De horeca is het zat en sleept de Staat voor de rechter
Nu de horeca waarschijnlijk langer de deuren gesloten moet houden, pikt Koninklijke Horeca Nederland het niet meer. De brancheorganisatie stapt naar de rechter om een snelle heropening en een beter steunpakket af te dwingen.
Delen per e-mail
,,De verplichte horecasluiting drukt disproportioneel op de branche. Keer op keer blijft perspectief uit met als gevolg dat veel horecaondernemers tegen enorme (financiële) problemen aanlopen”, klinkt het. De KHN start daarom een bodemprocedure én vraagt de rechter tegelijkertijd om spoedvoorzieningen te treffen om de horeca zo snel mogelijk te heropenen.
KHN-voorzitter Robèr Willemsen vindt het onacceptabel als er vanaf 2 maart geen enkele versoepeling voor de horeca komt. ,,De verplichte horecasluiting plus het feit dat de steun vanuit de overheid niet 100 procent van de lasten dekt, betekent dat veel ondernemers het faillissement in de ogen zien, met alle gevolgen - zowel zakelijk als privé - van dien”, reageert Willemsen geërgerd.
Al sinds vorig jaar vraagt KHN het kabinet om met een wetenschappelijke onderbouwing te komen voor de strenge maatregelen voor de horeca, maar tot grote ergernis van de brancheorganisatie blijft de onderbouwing uit. Met de bodemprocedure hoopt de KHN inzage te krijgen in de adviezen en onderzoeksrapporten die de overheid gebruikt in zijn besluitvorming.
Willemsen: ,,Er wordt maar halsstarrig vastgehouden aan de epidemiologische situatie, terwijl medische parameters waarop beslissingen worden gebaseerd regelmatig wisselen. Ondertussen gaat de horeca naar de kloten. Dit is niet meer uit te leggen en kan zo niet langer doorgaan, genoeg is genoeg! We stappen daarom naar de rechter om meer steun en heropening af te dwingen.”
Voorstellen
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei dit weekend met voorstellen te komen om weer publiek toe te laten bij evenementen en sportwedstrijden, maar bood nog geen perspectief voor een heropening van winkels, restaurants en cafés. Dit zorgde tot felle reacties bij winkeliers en horecaondernemers.
Op de vraag of de horeca begin maart kon starten met experimenten zoals nu met theaters gebeurt, antwoordde De Jonge: ,,Daar is nog geen besluit over genomen, het lijkt me aan de vroege kant. Beter behoedzaam en in kleine stapjes, dan spijt achteraf en terug naar af.” Ook voor de detailhandel kon hij nog niks concreets noemen.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat niet als censuur, maar omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen via deze link
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Foodgoeroe Rens Kroes blijkt zelf niet meer te koken: ‘Warm nu eten op’
Kookboekenschrijfster, voedselfanaat en superfoodkenner Rens Kroes (33) blijkt zelf vrijwel nooit meer te koken. Haar gezonde dieet, waarom ze al jaren bekendstaat, schiet er sinds haar bevalling soms bij in. ,,Het is heerlijk voor de geest, zeg ik dan maar.’’ -
Corona
LIVE | Aangepaste versie vaccin Moderna klaar voor klinische proeven, haalbaarheid estafette met Olympische vlam nog onduidelijk
Minister De Jonge vindt uitspraken van FvD-Kamerlid Van Haga over mogelijke bijwerkingen van coronavaccins ‘gevaarlijk’. ,,Wanneer je mensen in verpleeghuizen vaccineert, overlijden er mensen ná die vaccinatie’’, stelt De Jonge. ,,Maar pas nou op om daar dóór vaccinatie van te maken.’’ Het RIVM meldt vandaag 4420 nieuwe coronabesmettingen en spreekt van een ‘derde golf’, omdat het aantal positieve testen vorige week met 19 procent toenam. Ook vandaag houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen in ons liveblog. Oudere berichten vind je hier. -
PREMIUM
Deze theatertechnici verloren hun baan en gingen bier brouwen: ‘Onze droom is eigen brouwerij’
‘Dryade’ en ‘Feniks’ heten de twee biertjes van de kersverse Nieuwerkerkse brouwerij De Mythe. Bedacht in Nieuwerkerk aan den IJssel, gebrouwen in Amstelveen. ,,Onze droom is ooit een eigen brouwerijtje met proeflokaal in Nieuwerkerk te beginnen.” -
PREMIUMVraag het ons
Dit is waarom erwtensoep zo gezond is
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Vandaag beantwoord voedingsdeskundige Monica Mars de vraag hoe het zit met de voedingswaarde van snert. -
Dit overweegt het kabinet: meer sport voor jongeren, extra contactberoepen open
Het kabinet overweegt de sportregels voor jongvolwassenen te versoepelen. Ook wordt er bekeken of naast de kappers meer contactberoepen weer kunnen worden toegestaan, melden meerdere Haagse bronnen.
-
Koken & Weten
Waarom je moet uitkijken met sommige soorten goedkope kaneel
In Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is kaneel gezond? -
Wat Eten We Vandaag: Penne Puttanesca met broccoli en tonijn
Deze pasta heeft vele variaties, maar de basis blijft altijd gelijk: olijven, kappertjes en ansjovis. Naast broccoli en tonijn voegen we ook extra pit toe in de vorm van een rood pepertje. -
Wat Eten We Vandaag: Naanpizza met broccoli en mozzarella
Naanpizza; heb jij dit al wel eens geprobeerd? Wij maken onze naanpizza vegetarisch met broccoli, mozzarella en olijven, maar je kunt hem natuurlijk beleggen met al jouw lievelingstoppings.
4 reacties
KM Jansen
karel de leest
esther vd hoeven
gw leeuw