Dikke kersthit voor de borreltafel: een huisje van kaas, vleeswaren en noten
Koken&EtenVergeet de klassieke peperkoekhuisjes die met kerst óveral te zien zijn. Dit jaar stappen we over op de hartige variant: het ‘charcuterie chalet’.
Delen per e-mail
Eetbare kersthuisjes van snoep of peperkoek: het kan soms niet zoet genoeg smaken. De trend, overgewaaid uit Amerika, zien we ook dit jaar weer overal opduiken, met bouwpakketten bij Hema, Ikea en andere grote winkelketens. Maar bouw je deze kerst zo’n huisje, dan loop je eigenlijk alweer achter. De hartige variant van het smakelijke kerststalletje maakt zijn opwachting: het ‘charcuterie chalet’ (huisje gemaakt van fijne vleeswaren).
Chorizo voor het dak, ham voor de muren
Het concept is simpel: het huisje is een constructie van vleeswaren en crackers, aan elkaar gelijmd met zachte of gesmolten kazen. Afwerken doe je met nog meer kaas, nog meer vlees, of om naast al die calorieën je lijf wat vitamines te gunnen, met groenten.
Populair bouwmateriaal? Chorizo voor het dak, gerookte ham voor de muren. En voor extra stevigheid is een pak tandenstokers ook wel handig. Wie heel creatief is, kan nog wat feestelijke decoratie toevoegen: sneeuwmannen van mozzarella, een kerstboom van tijm, een tuinpad van schijfjes olijf. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het vereist een middag knutselwerk. En een grote koelkast om je culinaire huis goed te houden. Hieronder vind je voorbeelden ter inspiratie.
Een huis van ham met extra ham, en ter afwerking een dak van chorizo en nog meer chorizo. In dit geval geldt ‘more is more’.
Hoe gezellig ziet dit chaletje er uit? Zet het op een schapenvel bij een knisperend haardvuur en je hebt het perfecte wintertafereel. Wel snel eten want straks smelt de kaas nog.
Dikke stroken spek kunnen perfect dienstdoen als houten balken. Met broodsticks waar je prosciutto omheen wikkelt, kun je de dakranden maken.
Het deurtje van brie, de sneeuwmannen van mozzarella en de slee van paprika. Rapportcijfer 10 voor creativiteit.
Verse kruiden kunnen planten zijn. En sneeuw is snel gemaakt: gewoon wat kaas raspen.
Creatief met sneeuwmanhoedjes. En veel plakjes worst natuurlijk.
En wat te denken van de versiering op deze gevel. En de planten voor de deur!
Bekijk hier de video's van Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Voor jou getest Dit zijn de lekkerste broodjes bapao uit de supermarkt
Broodjes bapao mogen best wat klef zijn, maar het gestoomde broodje moet vooral niet tegen je gehemelte blijven plakken. Ons panel zette de tanden in zes broodjes bapao met rundvlees. -
PREMIUM
Koken&Eten Hamburgerjas: het begon als grap van drie vrienden, maar is nu serieus bedrijf
De Tilburgse binnenstad heeft zowat de hoogste hamburgerzaken-dichtheid van het land, maar er ontbrak één ding: een jas met daarin acht ‘vet afstotende en super isolerende’ zakken. Drie vrienden ontwierpen The Burger Jacket. Haute frituur. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta ovenschotel met zalm en broccoli
Ovenschotels zijn niet alleen lekker, maar ook makkelijk te maken. De variaties zijn eindeloos en wij kiezen er deze keer voor om pasta te combineren met broccoli onder een laagje kaas met daarop zalmfilet. -
Koken & eten Maaltijd steeds vaker uit een doos: zo houd je het toch nog gezond
Steeds meer mensen laten hun warme hap thuis bezorgen. Bakje open, eventueel uitstorten op een bord en aanvallen maar. Handig, maar hoe zorg je dat je ook nog een beetje gezond blijft eten (en geen kamerolifantje wordt)? -
Goeievraag.nl Waarom je sperziebonen beter niet rauw kunt eten
Hoe zit het toch met sperziebonen: kun je die ook rauw eten, net als sommige andere groenten? Uit zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich het afvragen. Bonenexpert Joke Boon geeft antwoord.
-
Goeievraag.nl Met deze tip van de pro zet jij je lepel volgende keer ook rechtop in je erwtensoep
Erwtensoep wordt in de winter doorgaans zo dik gegeten dat het meer op pap lijkt dan op soep. Maar hoe zorg je er nu voor dat je erwtensoep een dikke structuur krijgt? Uit de zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich dat afvragen. Meervoudig wereldkampioen snert koken Ineke Hoeksema geeft antwoord. -
PREMIUM
FIT Challenge: dag 7
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. -
Koken & eten Deelnemers Heel Holland Bakt worstelen met een broodje in de knoop: ‘Wat een hel’
In de derde aflevering van bakshow Heel Holland Bakt krijgen de bakkers het zwaar te verduren. Een brioche blijkt een ingewikkelde puzzel en hoe maak je taartjes die patisserie-waardig zijn? Een zenuwachtige bakker doet het onverwachts heel goed en een goede bakker valt door de mand.