Minderen met vlees: Deze worsten helpen daar een handje bij
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordelen experts producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal testen worstenmaker Samuel Levie en gezondheidswetenschapper Terry Schouten de hybride worstenlijn van Stegeman.
Hoewel het overgrote deel van Nederland nog steeds vlees eet, is er ook een aanzienlijke groep die zegt te willen minderen. Dat bleek eerder uit de jaarlijkse Vegamonitor, een grootschalig onderzoek naar de vleesconsumptie van Nederlanders. Bijna 34 procent van de huishoudens had het voornemen om in 2021 minder vlees te gaan eten. Dat klinkt veelbelovend, maar in de praktijk gaan dit soort veranderingen niet zo snel, weet organisatie Natuur & Milieu.
In lijn met deze ontwikkeling liet de bekende vleesproducent Stegeman eerder dit jaar ook al een enquête uitvoeren en wat bleek? In huishoudens waarin vleeswensen variëren; waar de één bijvoorbeeld flexitariër is, terwijl de ander dagelijks een gehaktballetje eet, geeft minstens een derde aan te willen minderen met vlees. Met name jongeren van onder de 30 zijn stellig: vanwege milieu- of gezondheidsredenen willen ze minder vlees eten, aldus onderzoeksbureau PanelWizard.
Worstjes met groenten en minder vet
Om op de veranderde markt in te spelen én de impact van de vleesindustrie te beperken, bedacht Stegeman iets nieuws. De ‘kan ook anders’-reeks bestaat uit bekende Stegeman worsten - Baton, Cervelaat en Mini Baton, gemaakt van deels vlees en deels groenten én bevat minder vet. Daarin zijn ze overigens niet de eerste; vleesproducent Unox lanceerde in mei hun chipolataworstjes met deels vlees, paprika en kidneybonen.
Ik heb de hybride hamburger van Robert Kranenborg ooit gegeten: de Kranenburger. Die was heerlijk
,,Je ziet dat mengvormen in opkomst zijn’’, zegt Terry Schouten, gezondheidswetenschapper van Gezondeten.nl. ,,Er bestaan al ontzettend veel producten waarbij wordt gespeeld met de vlees-groentenverhouding. Het is dus niet vernieuwend. Al zijn er nog weinig grote vleesproducenten die met dit soort producten komen.’’
Ervaren worstenmaker Samuel Levie is zelf een vleesliefhebber, maar noemt de ontwikkeling zeer positief: ,,Dat vleesproducenten over producten nadenken die gezonder, duurzamer en diervriendelijker zijn is een goede zaak. Máár het moet wel lekker zijn, anders wordt de vleesliefhebber echt niet enthousiast.’’
Instapmodel
Qua mengvormen is de worst van Stegeman zeker niet de lekkerste die worstenmaker Levie ooit geproefd heeft. ,,Ik heb de hybride hamburger van Robert Kranenborg ooit gegeten: de Kranenburger. Die was heerlijk. Zelf maak ik weleens steaktartaar met watermeloen en als Brandt & Levie ontwikkelden we een serie hybride hotdogs.’’
Deze variant is te vergelijken met de ‘normale’ worst van Stegeman, is zijn oordeel. ,,Niet vies. Ook niet bijzonder. Het proeft iets zurig en een beetje rokerig’’, vindt Levie. ,,Daarom denk ik dat de consument het wel kan waarderen.’’ Dat de mengvorm qua smaak weinig onderdoet voor de cervelaat van 100 procent varkensvlees, is niet zo gek. ,,De verhoudingen zijn ook wel magertjes’’, valt Schouten op.
,,Voor de productie van de worst is per honderd gram maar 15 tot 17 procent groenten gebruikt. Je verliest daarom weinig aan smaak en beleving. Het is daarmee ideaal voor mensen die willen minderen met vlees en tegelijkertijd bang zijn voor verandering. Aan de andere kant is het ook een beetje jezelf voor de gek houden, zeker als je beweegredenen zijn om minder vlees te eten.’'
Waarom wel?
Volgens Schouten is er wel een ander groot voordeel. De mengvorm bevat namelijk 30 procent minder vet dan normale vleesworsten. Bovendien bevat de worst groenten - zij het schaars - en dus vitamines. ,,Nederlanders eten structureel te weinig groenten. Slechts 16 procent komt aan zijn dagelijkse portie groenten, bleek uit de meest recente voedselconsumptiepeiling. Met deze worst kun je mensen onbewust toch iets gezonder later eten.’’
Qua andere hybride vleesproducten raadt zij FiftyFifty aan met - je raadt het al - 50 procent vlees en 50 procent groenten. ,,Met een verdeling als deze kun je als consument aanzienlijk meer impact maken op je eigen gezondheid en het milieu. Wellicht de moeite waard om een keer te proberen als je minder vlees wil gaan eten maar nog even geen afscheid wil nemen van je gehaktballetje.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergie2
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMRecensie5
De ervaring bij Brasserie Het Jachthuis in Hoog Soeren had heel anders (lees: beter) kunnen uitpakken
Brasserie Het Jachthuis ligt in Hoog Soeren, omsloten door bossen van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo en midden op de Veluwe. Voorheen het jachthuis van koning-stadhouder Willem III, nu een plek met passie voor gastronomie. De keuken is eerlijk, puur en ambachtelijk, waarbij het mooiste van Frankrijk met het beste van de Veluwe wordt gecombineerd.Steenwijkerland, Zutphen, Lochem, Hardenberg, Raalte, Zwolle, Dronten, Zwartewaterland, Staphorst, Apeldoorn, Brummen, Zeewolde, Hattem, Olst-Wijhe, Dalfsen, Harderwijk, Nunspeet, Voorst, Meppel, Heerde, Rijssen-Holten, Deventer, Berkelland, Epe, Elburg, Noordoostpolder, Urk, Nijkerk, Ermelo, Bronckhorst, Ommen, Putten, Kampen, Oldebroek, Lelystad -
PREMIUMKoken & Eten
Do’s-and-don'ts als je uit eten gaat: stapel lege borden vooral niet op en andere tips
De horeca kampt een schreeuwend tekort aan personeel, maar doen toch hun uiterste best om jouw uitje zo zorgeloos mogelijk te maken. Hoe kunnen gasten hun steentje bijdragen om het voor iedereen leuk te houden? Etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo legt het uit. -
Beter Eten
Kun je een supermarkt-ei uitbroeden? ‘Na zo’n drie weken hoor ik gepiep’
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Deze week: kun je een ei uit de supermarkt uitbroeden? -
Koken & eten
Waarom een ijsje met een houten lepel eten voor sommige mensen verschrikkelijk is
Er doen veel verhalen de ronde over eten en drinken. Deze week: houten ijslepels. Laura Obdeijn zoekt uit het zit.
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Vegan appeltaart
Appeltaart, maar dan vegan. In dit recept gebruiken we plantaardige margarine en sojamelk, en dat doet niets af aan de smaak. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging