Braadworst zonder vlees: superlekker of een flauwe staaf zonder pit?
En is het wat?Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: Is het wat? Ditmaal test worstenmaker Samuel Levie de plantaardige braadworst van Vivera.
Delen per e-mail
Het schap met vleesvervangers is de laatste tijd flink uitgebreid. Nederlanders kijken steeds vaker naar plantaardige varianten van worst, burgers en schnitzels. Uit een enquête van bureau Markteffect blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders gemiddeld 1 tot 3 keer per week kiest voor een vleesvervanger bij de avondmaaltijd, een stijging van 6 procent ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast geeft 1 op de 6 Nederlanders aan dat ze in het afgelopen jaar meer plantaardige alternatieven zijn gaan eten.
Ook de plantaardige vleesproducent Vivera is flink bezig zijn assortiment uit te breiden en lanceerde afgelopen maand de plantaardige braadworst. Deze vleesvervanger ligt bij Plus, SPAR, Deen, Dirk, Deka, Coop, Hoogvliet en Vomar in het schap voor 2,69 euro per twee stuks.
Fans Luka Janssens(22) en Jenny de Jong(22) zijn blij met het product. Ook op Instagram zijn mensen lovend: ‘Jaaaaa, die braadworst is erg goed!’, schrijft Marloes, die op Instagram ‘Maromagima’ heet. Iemand die als instagramnaam: Zonderzooi koos, is het hier mee eens: ‘Waauwww wat lekker zeg! Ik ga deze worstjes snel eens proberen.’En ‘Fenno Wildeman’ zegt: ‘Ziet er heerlijk uit’.
Liever minder vaak vlees
Als worstenmaker Samuel Levie van Brandt & Levie, de plantaardige worst in de supermarkt aantreft, loop hij er bij wijze van spreken met een grote boog omheen, zegt hij eerlijk. ,,Ik reken mijzelf niet tot de doelgroep van dit product en dat is niet omdat ik alleen maar vlees eet.” Liever geniet de Amsterdammer zo’n 1 à 2 keer per week van een stukje vlees, dan dat hij kiest voor een vleesvervanger. ,,Op de dagen dat ik geen vlees eet, eet ik veel peulvruchten, granen en groente.”
De worstenmaker zegt: ,,Ik word hier niet heel erg enthousiast van. Bij een normale braadworst kun je duidelijk zien dat het uit gemalen vlees bestaat. Deze plantaardige variant heeft een textuur die erg lijkt op deeg en is qua structuur veel meer gebonden.” De gebondenheid zorgt ervoor dat de vleesvervanger veel minder sappig en smeuïg is dan de normale worst, legt hij uit.
Mist pit
Ook qua smaak laat de vegaworst volgens Levie te wensen over. ,,Hij heeft wel een pepertje, maar ik proef vooral witte peper. Ik mis de pit van de zwarte peper en de umami-smaak (vijfde basissmaak naast zoet, zuur, zout en bitter, wordt vergeleken met een hartige smaak, red.).” De prijs voor de vleesvervanger noemt hij ‘schappelijk’. ,,Een worstje bij Brandt & Levie is duurder, bij ons betaal je 4,50 euro per twee”, zegt hij erover.
Deze plantaardige worst vind ik niet lekker. Ik zou er meer paddenstoelen, tomaat en zwarte peper doorheen doen voor een rijkere smaak
Ondanks zijn kritiek wil de worstenmaker de producent niet afkraken. ,,Ik ben natuurlijk ‘echte’ worsten gewend en als je geen vlees eet heb je die associatie met vlees natuurlijk veel minder. Als ik de allerlekkerste vegaworst met Vivera zou kunnen ontwikkelen ben ik daar helemaal voor, maar deze plantaardige worst vind ik niet lekker. Ik zou er meer paddenstoelen, tomaat en zwarte peper doorheen doen voor een rijkere smaak.”
Hoewel het duidelijk is dat de worstenmaker niet omver geblazen wordt van de plantaardige braadworst van Vivera, juicht hij het eten ervan toe. ,,Ik vind niet dat mensen geen vleesvervangers moeten kopen omdat ík een worstenmakerij heb. Als mensen dit lekker vinden vind ik dat fantastisch en moet je het vooral kopen.”
Dat een plantaardige braadworst voor veel mensen een uitkomst is, kan Levie wel begrijpen. ,,Als dit mensen helpt om geen of minder vlees te eten, vind ik het top, maar mijn persoonlijke voorkeur blijft toch om dan liever minder vaak vlees te eten.”
Goede textuur
Jenny (22) vindt de plantaardige braadworst een goede toevoeging op het huidige aanbod. ,,Het is de eerste vegetarische worst die ik niet vies vind. Ik vind hem lekker gekruid en een goede textuur hebben. Hij is niet zo vettig als de ‘normale’ braadworst: veel lekkerder.”
Ook Luka (22) is goed te spreken over de vleesvervanger. ,,Ik vind hem een lekkere textuur hebben. Hij was wat steviger aan de buitenkant, maar toch wat zachter van binnen. De smaak is lekker vol en umami. Er zit ook geen palmolie, glucosestroop en geraffineerde kokosolie in dit product, dat vind ik echt een pluspunt.” Volgens Luka is bewezen dat producten met veel palmolie, glucosestroop en geraffineerde kokosolie ongezond zijn. ,,Ik streef naar een zo gezond mogelijk eetpatroon; daar horen die ingrediënten niet bij.”
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
FIT Challenge: dag 10
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. -
Wat Eten We Vandaag: Gebakken scholfilet met pittige honing-citroensaus
Rijst, vis en groenten; een combinatie waar oneindig veel variaties op mogelijk zijn. Wij kiezen voor zilvervliesrijst met boontjes en scholfilet. Om het gerecht helemaal af te maken, voegen wij hier een heerlijke zelfgemaakte pittige honing-citroensaus aan toe. -
Wat Eten We Vandaag: Cookies & cream trifle
Knapperige cookie kruimels vergezeld door romige, luchtige laagjes en een cookie crème. Klinkt goed, toch? Het leuke is dat de trifle geserveerd in glaasjes erg feestelijk en indrukwekkend eruit ziet, maar supersimpel is om te maken. Weinig werk, groots resultaat! Je moet deze romige trifle absoluut een keer hebben geprobeerd. -
PREMIUM
FIT Challenge: dag 7
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. -
Wat Eten We Vandaag: Kip uit de oven met wortel en mandarijn
Geef een frisse draai aan je kipgerecht met onze kip uit de oven met wortel en mandarijn. De regenboogwortelen en gele biet zorgen voor een kleurrijke touch.
-
En IS HET WAT? Wraps mét groenten: zet dat een beetje zoden aan de dijk?
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal test diëtist Berdien van Wezel groentewraps van Knorr. -
Koken & eten / video Zorgwekkend: over 20 jaar lijden 1,4 miljoen Nederlanders aan diabetes
Het aantal mensen in ons land met diabetes blijft de komende twintig jaar flink stijgen, naar ruim 1,4 miljoen in 2040. Dat verwacht het Diabetes Fonds. De groei is vooral te zien bij jonge mensen. -
70.000 Italiaanse restaurants gooien deuren vrijdag gewoon open, ook al mag het nog niet
Zo’n 70.000 restaurants in Italië gaan vrijdagavond ondanks de coronamaatregelen gewoon open. Onder het motto ‘IoApro1501’ (Ik open 15 januari) protesteren horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf. „Het is een kwestie van overleven”, zeggen de initiatiefnemers.