Deskundigen waarschuwen gemeentes voor groeiend aantal shotjesbars
Shotjes drinken is populair en het aantal bars waar alleen mini-cocktails worden gedronken, stijgt. Oppassen geblazen, vinden verslavingsdeskundigen, want dat in hoog tempo drank achteroverslaan is slecht voor de gezondheid. Verslaving ligt op de loer.
De drankjes hebben exotische namen. Alien Nipple, Bootylicious, Sour Mat Red. Het ritueel is simpel: glaasje optillen, hoofd achterover en de inhoud in één teug naar binnen gieten.
De meeste grote steden hebben inmiddels een eigen bar waar je shotjes kunt drinken. Veel studentensteden ook. Keten Chupito's, nu met vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Groningen en Tilburg, wil zelfs 'Nederland en de rest van de wereld veroveren'. Nijmegen krijgt komende zaterdag de eerste shotjesbar binnen de grenzen. Ondersteboven gaat shotjes schenken, waar soms wel vier soorten alcohol ingaan. Aan de muur hangt een rad, want shotjes smeken om drankspelletjes.
Mobiele bar
Hoeveel shotjesbars er precies zijn, is niet bekend. Die gegevens worden nergens bijgehouden en bovendien verschuift de focus van horecaondernemingen vaak: een café wordt een grand-café. Of een koffietentje gaat ook lunchgerechten serveren en huurt 's avonds een dj. Toch klopt het dat er meer shotjesbars bijkomen, ziet de brancheorganisatie ,,Er zijn er inderdaad veel meer dan een paar jaar geleden'', aldus Bernadet Naber van Koninklijke Horeca Nederland. Een zoektocht op internet levert veertien namen van bars op, waarvan één mobiel is en ingehuurd kan worden voor feesten en partijen.
Wij hebben ons er echt in gespecialiseerd
Shotjes zijn een specialisatie geworden. Neem de eerder genoemde bar in Nijmegen. Ondersteboven is een 'full on shotjesbar' en die heeft de stad nog niet, voor zover kroegeigenaar Jules Andrik (27) weet. ,,Shotjes zijn populair. Andere cafés in Nijmegen verkopen ze ook, maar wij hebben ons er echt in gespecialiseerd.''
Gaskamertje
Dit kan volgens hem een bestseller worden: doe Sambuca op een schoteltje en schenk Cointreau in een glas. De Cointreau steek je aan. Dat wil wel, dus opgelet met losse haren. Giet de brandende Cointreau over de Sambuca. Dat geeft nog meer vuur en dan moet je tempo maken; vang de alcoholdamp van het schoteltje op in het glas en zuig die, als de boel gedoofd is, op met een rietje.
Dit alcoholshot heet een 'gaskamertje', maar dat vond kroegeigenaar Jules Andrik (27) te cru. Op de kaart van zijn nieuwe shotjesbar Ondersteboven staat dit drankje op de kaart als een 'Slobodan'. ,,Naar de Slobodan die in de rechtszaal zelfmoord pleegde met een drankje.''
De shotjesbars richten zich op jonge mensen. Andrik: ,,Studenten die goedkoop en gezellig willen indrinken zijn onze doelgroep.'' Bij Ondersteboven staan 35 shotjes op de kaart, variërend in prijs van 2,50 tot 5 euro. Chupito, die vier vestigingen heeft en wil groeien, heeft er 51 op de menukaart.
Je drinkt het snel op, roept dan 'lekker', of niet, en zoek je de volgende uit op de lijst. Bij Ondersteboven hebben ze namen als: Cheesecake, Apekop, Appeltaartje, Zeeslag en Embryo. In die laatste zit Apfelkorn met een wolkje Bailey's.
Het is niet verboden om drank te schenken op deze manier maar het is niet handig om het te promoten
Leuk voor jonge mensen en gezien de openingstijden van veel bars (vaak van 22 uur tot 4 uur) bedoeld voor het late drinken. Maar kritiek is er ook. ,,Die slimme marketing en dat spelelement zijn voor jonge mensen moeilijk te doorzien en te weerstaan'', reageert een preventie-adviseur van Iriszorg, instelling voor verslavingszorg.
Bij het gebruik van de standaard horecaglazen zit in een shot evenveel alcohol als in een glas bier of wijn. ,,Maar wat je binnenkrijgt is na vier, vijf shots toch onvoorspelbaar en niet bevorderlijk voor je gezondheid, denken wij.'' En het gaat heel snel. Drie of vier shotjes achter elkaar is normaal. Klanten willen immers meer smaken proberen.
Ook bij Jellinek, instelling voor verslavingszorg, zien ze de andere kant. ,,Het gaat vooral om het snel drinken'', zegt manager preventie Floor van Bakkum. ,,Je slaat het in een keer achterover, terwijl er net zoveel alcohol in zit als in een glas bier of wijn, dat mensen over het algemeen in een rustiger tempo opdrinken.'' Omdat het snel gaat, ligt het risico van bingedrinken op de loer. En wie daaraan gewend raakt, kan verslaafd raken. ,,Het is niet verboden om drank te schenken op deze manier maar het is niet handig om het te promoten.''
Kritiek
Andrik kent de kritiek. Het personeel is scherp op klanten die te snel te veel shotjes doen, zegt hij. Glaasjes ijskoud water serveert hij gratis. ,,En we willen zelf ook niet vier keer per avond de wc-vloer dweilen.''
Omdat dronkenschap slecht is voor de gezondheid en leidt tot ongelukken in het verkeer en geweld op straat, vindt Van Bakkum dat gemeenten moeten opletten. ,,Het is belangrijk dat er niet overmatig wordt geschonken. Ook al wordt de wet niet overtreden, het is geen fenomeen waar wij voorstander van zijn.''
De horecabranche doet al veel om problemen te voorkomen, stelt Naber namens de KHN. ,,We zijn ook geen voorstanders van happy hours.'' In Utrecht is net een proef - met succes - afgerond die ervoor zorgt dan jongeren onder de 18 jaar echt niet aan alcohol kunnen komen als ze uitgaan. Verder is in elke horecagelegenheid iemand die is opgeleid om te zorgen dat klanten niet te veel drinken. Er wordt volgens Naber ook op gecontroleerd dat de uitbaters niet dóórschenken. ,,Er wordt thuis nog altijd meer alcohol gedronken dan tijdens het uitgaan.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Slecht nieuws voor de vrijmibo: gezond alcohol drinken bestaat niet
Alcohol drinken is nooit gezond, ook niet als je het houdt bij dat ene glas rode wijn per dag. Dat concludeert het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet op basis van jarenlang wereldwijd onderzoek. -
Wat Eten We Vandaag: Visburger met zoetzure komkommer en harissamayo
Zin in een burger, maar liever een avondje zonder vlees? Kies dan voor deze visburger van kabeljauw met zoetzure komkommer en harissamayo. De burger is makkelijk te maken en is een verantwoord alternatief. Wist je bijvoorbeeld dat kabeljauw barst van de vitamines en mineralen? Waaronder vitamine B, jodium en zink. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
Wat Eten We Vandaag: Speltpizza met ricotta en gerookte zalm
Deze pizza met gerookte zalm is een verantwoorde keuze, ook voor doordeweeks. Helemaal als je kiest voor een speltbodem met meer vezels. Extra makkelijk: je koopt een verse speltbodem gewoon kant-en-klaar in de supermarkt. Voeg geen zout toe, de kappertjes zijn al zout genoeg van zichzelf. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man.
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUMKoken & Eten
Zelf groente telen in je voortuin: vroeger iets voor arme mensen maar in dit dorp nu helemaal hip
Zelf groente kweken in de voortuin, in Roelofarendsveen was dat tot de jaren zestig heel gewoon. Maar naarmate de welvaart toenam, verdwenen de slaplantjes en boontjes uit het straatbeeld. Tot nu, want de groentevoortuin maakt een comeback. -
PREMIUM
'Alcohol is cruciaal voor voortbestaan mensheid'
Sla alcohol niet langer in de ban: een glas wijn of bier is juist cruciaal voor het voortbestaan van de mensheid. ,,(Matige) drinkers hebben meer vrienden en een rijker sociaal leven", zeggen Britse onderzoekers. Dat komt door het gunstige effect van endorfines - ook de bron van het goed gevoel dat lopers krijgen.