De beste tips om de dikke ijslaag in je vriezer te verwijderen
Koken & etenZit er een grote, dikke ijslaag tegen de wanden van je vriezer? Dan is het dringend tijd om hem te ontdooien! In de aanloop naar de feestdagen maak je zo meteen extra ruimte voor lekkers. Hieronder vind je een stappenplan én tips voor de beste vriezers van dit moment.
Delen per e-mail
Die dikke laag ijs in je vriezer kan zo groeien dat je uiteindelijk amper nog plaats overhoudt voor je eten. Een nog belangrijkere reden om het ijs regelmatig te verwijderen: je vriezer verbruikt meer energie. Zonde als je juist investeerde in een energiezuinig model.
De ijslaag ontstaat trouwens vooral in de zomer. De warmere lucht bevat meer watermoleculen, die mee bevriezen wanneer de vriezer eventjes opengaat.
1. Alles eruit
Haal je vriezer om te beginnen helemaal leeg en trek de stekker uit het stopcontact. De beste reden om dit in de winter te doen, is dat je je etenswaren eventueel buiten kan leggen als het ‘s nachts vriest. Vriest het niet, dan kun je het eten in de koelkast laten ontdooien. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, mag je het erna wel degelijk terug in de vriezer leggen (tenzij het bedorven is).
2. Dweil
Typische beginnersfout: onderschatten hoeveel water er uit zo’n apparaat komt. Leg dus een dweil voor je vriezer en wring die regelmatig uit. Een smalle bakplaat eronder schuiven werkt ook goed.
3. Schaven
Tijd voor het fysieke werk. Neem een spatel of de ijskrabber voor je auto en schaaf het ijs los. Gebruik vooral géén scherpe materialen zoals messen; het is niet de bedoeling dat je gaten prikt in de wanden van je vriezer. Ga ook rustig te werk, zodat je voorkomt dat je jezelf bezeert. Als je tuinhandschoenen hebt, zullen je handen je dankbaar zijn. Gaat het echt om een massa ijs? Zet een bakje kokend water in de vriezer voor je begint. Dat zal het proces versnellen.
4. Schoonmaken
Als het ijs weg is, kun je je vriezer nog even schoonmaken met warm water en soda. Droog af met een goed absorberende vaatdoek: hoe meer vocht er overblijft, hoe meer je je onvermijdelijke volgende ijslaag weer een eerste duwtje in de rug geeft.
De beste diepvriezers
Dit zijn volgens Tweakers op dit moment de beste vriezers.
1. Liebherr GP1486
Prijs: €449
Kenmerken: Vrieskast met 103 liter inhoud. Energiekosten per jaar: €20. Aantal vriesladen: 4. Geluidssterkte (max.): 38dB.
2. Bosch GSN51DWDV
Prijs: €799
Kenmerken: Vrieskast met 289 liter inhoud. Energiekosten per jaar: €35. Aantal vriesladen: 5. Geluidssterkte (max.): 38dB.
3. Inventum VR1680
Prijs: €470
Kenmerken: Vrieskast met 186 liter inhoud. Energiekosten per jaar: €39,40. Aantal vriesladen: 6. Geluidssterkte (max.): 43dB.
Helemaal in de stemming om meer schoon te maken in je keuken? Hier vind je tips van Zoë Zwaanenburg van Poetsprins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Boodschappenlijst Challenge Pascale dag 6 tot en met 10
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. Hieronder vind je de tweede boodschappenlijst. -
PREMIUM
FIT Challenge: dag 10
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. -
PREMIUM
Koken & eten Kristof (22) at door corona de hele dag door: ‘Ik ging eten uit verveling’
Eten omdat we nergens meer naartoe kunnen, omdat we zielig zijn of omdat het thuis nu extra gezellig moet zijn. En bij gezelligheid, hoort eten. Bij Kristof ging de knop om. Hij is inmiddels zes kilo aan corona-overgewicht kwijt. Dat schrijft De Limburger. -
PREMIUM
Koken & eten Nederlandse privékok Bart (33) scoort met 'geniaal dessert' in Britse MasterChef
Op de Britse zender BBC One is de serie MasterChef Professionals onlangs weer begonnen. In de uitzending van gisteren dook - tussen alle Schotten, Welshmen en Engelsen - ineens de Nederlander Bart van der Lee (33) op. De chef-kok ging door naar de volgende ronde na uitstekende kritiek van de juryleden. Hij lijkt het in zich te hebben om verder te komen. -
PREMIUM
Koken & eten Dit zijn de onvermoede kwaliteiten van suikers in moedermelk
We proberen vaak suikers te vermijden, want die zouden slecht zijn voor ons. Maar die stelling gaat niet helemaal op. Het is geen vergif en er zijn veel goede suikers.
-
PREMIUM
De Pollepel thuis Zo’n krokante Pekingeend van Chung, die wil je wel thuis op een opgewarmd flensje
Het nieuwe jaar biedt hoop, ook voor de horeca. Maar voorlopig mogen restaurants nog altijd geen gasten ontvangen. Bij restaurant Chung gaan ze in 2021 vol goede moed door met afhalen en bezorgen. Voor de Pollepel Thuis bestellen we er een ‘Pekingeend-menu’, met crunchy eendenhuid in zijdezachte flensjes. -
Koken & Eten Zo smaakt je kop koffie nóg beter volgens experts
Er gaat weinig boven een stomende kop koffie ’s ochtends. We drinken nu eenmaal graag een lekkere kop van het zwarte goud. Goed nieuws: de wetenschap kan je helpen de omstandigheden voor je koffie te verbeteren voor de beste smaak. -
PREMIUM
De Pollepel thuis Lockdown-hamstertip: diepvriespasta van Holy Ravioli, in een handomdraai een topgerecht
Het einde van de crisis is voor de horeca nog altijd niet in zicht. Toch zijn ondernemers inventief en zetten hun schouders eronder. Bij Holy Ravioli aan het Zwaanshals verkopen ze sinds kort diepgevroren ravioli, met keuze uit bijna twintig verschillende vullingen. Een uitkomst tijdens deze uitzichtloze lockdown.