Delftse slimmeriken Daan en Krijn komen in 2025 met kweekvlees: ‘We willen voorop lopen’
Koken & etenDe wereldpopulatie en welvaart nemen toe en de de vraag naar vlees ook. Omdat vlees óók belastend is voor het milieu, werken veel nieuwe bedrijven aan alternatief voedsel. De Delftse startup Meatable richt zich op kweekvlees. Er ligt nu een prototype van een worstje.
Veel mensen houden simpelweg van een stukje vlees. Tegelijkertijd zijn net zo veel mensen zich bewust van het dierenleed en de negatieve impact van vleesproductie op het milieu. Tel daarbij de nadelen van traditionele vleesvervangers (denk aan grootschalige sojaproductie) op en de oplossing lijkt simpel: kweekvlees. Vlees dat, nu nog in laboratoria maar straks in fabrieken, uit dierlijke cellen wordt opgekweekt en waar geen dierenleed, slachtafval of andere milieuvervuiling aan te pas komt. Voorop in deze innovatieve aanpak loopt Meatable, de startup van Krijn de Nood en Daan Luining.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wetenschappelijk Bewezen
Wat gebeurt er achter het deurtje van je magnetron?
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In de eerste aflevering krijg je uitleg over de magnetron. Want wat gebeurt er nou precies achter dat deurtje als jij je eten opwarmt? -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Koken & Eten
Waarom je supermarkthummus moet laten staan en het beter zelf kunt maken
Het is morgen Internationale Hummus Dag. Hoogste tijd om de kikkererwtenspread onder de loep te nemen, want het is in de afgelopen tien jaar in rap tempo populair geworden. In iedere supermarkt zijn minstens vijf smaken te vinden. -
PREMIUMKoken & Eten
Deze populaire snack in het vliegtuig verkopen vrijwel alle maatschappijen
Maaltijden smaken anders op grote hoogte en de piepkleine galley (de keuken) is niet uitgerust voor grote gerechten. Maar vliegtuigvoedsel bepaalt voor een groot deel onze beleving van de vliegreis. Zeven handige weetjes op een rij. -
Koken & Eten
Leroy had een eetstoornis en inspireert nu 150.000 instagrammers om gezond te eten
Het is vandaag internationale anti-dieetdag, een dag die in het teken staat van gezond eten zonder te diëten. Leroy van de Ree (28) is op Instagram een groeiende online bekendheid. De Amsterdammer deelt praktische tips over het maken van gezonde eetkeuzes.
-
PREMIUMOVER DE TONG
Eigenheid, lol en rollend naar huis bij Bij Maarten in ’t Koetshuis in Vaassen
Bij Maarten in ’t Koetshuis ligt aan het Maarten van Rossemplein in Vaassen. Niet de lekker directe historicus Maarten van Rossem die we kennen van tv, maar de Gelderse versie uit 1500, die nietsontziend te werk ging. Nu is er nog een Maarten: sinds maart 2020 zijn Maarten en Desirée Noijens de nieuwe uitbaters van ’t Koetshuis, dat naast Kasteel Cannenburgh ligt. Samen streven ze gastvrijheid, persoonlijkheid en gezelligheid na. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.