Chef-kok François Geurds steunt Rotterdamse daklozen met gouden oliebollen en een feestmaal
Koken & EtenKoken voor daklozen is tweesterrenchef François Geurds niet vreemd, maar dit jaar staat er wel iets heel bijzonders op het menu. Al vier jaar organiseert Geurds speciale evenementen, van barbecues tot diners, om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor daklozen in Rotterdam. Deze keer pakt hij uit met een kerstmaaltijd én speciale gouden champagnebier-oliebollen.
Het is even aanpoten geweest, maar Geurds is klaar met de voorbereidingen voor 31 december. Die dag worden er wel zeshonderd maaltijden uitgedeeld en nog veel meer oliebollen gebakken. ,,Het kerstdiner koken we voor de daklozen”, vertelt de man achter FG Food Labs. ,,De oliebollen verkopen we om geld voor hen in te zamelen.”
Het is natuurlijk een heel zwaar jaar geweest voor de horeca, maar daklozen moeten iedere dag vechten
Door de pandemie wordt voor Geurds nog eens extra bevestigd hoe belangrijk het is om aandacht voor daklozen te vragen. ,,Het is natuurlijk een heel zwaar jaar geweest voor de horeca, maar daklozen hebben hun hele leven geen dak boven het hoofd”, legt hij uit. ,,Zij moeten iedere dag vechten. Vanwege de pandemie is het gebaar dit jaar wel extra speciaal. Het geeft me een goed geval dat ik iets bij kan dragen.”
Vanwege de voorzorgsmaatregelen worden de maaltijden dit jaar afgehaald en door onder meer opvanghuizen gedistribueerd. ,,We hebben dit jaar van alles op het menu staan”, vertelt de kok over het kerstdiner. ,,Tonijn, stamppotten, vleesgerechten. En we doen er nog wat oliebollen bij.”
Lees verder onder de foto.
Bladgoud en champagnebier
Het idee voor de champagnebier-oliebollen ontstond uit de samenwerking die Geurds heeft met brouwerij De Goede & De Stoute. ,,Ik was natuurlijk al met deze daklozendiners bezig en toen kwamen zij met het idee om daarvoor speciale oliebollen met champagnebier te ontwikkelen”, vertelt Geurds. Het ontwikkelen van het recept ging van een leien dakje. ,,Je moet het altijd even testen, maar dat ging al snel prima. Ze zijn goed gelukt.”
Mensen reageren verbaasd als ze horen hoeveel daklozen er zijn in Rotterdam
Alle opbrengsten van de oliebollen gaan naar nieuwe maaltijden voor daklozen. ,,Voor 25 euro krijg je vijf oliebollen, waarvan één met bladgoud”, aldus de kok. ,,In alle oliebollen zit champagnebier.” De oliebollen zijn online te bestellen (via takeaway@fgrestaurant.nl, red.) en kunnen tussen 12.00 uur en 15.00 uur voor de deur van FG Restaurant in Rotterdam opgehaald worden.
,,Zo kunnen we ervoor zorgen dat we ons aan de richtlijnen houden en dat er geen lange rij komt te staan”, zegt Geurds. Wanneer alle oliebollen verkocht zijn, zit de dag er nog niet op. ,,Wanneer we klaar zijn met de verkoop, focussen we ons op de maaltijden voor de daklozen.”
Rotterdamse daklozen
De chef-kok vindt het belangrijk dat hij mensen bewuster maakt van de situatie van daklozen in Rotterdam. ,,In deze coronatijd denkt iedereen aan zichzelf”, licht hij toe. ,,Ik denk dat het ook belangrijk is om in je eigen stadje aan andere mensen te denken. Er zijn in Rotterdam naar schatting 30.000 daklozen. Daar staan wij nooit bij stil.”
Het is volgens Geurds belangrijk om in je eigen omgeving te bekijken wat je voor anderen kunt betekenen. ,,We zijn natuurlijk veel bezig met goede doelen in het buitenland, maar kijk ook eens in je eigen stad”, aldus de kok. ,,Ik merk dat dat besef er bij veel mensen niet is. Die hebben helemaal niet in de gaten dat er zo veel daklozen zijn in Rotterdam.”
Geurds is blij dat hij met zijn initiatieven bij kan dragen aan het bewustzijn rondom het probleem. ,,Als je de situatie uitlegt aan mensen, krijg je vooral verbaasde reacties”, zegt hij. ,,Vooral vanwege het grote aantal daklozen dat in de stad leeft. Het is misschien een druppel op de hete plaat, maar het is wel een beginnetje toch?”
Meer zien? Bekijk hier video’s over koken en eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM4
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Wat Eten We Vandaag: Karameltaart
Karamel: wat kunnen we daar van genieten, zeker in een taart. Door de suikers is karamel niet altijd een gezonde optie. Ben jij op zoek naar een gezondere variant van dit zoete, gouden goedje? In dit recept voegen we geen geraffineerde suikers toe en maken we ‘karamel’ van dadels en amandelpasta. -
PREMIUMDe Pollepel thuis
‘Sterrenstamppot’ van François Geurds: tegen zo’n sukadelapje kan oma niet op
Niets lekkerder dezer dagen dan een kom dampende snert of een troostrijke winterstamppot. Maar hoe smaakt zo’n oud-Hollands gerecht als het bereid wordt door een echte sterrenchef? Kan hij het beter dan oma? Voor de Pollepel Thuis haalden we stamppot en erwtensoep bij FG Restaurant (twee Michelinsterren). -
Wat Eten We Vandaag: Kip tandoori traybake
Gemakkelijk en snel iets op tafel toveren? Ga dan voor een traybake. Je snijdt al je favoriete ingrediënten, legt het geheel op een bakplaat en schuift deze zo de oven in. Vanavond: een kip tandoori traybake. Kip tandoori is een traditioneel Indiaas gerecht, waarbij de kip wordt gemarineerd in yoghurt en diverse kruiden. -
Wat Eten We Vandaag: Stoofpotje van tempeh
Een lekker stoofpotje met rundvlees of kip is altijd goed, maar waarom zou je niet eens een vegetarische variant proberen? Dit stoofpotje met tempeh is om van te smullen en rijk van smaak door de laurier, tijm en rode wijn.
-
PREMIUM5
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je er vanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
-
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUMKoken & Eten
Louise Fresco zag broodtrommeltje verdwijnen: 'Millennials nemen een wrap en een latte’
Is vlees slecht? Is havermelk elitair? Is de natuur beter dan de boerderij? Denken over voeding is best lastig. Landbouw- en voedseldeskundige Louise Fresco (70) schreef er een boek over. ‘In West-Europa is het belang van religie sterk afgenomen, maar nu zijn het bloggers en diëtisten die vertellen wat je niet mag.’