Boycot voor Australische tv-kok (en complotdenker) na posten van nazisymbool
De Australische chef-kok en complotdenker Pete Evans is door een aantal bedrijven in de ban gedaan nadat hij een nazisymbool op sociale media had gepost. Zijn boeken zijn uit de schappen gehaald.
Delen per e-mail
Grote Australische winkelbedrijven zeiden de boeken en producten van Evans uit de winkels te halen na reacties op zijn Instagram-post met een zwarte zon, een symbool dat geassocieerd wordt met nazi-Duitsland en dat gebruikt wordt door neonazi's. Het gaat om een cirkel met een soort ‘spaken’. Pete Evans is een van de chefs in de kookshow My Kitchen Rules die in Nederland op Net5 te zien was. Op dit moment staat My Kitchen Rules niet in het schema van Net5, aldus de woordvoerder van Talpa. Of het programma terugkomt en in welke vorm is nog niet bekend.
Uitgever Pan MacMillan is een van de bedrijven die publiekelijk afstand namen van Evans en aan winkeliers vroeg zijn boeken terug te sturen. Ook Baccarat, een merk keukengerei, gaf aan te zullen stoppen met het produceren en verkopen van een lijn producten die zijn naam draagt. ‘Naar onze mening zijn de beelden en meningen van de heer Evans weerzinwekkend, onaanvaardbaar en zeer beledigend’, stelde Baccarat Australia in een verklaring.
Evans aanstaande deelname aan de Australische realityshow I'm a Celebrity ... Get Me Out of Here is naar verluidt ook geannuleerd.
De inmiddels verwijderde post van Evans bevatte een afbeelding van een rups met een Make America Great Again-pet die spreekt met een vlinder met het zwarte zon-symbool op zijn vleugel. In een latere video (hierboven) gericht aan zijn 1,7 miljoen volgers op sociale media, zei Evans dat de beschuldigingen tegen hem ‘onwaar, onwerkelijk en een hoop rotzooi’ waren. Hij beweert in de reactie dat hij moest ‘googelen wat neonazi betekende’.
Fans van het eerste uur reageren geschokt op de reactie van Evans. ‘Ik weet niet wat ik hiervan moet denken’, schrijft een van hen. Anderen steunen de bekende kok. ‘Waren er maar meer mensen zoals jij.’
Sinds het begin van de coronapandemie heeft Evans zijn platform ook gebruikt om complottheorieën over de uitbraak te delen. Ook staat hij er om bekend pseudowetenschappelijke dieetideeën uit te dragen, zoals het paleolithische dieet, waardoor hij de bijnaam ‘Paleo Pete’ kreeg.
Bekijk hier de nieuwste video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten Deelnemers Heel Holland Bakt worstelen met een broodje in de knoop: ‘Wat een hel’
In de derde aflevering van bakshow Heel Holland Bakt krijgen de bakkers het zwaar te verduren. Een brioche blijkt een ingewikkelde puzzel en hoe maak je taartjes die patisserie-waardig zijn? Een zenuwachtige bakker doet het onverwachts heel goed en een goede bakker valt door de mand. -
Koken & eten Deze supererwt lijkt sterk wapen in de strijd tegen diabetes
Het aantal mensen met diabetes stijgt nog steeds. Naar schatting telt ons land over dertig jaar 1,4 miljoen mensen die lijden aan deze welvaartsziekte. Een klein, rimpelig erwtje zou een mooi wapen kunnen zijn, melden Britse onderzoekers. -
Video Met dit recept bak je de allerlekkerste gehaktballen
Hoe maak je een echt lekkere gehaktbal zoals je oma ze maakt? In deze aflevering van Koken als een pro legt slager Astrid van Bentum uit hoe zij dat doet. Een van haar tips: gebruik half-om-halfgehakt. -
PREMIUM
halen en brengen Stampend het nieuwe jaar in: we troosten onszelf massaal met oer-Hollands eten
Stampend gaan we weer het nieuwe jaar in. Ook sterrenkoks maken zich er schuldig aan. Met liefde. Duizenden dampende hartverwarmende stamppotten belanden via de drive-thru op ons bord. -
Goeievraag.nl Waarom je sperziebonen beter niet rauw kunt eten
Hoe zit het toch met sperziebonen: kun je die ook rauw eten, net als sommige andere groenten? Uit zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich het afvragen. Bonenexpert Joke Boon geeft antwoord.
-
PREMIUM
FIT Challenge: dag 8
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. -
PREMIUM
Voor jou getest Dit zijn de lekkerste broodjes bapao uit de supermarkt
Broodjes bapao mogen best wat klef zijn, maar het gestoomde broodje moet vooral niet tegen je gehemelte blijven plakken. Ons panel zette de tanden in zes broodjes bapao met rundvlees. -
PREMIUM
Koken & eten Dit zijn de geheimen van succes HHB: 'De jury brandt de kandidaten niet tot de grond toe af’
Heel Holland Bakt trekt ook dit seizoen weer miljoenen kijkers. Wat is toch het geheim van het gezellige bakprogramma? Experts over de cijfers en de aantrekkingskracht. ,,Ze verkeren in tijdnood en zetten dan toch iets prachtigs neer. Dat is onderdeel van het succes.’’