Biertje is populairder dan voor de coronapandemie
Nederlanders kochten in de eerste drie maanden van het jaar iets meer bier dan in dezelfde periode van 2019, het laatste jaar voordat de coronapandemie een crisis veroorzaakte. Brouwers verkochten vooral meer van de drank voor thuisgebruik, het herstel in de horeca bleef achter door de lockdown in januari.
In totaal dronken Nederlanders 1,6 procent meer dan twee jaar eerder, berekende branchevereniging Nederlandse Brouwers.
In de horeca was er nog een achterstand van 7,7 procent op de bierconsumptie in het eerste kwartaal van 2019, maar alle verkochte biertjes voor thuis plusten 6,5 procent. In de zomers van 2020 en 2021, toen coronabeperkingen deels of geheel waren opgeheven, waren er ook pieken te zien in de bierverkoop. In juni vorig jaar, toen de samenleving kortstondig openging, dronken Nederlanders ook al meer bier dan voor de pandemie.
Zonnige weekenden in maart
In het eerste kwartaal piekte de bierverkoop in de horeca al wel tijdens carnaval in februari en de eerste zonnige weekenden in maart. Die dagen werd ook duidelijk dat de horeca kampt met personeelstekorten, want veel uitbaters konden hun terrassen niet volledig openen omdat er te weinig mensen voor de bediening voorhanden waren.
Het tekort aan handen op het terras is één van de onzekerheden waarmee de horeca en bierbrouwers zitten. Daarnaast is het volgens een woordvoerder van Nederlandse Brouwers ‘totaal onvoorspelbaar’ hoe de sterke prijsstijgingen de dorst naar bier in Nederland zullen beïnvloeden. Onder andere Heineken, lid van de branchevereniging, waarschuwde bij zijn kwartaalbericht voor duurder bier omdat tal van grondstoffen door de oorlog in Oekraïne duurder zijn geworden.
Voorzitter Lucie Wigboldus van Nederlandse Brouwers noemt het beeld ‘diffuus’. ,,Het is koffiedik kijken wat de impact op de bierverkoop gaat worden. Wij verwachten wel dat mensen de gezelligheid blijven opzoeken en in de horeca of thuis van hun bier blijven genieten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Ovenschotel met pangasiusfilet
Deze heerlijke ovenschotel heeft een knapperig en krokant laagje van gekruide panko. Gemakkelijk te maken in een ovenbestendige pan of in een ovenschaal. Serveer eventueel met een vers gebakken stokbrood. -
Koken & Eten
Waarom een glas water in een restaurant of op een terras vaak niet gratis is
Een van de grootste ergernissen tijdens een gezellig etentje is wel dat glas water waar je plotseling toch voor blijkt te moeten betalen. Of het krijgen van een fles Spa blauw in plaats van kraanwater. Mag je als gast bepalen wat voor water je op tafel krijgt? En waarom wordt het in het ene restaurant in rekening gebracht en in het andere niet? -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB.
-
Wat Eten We Vandaag: Wentelteefje van boerencake met mascarpone en mango
Wentelteefjes zijn een groot succes bij jong en oud. Voor de bereiding van deze wentelteefjes is gekozen voor boerencake in plaats van oud brood. Een heerlijk zoet dessert van de bakplaat voor een gezellige zomeravond. -
Heineken waarschuwt voor glasschilfers in bierflesjes
Heineken waarschuwt dat er glasschilfers kunnen zitten in bierflesjes van het merk. Het gaat om kleine flesjes (25 cl) zonder statiegeld met schroefdop. -
We geven steeds minder fooi, maar hoeveel is eigenlijk gebruikelijk?
De coronacrisis heeft veel invloed op de horeca. Er heerst een personeelstekort en de inkoop- en verkoopprijzen zijn gestegen en dat merken consumenten bij het afrekenen. Welke invloed heeft dit op de hoogte van de fooi?